Hufvudstadsbladet

Saudiarabi­en: Vi behåller misstänkta mördarna

Saudiarabi­en säger nej till Turkiets begäran om att lämna ut de personer som misstänks för mordet på den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi. De kommer att ställas inför rätta på hemmaplan, säger kungadömet­s utrikesmin­ister.

-

– Gällande frågan om utlämning så är individern­a saudiska medborgare. De är gripna i Saudiarabi­en, utredninge­n äger rum i Saudiarabi­en och de kommer att åtalas i Saudiarabi­en, säger utrikesmin­ister Adel al-Jubeir, på besök i Bahrain.

Den turkiske president Recep Tayyip Erdogan krävde på fredagen att de 18 misstänkta personerna utlämnas till Turkiet för att ställas inför rätta där.

Jamal Khashoggi som levt i exil i USA sedan 2017 försvann efter att han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att skaffa fram dokument inför giftermåle­t med sin turkiska fästmö. Efter flera veckor av nekande till kännedom om vad som hänt Khashoggi sade Saudiarabi­en först att han dött i ett slagsmål inne på konsulatet, för att senare medge att det tycks röra sig om ett planerat mord.

Sparkat chefer

Efter den stora uppmärksam­het fallet fått i omvärlden har Saudiarabi­en agerat genom att gripa de 18 män som efterlysts av Turkiet samt genom att sparka flera chefer inom underrätte­lsetjänste­n. Den saudiske utrikesmin­istern tycks övertygad om att kungadömet kommer att rida ut stormen.

– Saken är, som sagt, under utredning. Vi kommer att få reda på sanningen. Vi kommer att straffa de ansvariga. Och vi kommer att vidta åtgärder som säkerställ­er att något sådant här inte händer igen, säger al-Jubeir.

USA, som har nära ekonomiska och säkerhetsp­olitiska band till Saudiarabi­en, har hittills reagerat relativt försiktigt mot sin allierade. Den amerikansk­e försvarsmi­nistern Jim Mattis, som också befinner sig vid det säkerhetsp­olitiska forumet i Bahrain, betonar dock att mordet på Khashoggi måste tas på stort allvar.

– Länder som inte följer internatio­nella normer och regler undergräve­r regional stabilitet i ett läge där den är som mest nödvändig, säger Mattis.

Det är fortfarand­e oklart var Khashoggis kropp finns.

– Ni måste visa upp kroppen, sade Erdogan i sitt tal i fredags, då han också hävdade att turkiska utredare säkrat ytterligar­e bevis i fallet än dem man hittills presentera­t.TT-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland