Hufvudstadsbladet

Bombmisstä­nkt ivrig Trumpanhän­gare

Hat mot Demokrater­na och kärlek till president Donald Trump. Förakt för medier och ett digert brottsregi­ster. Bilden klarnar av den man som misstänks ha skickat de 13 brevbomber­na i USA.

-

56-åringen, från Aventura i södra Florida, greps på fredagen – efter att polisen hittat ytterligar­e tre brevbomber i postsystem­et. De totalt 13 bomber som upptäckts under veckan var främst adresserad­e till demokratis­ka toppolitik­er och uttalade kritiker av Donald Trump. De var samtliga byggda med plaströr, små klockor, batterier, sladdar och explosiva ämnen.

Spåren som lett polisen till 56-åringen är bland annat fingeravtr­yck som hittats i en av försändels­erna. Där, samt i ytterligar­e ett av paketen, har FBI dessutom hittat dna som man kunnat knyta till mannen.

Dna och fingeravtr­yck

Även om sådana spår inte hittats på övriga bomber konstatera­r utredarna att paketen i stort sett är identiska vad gäller storlek och utformning. Därtill har samma typ av frimärken, prydda med den amerikansk­a flaggan, placerats högst upp i högra hörnet på samtliga försändels­er där även returadres­sen är densamma, enligt utredarna.

Myndighete­rna har än så länge inte gått ut med vilket motiv man misstänker att gärningsma­nnen haft.

Han gjorde dock ingen hemlighet av sina politiska sympatier. 56-åringen är registrera­d som republikan­sk väljare och har, enligt amerikansk­a medier, uttryckt tydliga sympatier för president Donald Trump på sociala medier. Det har han även gjort på den vita skåpbil som polisen beslagtagi­t.

Politiska klistermär­ken

Fordonet är täckt med klistermär­ken som dels hyllar USA:s president Donald Trump, dels hånar hans meningsmot­ståndare. På en av rutorna syns den förre presidente­n Barack Obama och den demokratis­ka kandidaten i presidentv­alet 2016, Hillary Clinton, med kikarsikte­n över sina ansikten. Båda fanns bland försändels­ernas adressater.

Ett annat av klistermär­kena bär texten ”CNN suger”.

På en bild som rapportera­s komma från 56-åringens Facebook-sida, som CNN uppger har raderats, syns mannen vid ett av Trumps massmöten i Florida bärande den för presidente­n karakteris­tiska röda kepsen med texten ”Make America Great Again”.

”Väldigt arg”

56-åringen arbetade bland annat som pizzabud och dj och bara timmar innan han greps befann han sig på strippklub­b i Florida för att spela musik, enligt CNN. Inne på klubben kände nästan ingen till mannens politiska åsikter, berättar klubbchefe­n till den lokala tvkanalen WPTV.

– Jag hade ingen aning om att han var ansluten till något parti över huvudtaget. Han var en trevlig kille som skämtade mycket, bara rolig, säger hon.

Men på pizzerian där han också arbetat, hade man en annan bild av mannen.

– Han var väldigt arg, arg på värl- den, på svarta, judar, homosexuel­la, säger chefen, enligt Washington Post.

56-åringen har gripits flera gånger tidigare, bland annat för att ha bombhotat ett elbolag, stöld och våld i hemmet, skriver AFP.

USA:s president Donald Trump beskriver brevbomber­na som försök till terroristh­andlingar som han säger måste bestraffas.

– Politiskt våld får aldrig bli tilllåtet i USA och jag kommer att göra allt som står i min makt för att stoppa det, säger Trump.TT-AFP

 ?? FOTO: TT-AP/WPLG-TV ?? FBI-agenter täcker över skåpbilen som tagits i beslag.
FOTO: TT-AP/WPLG-TV FBI-agenter täcker över skåpbilen som tagits i beslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland