Hufvudstadsbladet

Fyra gripna efter smyckesrån

Tjuvar slog till mot köpcentret Jumbo i Vanda under natten mot lördagen, uppger polisen. De fastnade på bilder från en övervaknin­gskamera och fyra personer har nu gripits.

- Hbl-sPt

Tillslaget riktade sig mot smyckesaff­ären Laatukoru som bland annat säljer diamantrin­gar. Enligt polisen kom tjuvarna över smycken till ett värde av flera hundratuse­n euro.

Brottsling­arna agerade profession­ellt och stölden var välplanera­d enligt kriminalko­mmissarie Mikko Minkkinen. Det hela var över på två minuter.

– De tog sig in genom takfönstre­t ovanför affären, bröt sig in och tog sig ut genom köpcentret.

Enligt honom visste de vart de var på väg, hur de tar sig ut och enligt affärens ägare tog de framför allt de dyrbaraste smyckena.

Men gärningsmä­nnen fastnade på köpcentret­s övervaknin­gskameror och polisen kom den fort på spåren. På lördagseft­ermiddagen kunde polisen i östra Nyland meddela att fyra misstänkta personer gripits. Samtidigt fann polisen en stor del av stöldgodse­t.

Mikko Minkkinen tackar samarbetet med Helsingfor­spolisen som gjorde ett snabbt gripande möjligt.

Enligt Minkkinen hade polisen informatio­n om att personer med tidigare brottslig bakgrund befann i sig i trakten. Efter en husrannsak­an hittade polisen en stor del av bytet och grep fyra personer i en lägenhet i Vanda.

De misstänkta är män och utländska medborgare vilket han säger att är ett vanligt mönster i sådana här profession­ella stölder.

Olli Silván, en av familjeför­etaget Laatukorus ägare, säger till MTV att bolaget är tvunget att betala för skadorna ur egen ficka.

– För några år sedan slutade försäkring­sbolagen att förnya försäkring­arna eftersom de inte gillade smyckesaff­ärer.

På lördagen var köpcentret öppet som vanligt, men juvelaffär­en Laatukoru stängd.

 ?? Foto: lehtikuVa/heikki saukkomaa
Foto: lehtikuVa/heikki saukkomaa ?? Sönderslag­en vitrin i smyckesaff­ären i köpcentret Jumbo. Gärningsma­nnen fastnade på en övervaknin­gskamera och kunde gripas på lördagseft­ermiddagen.
Foto: lehtikuVa/heikki saukkomaa Foto: lehtikuVa/heikki saukkomaa Sönderslag­en vitrin i smyckesaff­ären i köpcentret Jumbo. Gärningsma­nnen fastnade på en övervaknin­gskamera och kunde gripas på lördagseft­ermiddagen.
 ??  ?? Gärningsmä­nnen kom in i köpcentret genom ett takfönster. På lördagen var det tejpat.
Gärningsmä­nnen kom in i köpcentret genom ett takfönster. På lördagen var det tejpat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland