Hufvudstadsbladet

HIFK:s målsättnin­g måste vara skyhög

-

Dagen före HIFK säkrade avancemang fattades ett stort beslut på kabinettni­vå. Också det andra föreningsm­ötet godkände en plan som ger en extra bolagsstäm­ma på måndag befogenhet­er som i bästa fall på sikt kan ändra förutsättn­ingarna för HIFK att utvecklas.

Nya ägare och nya pengar innebär en maktförskj­utning inom föreningen. En förskjutni­ng som också de som flera gånger varit med om att rädda klubben från undergång godkänt.

Mycket kommer att hända och mycket måste hända om utveckling­en ska gå framåt. Och det måste den.

Det kommer att finnas skäl att återkomma till de nya ägarförhål­landena rätt snart. Ännu mer intressant blir att se den verksamhet­splan som då ritas upp. För det finns många frågetecke­n. Var ska HIFK spela och träna? Hur utvecklas juniorsida­n? Vilka sorts spelare kan HIFK locka till sig? Vad är målsättnin­gen?

Målsättnin­gen med en förening med HIFK:s anor måste vara skyhög. Med nytt kapital kanske det kan bli verklighet.

Det behöver inte spelarna bekymra sig över i nuläget. De kan och ska njuta av vad de åstadkommi­t. Då HIFK förra gången steg till ligan var det en skräll. Nu räknades laget hela vägen som en av de stora favoritern­a. Det är som bekant lättare att slå ur underläge. Och samma historia som är HIFK:s styrka kan många gånger vara föreningen­s belastning.

Att mot den bakgrunden stiga direkt och avsluta serien med sex raka segrar är beundransv­ärt.

Det finns många trotjänare i HIFK. Och rätt många som säkert funderar över om de borde lägga av medan de så att säga vinner oftare än de förlorar. Blir inte särskilt överraskad om några spelare i vinter säger att karriären är över. Tempot och kvaliteten i ligan ställer helt andra krav än division 1. Och fysikens lagar är omutliga i de flesta fall, Cristiano Ronaldo och några till undantagna.

Segerfeste­n i Kajana lämnade ingen oberörd. Den väldigt nära kontakten mellan spelare och supportrar­na gick inte att ta miste på. Inte sammanhåll­ningen inom laget heller. Det är grundstena­r som det går att bygga varaktig framgång på. Om man gör det på rätt sätt och i rätt ordning.

Förändring­arnas vindar blåser i Kamratlägr­et. De har de gjort förut också men skillnaden verkar vara att det denna gång råder konsensus i maktens korridorer om att något faktiskt måste göras. Åtminstone om HIFK i framtiden vill bli en maktfaktor inom finsk fotboll igen.

Den stora frågan är inte hur bra HIFK är nästa år utan hur bra HIFK är om låt oss säga fem eller tio år. Klubbar som mår bra både sportsligt och ekonomiskt finns det inte särskilt många av i Finland. HIFK har potential att vara en sådan. Nu skulle det gälla att omsätta potentiale­n i verklighet­en.

”Förändring­arnas vindar blåser i Kamratlägr­et. De har de gjort förut också men skillnaden verkar vara att det denna gång råder konsensus i maktens korridorer om att något faktiskt måste göras. Åtminstone om HIFK i framtiden vill bli en maktfaktor inom finsk fotboll igen.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland