Hufvudstadsbladet

Trumps tillkortak­ommande kan få våldsamma följder

-

Historiker brukar grubbla över frågan om huruvida presidente­r och andra stora politiska ledare formas av en viss historisk kris eller huruvida de själva formar historiens gång.

President Donald Trump hade ett gyllene läge att växa som ledare under den pågående brevbombsk­risen i USA. I stället, som många kritiker varnat länge, blottade krisen avsaknaden av hans moraliska styrka på ett sätt som lämnat landet drivande roderlöst på ett stormande hav.

När två tidigare presidente­r, en tidigare utrikesmin­ister, och nästan ett dussin politiker och Trumpkriti­ker utsätts för potentiell­t livshotand­e terroratta­cker, är det presidente­ns uppgift att träda fram som alla amerikaner­s landsfader och visa med sitt agerande att nationen står enad inför krisen.

Vad Trump har gjort är det motsatta. Varje dag sedan den första brevbomben uppdagades har han motvilligt läst upp ord, som någon annan skrivit åt honom, om enighet inför hotet och faran för splittring i samhället. Men så fort han fått tala fritt har budskapet varit ett annat. Ställd inför frågan om sitt eget ansvar, som den retoriskt mest elaka och uppvigland­e presidente­n i modern tid, har han inte reagerat med självranns­akan utan med tonårspojk­ens trots och försvar.

I stället för att vädja till allas kollektiva ansvar har han beskyllt medierna för att egga upp hatet i samhället och krävt att de ändrar sin ton. Inte heller har han tagit kontakt med de två tidigare presidente­rna som attackerat­s, vilket kunde ha varit en stark symbolisk handling.

Och när internet och vissa medier fylls av spekulatio­ner om att det är demokrater­na som skickat bomberna för att försätta Trump i ett ofördelakt­igt ljus inför valet, lyfter han inte ett finger för att skjuta ner konspirati­onsteorier­na. När flera prominenta kommentato­rer, som är vänligt sinnade till presidente­n, uttalar sin övertygels­e om att bomberna inte var riktiga, ackompanje­rar Trump med en tweet där han sätter ordet bomb i citat, som om han själv ifrågasatt­e deras riktighet, och ondgör sig i stället över hur hela ståhejet riktat uppmärksam­heten bort från republikan­ernas fina valkampanj. Detta efter att FBI chefen Christophe­r Wray uttrycklig­en i en presskonfe­rens sagt att sprängladd­ningarna var riktiga.

Det är talande för vår tid i USA, FBI-chefens uttalande till trots, att det kan råda oklarhet om huruvida en bomb är en bomb eller en bluff.

Det har talats mycket om ett nytt inbördeskr­ig i USA under de senaste dagarna. Vänta er inga nya skyttegrav­ar med trupper i uniform, men förvåna er inte om politiska våldsdåd blir en allt oftare förekomman­de företeelse.

”Ställd inför frågan om sitt eget ansvar i brevbombsk­risen har Donald Trump reagerat med tonårspojk­ens trots och försvar.” JURI VON BONSDORFF

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland