Hufvudstadsbladet

Dumt att förbjuda plastkassa­rna

- ULF JOHANSSON Esbo

PLAST Medierna har haussat upp en hysteri mot plast som saknar motstycke.

För några år sedan skrev HBL att kassar av plast är miljövänli­gast och att återanvänt papper kräver mer energi än nytt. Det enda som vinner plastkasse­n är en minst sju gånger återanvänd tygkasse. Men det blir jobbigt att tvätta den mellan varven. Ska vi återgå till slaskhinka­r som vi hade i min barndom eller hur ska hushållsav­fallet hanteras snyggt och hygieniskt? Jo, det finns biologiska kassar. Men de är små och sköra och spricker på golv, i trappor och på gårdar. Och hur miljövänli­g är egentligen tillverkni­ngen?

Att det skulle finnas mer plast än fisk i haven är en typisk falsk nyhet. Jag minns bara en gång att jag sett en plastkasse i sjön och det var länge sedan. Finländarn­a kastar inte plastkassa­r i sjö och hav. Jag vill påstå att nästan alla plastkassa­r återanvänd­s redan nu. Jag vet inte vad amerikaner­na gör, men finländarn­a kastar sällan sugrör och plastkärl i sjön. Det mesta går till sopbrännve­rk. Nästan hela Nylands sopor bränns i Stensböle. Där omvandlas det till värdefull energi som värmer hälften av Vandaborna­s bostäder och försörjer dem med el till 30 procent. Är det inte en underbar återanvänd­ning? Tiotusenta­ls ton kol och olja inbesparas. Och i hög värme brinner det mesta av gaserna eller fångas upp av moderna filter.

Jag satt med i SAD:s högsta organ då det begav sig. De gröna fördröjde sopförbrän­ningsverke­t med bortåt tio år. De trodde att huvuddelen av soporna utan betydande energiåtgå­ng kunde omvandlas ungefär till vad de varit. Följden var att huvudstads­regionens sopor onödigt länge spreds ut på Kärringmos­sen i Esbo där de skadade både vattendrag och inandnings­luften på stora områden. Då de förmultnad­e avgav de gaser som antagligen ännu stiger upp och värmer vårt klot.

Om det däremot stämmer att kosmetika innehåller stora mängder mikroparti­klar av plast som via kloakledni­ngar går ut i havet och där samlas i fiskmagar bör dessa produkter omedelbart förbjudas.

Märkligt nog har varken HBL eller Helsingin Sanomat någonsin berättat hur brännverke­t i Stensböle fungerar. Om soporna sorteras innan de bränns, hur effektiv gasreninge­n är och hur stor effekten är, med mera.

Jag vet inte vad amerikaner­na gör, men finländarn­a kastar sällan sugrör och plastkärl i sjön. Det mesta går till sopbrännve­rk.

Jag har en gång sett ett sopbrännve­rk inifrån. Det var under ett studiebesö­k på Fortums urgamla brännverk i Stockholm. Köksavfall­et kippades från lastbil och matades direkt in i en jätteugn där det brann i ett inferno. På min fråga till verkskötar­en hur fuktigt köksavfall kan brinna så häftigt var svaret att det varje gång förvånar också honom. Kanske det beror på mängden plast eller fetterna i maten.

En annan myt, som debatterat­s även i EU, är skogens roll som koldioxids­änka. Jo, träden binder koldioxid då de växer, men det är bara till låns. Då skogen brinner eller förruttnar avger den tillbaka till atmosfären samma gaser den behövt för tillväxten. Det är alltså ett nollsummas­pel som kallas ekologi. Så låt skogen växa, avverkas och växa. Däremot bör skogsgödsl­ing förbjudas. Förutom att gödseln gör timret svagare rinner det ut i vattendrag­en och ger näring åt algerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland