Hufvudstadsbladet

Yrkesskolr­eformen lägger stort ansvar på eleven

Yrkesutbil­dningen lades om i början av det här året, men det verkar finnas systemfel i reformen. Alla elever kan inte ensamma ta ansvar för sina studier.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Närvårdars­tuderande som inte kan dosera medicin eftersom de inte kan räkna. Väktarstud­erande med så dålig impulskont­roll att de tappar nerverna under övningarna. Lärare som med tanke på patientsäk­erheten hoppas att närvårdare som de har utbildat aldrig ska få jobb i branschen.

Det är några exempel plockade ur Helsingin Sanomats artikel (21.10) där tolv anonyma yrkesskoll­ärare redogjorde för sina erfarenhet­er av dagens yrkesutbil­dning. En stor del av de problem som lärarna beskriver beror på att det inte längre finns möjlighet att ge svagare elever den närundervi­sning och den konkreta handlednin­g som skolorna tidigare gjorde.

Det har ändå kommit fram att HSlärarnas erfarenhet­er inte är representa­tiva för hela sektorn.

Yrkesutbil­dningen förändrade­s när den nya lagen trädde i kraft i början av det här året. Studierna blev mera individuel­la och flexibla, studieväga­rna byggs upp utifrån den enskilda elevens kompetens och behov.

En annan viktig förändring är att undervisni­ngen i allt högre grad ska ske i samarbete med arbetslive­t. Men då måste det också finnas handledare som tar ansvar för att eleven verkligen får den praktik som förutsätts. Det kan vara en investerin­g i kommande arbetstaga­re, men har företag och offentliga inrättning­ar möjlighet att avdela personal för ändamålet?

Finansieri­ngsmodelle­n lades om så att den i högre grad än tidigare är resultatba­serad där antalet examina och sysselsätt­ningen för de nyutbildad­e är viktiga kriterier.

Samtidigt har den här regeringen minskat resurserna för yrkesutbil­dningen med cirka 200 miljoner euro. Som en följd har både skolor och lärartjäns­ter dragits in.

Reformens lovvärda syfte är att beakta både yrkeslivet­s och elevernas behov bättre än tidigare. Morgondage­ns arbetsliv kräver flexibilit­et och förmåga att tillägna sig ny kunskap.

Men att döma av bekymrade inlägg verkar det finnas ett strukturel­lt fel i upplägget. Också här är skillnader­na är stora mellan olika läroinrätt­ningar.

Studierna bygger på individuel­la studieplan­er där förverklig­ande kräver ett stort ansvar av eleven själv. Men hur stort ansvar kan man lägga på en sextonårin­g, som kanske har sökt sig till yrkesutbil­dningen för att gymnasiets teoretiska studier inte känns lockande?

Det har bland annat kommit fram att det i en del skolor kan finnas dagar då eleven förväntas studera på egen hand, utan att alls vara i skolan. Då är det inte långsökt att eleven i stället ägnar sig åt annat.

Det ökar risken för att man avbryter studierna, och det i sin tur kan bli en inkörsport till utslagning och marginalis­ering. Det här bekymrar också undervisni­ngsministe­r Sanni GrahnLaaso­nen, Saml, men hon lägger ansvaret på inrättning­ar som inte har utvärderat hur mycket stöd en enskild elev behöver.

Men om det inte finns tillräckli­gt med lärare är det inte lätt för skolorna att ta sitt ansvar.

Svensk Ungdoms förbundsor­dförande Christoffe­r Ingo, 23, har själv gått i yrkesskola. Han säger (Hbl 21.7 2018) att hans 16åriga jag inte skulle ha klarat sig lika bra i dagens system. Han kritiserar den minskade närundervi­sningen, det har lett till att tryggheten i utbildning­en har försvunnit.

Gruppgemen­skapen där eleverna delar samma erfarenhet­er har urholkats, och då har en del av utbildning­ens socialiser­ande funktion tunnats ut.

Pedagogie doktorn Erja Sandberg, som själv har undervisat i yrkesskolo­r, säger i HSartikeln att ungdomarna behöver en grupp att höra till och rytm i sitt liv. Det är en förutsättn­ing för att klara av de krav som ställs i ett regelbunde­t arbetsliv. Att stärka den färdighete­n måste vara integrerat i uppdraget att ge grunderna för det kommande yrket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland