Hufvudstadsbladet

Flera döda i skjutning i synagoga i Pittsburgh

Minst åtta personer sköts ihjäl i en synagoga i Pittsburgh, USA, i går. En gärningsma­n gick in under en gudstjänst och öppnade eld. Den misstänkte greps efter att ha skadats i skottväxli­ng med polisen.

- TT

Församling­slokalen i Squirrell Hill, ett bostadsomr­åde i östra Pittsburgh i östra USA, var full av människor när gärningsma­nnen anlände på lördagsför­middagen lokal tid. Enligt den lokala CBS-kanalen KDKA :s uppgifter skrek mannen ”Alla judar måste dö” och andra antisemiti­ska slagord när han klev in och började skjuta omkring sig.

Flera människor har dödats, enligt medieuppgi­fter minst åtta, och de har hittats på olika våningar i byggnaden. Ytterligar­e ett okänt antal personer har skadats och människor har burits iväg på bårar.

När de första poliserna kom till platsen utbröt en skottväxli­ng och tre poliser är skottskada­de. Det finns för närvarande inga uppgifter om döda poliser.

Kröp när han greps

Ett stort område spärrades av runt synagogan medan polisinsat­sen pågick. Den misstänkte gärningsma­nnen, som medier pekar ut som en 46-årig man, har överlämnat sig själv till polisen. Vid gripandet ska han ha varit skadad, men talbar och krupit fram.

Pittsburgh­s borgmästar­e Bill Peduto skriver på Twitter att området inte är säkert, även om gärningsma­nnen har gripits:

”Alla invånare måste tills vidare stanna inne i sina hem”, skriver han.

Lokala myndighete­r uppmana- de tidigt människor att undvika området. På ett närliggand­e universite­tscampus fick eleverna sms där de uppmanades att stanna inomhus.

Flera församling­ar

Tre judiska församling­ar huserar i synagogan och under lördagen var ett stort antal sabbatsfir­are på plats. Polisen fick larmsamtal inifrån byggnaden från personer som har tagit skydd. En tidigare ordförande för församling­en uppskattar för KDKA att totalt upp emot 100 människor kan ha varit på plats.

Squirrell Hill är ett område som har, och som traditione­llt har haft, en stor judisk befolkning.

En församling­smedlem säger till CNN att det är en väldigt sammansvet­sad grupp människor som samlas i synagogan.

– Alla är upprivna och ledsna. Det är hemskt, det är bara hemskt, säger han.

Säkerheten har skärpts vid judiska samlingslo­kaler över hela USA, rapportera­r ABC.

Trump: Förödande

USA:s president Donald Trump kommentera­r händelsefö­rloppet via Twitter:

– Händelsern­a är långt mer förödande än vad man först trodde, skriver han, och låter meddela att regeringen står bakom de lokala myndighete­rna.

Pennsylvan­ias guvernör Tom Wolf har anlänt på platsen. I ett uttalande som skickats ut beskriver han det som skett som en fullständi­g tragedi.

– Dessa meningslös­a våldshandl­ingar är inte vilka vi är som amerikaner. Mina tankar riktas just nu till offren, deras familjer och till att säkerställ­a att rättsväsen­det har alla resurser som behövs, säger Wolf.

 ?? TT-AP-POST-GAZETTE / PAM PANCHAK
FOTO: ?? En misstänkt gärningsma­n har överlämnat sig själv till polisen.
TT-AP-POST-GAZETTE / PAM PANCHAK FOTO: En misstänkt gärningsma­n har överlämnat sig själv till polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland