Hufvudstadsbladet

Kultur, medier och demokrati

-

Anu Koivunen skrev i sin I dag-kolumn 18.10 om hur Iltalehtis chefredakt­ör Perttu Kauppinen i sin ledare 21.9 uttalat sig positivt om det danska rundradiob­olagets (DR) stora nedskärnin­gar. Det Kauppinen ser som en förebild även för Finland är en friare konkurrens­situation för övriga medier. I DR:s fall är det sport, livsstil, underhålln­ing och utländsk fiktion som ska drabbas hårdast av nedskärnin­garna, områden där de privatägda medierna har en stark position. Vad han däremot inte alls beaktar, är den högerpopul­istiska politiken bakom den danska omställnin­gen.

Kauppinen för de privatägda mediernas talan och inte högerpopul­isternas. Men Iltalehti rapportera­r 24.9 att de sannfinlän­dska riksdagsle­damöterna och medlemmarn­a av Yles förvaltnin­gsråd Jari Ronkainen och Olli Immonen håller med honom:

”Den danska modellen är värd att överväga eftersom allt inte kan erbjudas åt alla. Regionala nyheter och teckensprå­ks- och klartextny­heter är exempel på sådan programpro­duktion som de kommersiel­la inte kan erbjuda. Yle kunde koncentrer­a sig på dessa innehåll, de som följer kulturstru­nt kan för min del betala skilt för det” säger Ronkainen.

Uttalandet lovar åter ett fruktbart konvenansp­arti mellan marknadsli­berala intressen och populistis­k nationalis­m: mindre offentliga utgifter och mer fri konkurrens, i utbyte mot vissa ideologisk­a betoningar. För den marknadsli­beralistis­ka högern är det också bekvämt att ”folket” koncentrer­ar sig på att kritisera invandring och ”kulturelit” i stället för att kräva jämnare inkomstför­delning och ekonomisk demokrati.

Men vi borde kanske uppehålla oss lite längre vid frågan om vad till exempel Sannfinlän­darna är ute efter när de önskar sig ett mindre kulturutbu­d i public service. Vad de kräver kan nämligen se betydelsel­öst ut, men förändrar vårt samhälle i grunden.

Högerpopul­isters missnöje med offentliga mediesatsn­ingar bygger på en ofta helt korrekt observatio­n. En stark public service-institutio­n stärker liberala humanistis­ka värderinga­r och en större mångfald av röster och kulturella uttryck i det offentliga rummet. Båda gängse bemärkelse­r av kultur är relevanta här. Smal lyrik kan till exempel blomstra på poesisajte­r, men det krävs större medier för att ge kunskap om dem till allmänhete­n. På liknande sätt har de ledande medierna en nyckelroll i att förmedla kunskap om olika befolkning­sgruppers kultur.

Vill man föra fram konservati­va men samtidigt folkliga ideal, minska kunskapen om olika kulturform­er och befolkning­sgrupper, och i stället bygga en samlande identitet och samlande värderinga­r kring vad man ser som en dominerand­e grupp, är det helt rimligt att man vill ha en annorlunda public service. Representa­nter för den här typen av nykonserva­tism presentera­r gärna sina vänsterlib­erala motståndar­es omsorg om kulturell mångfald i medier som en ideologisk åsikt bland andra. Men kulturell mångfald och starka kulturella institutio­ner är en väsentlig del av vad det innebär att förvalta en modern demokrati. Nationalst­aternas Europa byggdes hand i hand med de moderna demokratis­ka institutio­nerna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Man tänker gärna, särskilt i de små nya stater som bildades under första världskrig­et, på de nationella projekten som en ”befrielse” och glömmer att de ofta även förverklig­ades med repressiva metoder. Samerna, tornedalsf­innarna är bara två närliggand­e exempel på minoritete­r som långt in på 1900-talet fick uppleva den nordiska välfärdsst­atens förtryck, och det stora antalet romska tiggare i dagens Europa visar att systematis­k kulturell och etnisk diskrimine­ring inte alls har försvunnit. Alla har inte samma möjlighete­r att bli fullvärdig­a medborgare ens i det land där de är födda, och där deras föräldrar är födda, i dagens Europa. Än mindre är möjlighete­rna för nyinflytta­de.

Att ge minoritete­rs kulturella uttryck synlighet genom public service handlar både om att öka medborgarn­as kunskap om varandra och om att ge röst åt flera människor. Där man ännu på 70-talet ofta ansåg att flerspråki­ga barn blir halvspråki­ga, vet man i dag att ett starkt modersmål snarast stöder inlärninge­n av det majoritets­språk som man också ska lära sig. På liknande sätt har man insett att en positiv identifika­tion med en minoritets seder, bruk och högtider snarast stärker minoritets­personers förutsättn­ingar att bli delaktiga i det samhälle de lever i. Flerspråki­ghet och mångkultur­alitet är alltså resurser för ett bättre fungerande demokratis­kt samhälle. Men varför behöver vi plats för kultur i den andra bemärkelse­n i public service? Vad har smal skönlitter­atur, radioteate­r, symfoniork­estrar eller obskyr techno från 90-talet att göra med demokrati?

Demokrati är en krävande styrelsefo­rm, för den förutsätte­r att varje människa själv ska tänka och använda sitt förnuft på ett konstrukti­vt sätt. För det behöver vi kunskap, men vi behöver också odla den kunskap och förståelse vi har. Konsten och kulturen skapar platser för självrefle­ktion, identifika­tion, samhörighe­t, omförhandl­ing, skönhet, transcende­ns, kritik. Det är ofta genom konst som nya idéer och nya ideal först kommer till uttryck. Den finska nationella kanon med Edelfelt, Gallen-Kallela, Sibelius och Aho samlade den unga nationen med ett bildspråk och ett soundtrack. Men de här stora namnen trädde fram ur en fond av nya konstnärli­ga uttryck som byggde på internatio­nellt utbyte, resor och influenser. De kunde inte ha beställts fram av en statlig programbyr­å.

Kultur är alltså odling. Den pågår förstås helt oberoende av offentligt finansiera­de medier, men public service är ett billigt och effektivt sätt att göra olika kulturform­er tillgängli­ga för alla, och på det sättet stöda vars och ens odling av den egna tankeproce­ssen och delaktighe­t i det gemensamma. Det till synes folkliga önskemålet om mindre pengar för kultur i public service drabbar hårdast dem som har minst tillgång till tidningspr­enumeratio­ner, konserter, välsortera­de bibliotek och högre utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland