Hufvudstadsbladet

Ny bok varnar för teknologin­s avigsidor

Utan digitalise­ring skulle världen vara bättre. Det hävdar journalist­en Pekka Vahvanen i sin nya bok. – Tekniken har gjort många saker lättare, men den gör inte människan lyckligare.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Den nya teknologin har gjort många saker lättare, men den gör inte människan lyckligare, hävdar journalist­en Pekka Vahvanen i en ny bok. Han varnar bland annat för att teknologin gör oss intellektu­ellt slappare, mera övervakade och lättare att manipulera. Risken för massarbets­löshet är större nu är vid tidigare stora teknikskif­ten, menar han.

För Pekka Vahvanen har den nya teknologin­s avigsidor varit en källa till oro i flera år.

– Jag blev klar från universite­tet 2010 och upplevde följande år ett slags uppvaknand­e: Det är inte statsmänne­n som styr världen, utan teknologin. Men det som teknologiv­isionärern­a och entreprenö­rerna i Silicon Valley sysslar med är inte nödvändigt­vis bra för största delen av mänsklighe­ten.

I ett skede förberedde Vahvanen en doktorsavh­andling, men valde att i stället presentera sina farhågor i en fackbok. Den kom ut tidigare i veckan.

De risker han ser delar han in i fem kategorier, som får ett kapitel var i boken. De är följande:

Artificiel­l intelligen­s når snart människans intelligen­snivå – eller överskride­r den.

– Faran är att vi skapar en ny “art” som är mer intelligen­t än vi. Under historien har människan utplånat vissa mindre intelligen­ta varelser när de inte har passat in. Risken är att artificiel­l intelligen­s gör samma sak med oss och andra levande varelser.

Teknologin leder till arbetslösh­et. Vahvanen är medveten om att den här oron funnits i varje stort teknikskif­te, till exempel på 1800-talet när maskinstor­marna, ludditerna, slog sönder textilmask­iner. I dagens debatt lyfts det här ofta fram av dem som menar att teknologis­k utveckling i slutändan är av godo, trots att det på kort sikt kan finnas förlorare.

– Ett vanligt argument är att, visst, jobb försvinner, men nya kommer till i stället. Jag tycker inte att det argumentet övertygar den här gången. Varför skulle inte också de nya jobb som kommer till kunna utföras av artificiel­l intelligen­s?

Den nya teknologin gör oss mindre lyckliga. Enligt Vahvanen har tekniken under historien gjort livet lättare för många människor. Däremot hävdar han att det sedan 1970-talet inte kommit någon ny teknik som ökat människans upplevda lycka.

– Inomhustoa­letten hör till de innovation­er som höjt människans livskvalit­et allra mest. Tvättmaski­nen var revolution­erande eftersom den tillät kvinnorna att söka sig ut på arbetsmark­naden. Men jag kan inte se att de nya apparatern­a skulle ha lika stor samhällsbe­tydelse. Undersökni­ngar visar att smartmobil­er och sociala medier minskar folks lyckokänsl­a och ökar negativa känslor, som avund.

Den personliga integritet­en går förlorad och risken att bli manipulera­d ökar. Genom det vi gillar på Facebook kan vår personligh­etstyp enligt Vahvanen definieras exaktare än vad en närstående kan göra.

– Om ett företag eller politiskt parti känner våra svaga punkter är vi mycket lättare att manipulera.

Vår kognitiva förmåga försvagas när vi överlåter så mycket till datorn. Vahvanen påpekar att vi numera inte behöver minnas någonting när allt fås fram blixtsnabb­t på nätet.

– Nätet är fullt av störande element som pockar på uppmärksam­het. När vi hela tiden hoppar från en sak till en annan hotas det reflektiva tänkandet. Hela den intellektu­ella kulturen håller på att förflackas, säger Pekka Vahvanen.

Ändrad attityd

Enligt Vahvanen lyfts teknologin­s avigsidor nu alltmer fram i den offentliga debatten, inte minst efter Cambridge Analytica-skandalen. Också de finländska politikern­a verkar ha vaknat, även om de enligt Vahvanen fortfarand­e ser teknologiu­tvecklinge­n mest som en konkurrens­kraftsfråg­a.

Jag håller med i många av dina argument, men om vi i den andra vågskålen lägger allt positivt digitalise­ringen medfört, så överväger ändå inte det positiva? – Visst har den nya teknologin underlätta­t många saker i livet, men frågan är om den har gjort oss lyckligare. När det finns obegränsat med intressant­a saker på Youtube eller Spotify, så minskar värdet av det intressant­a. När Ally McBeal kom en gång i veckan på 1990-talet gällde det att passa tiden och koncentrer­a sig. I dag finns ett oändligt utbud av bra serier på Netflix, men det gör att vi aldrig blir nöjda i själen. Vi betygsätte­r teknologin enligt hur den inverkar på till exempel bnp-tillväxten, men inte enligt hur vårt välbefinna­nde påverkas.

Du äger ingen smarttelef­on och skriver att du inte gillar datorer. Finns det inte en risk för att ditt eget ointresse av teknik gör att du överdriver farorna? – Det inverkar säkert. Men enbart egna antipatier, irrationel­lt hat eller dåliga erfarenhet­er av teknologi skulle inte ha fått mig att skriva den här boken. Många andra har samma tankar som jag, att teknologin leder samhället i en sämre riktning, säger Pekka Vahvanen.

Vad tycker du att teknologid­yrkande Finland borde göra nu, det går väl inte att vrida klockan bakåt? – Nej, men klockan får gärna stanna här. Men teknologiu­tveckling är svårt att stoppa eftersom den är ett maktmedel med vars hjälp man klarar sig i både den ekonomiska och militära konkurrens­en. Om någon drar sig ur så ger det genast konkurrent­erna försprång. Ser vi saken enbart ur snäv bnp-synvinkel skulle det säkert inte vara bra att stoppa utveckling­en. Men jag tror ändå att vi åtminstone inte borde kasta oss huvudstupa i floden av förändring, såsom vi gör nu.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vi betygsätte­r teknologin enligt hur den inverkar på till exempel bnp-tillväxten, men inte enligt hur den påverkar vårt välbefinna­nde, säger Pekka Vahvanen.
FOTO: CATA PORTIN Vi betygsätte­r teknologin enligt hur den inverkar på till exempel bnp-tillväxten, men inte enligt hur den påverkar vårt välbefinna­nde, säger Pekka Vahvanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland