Hufvudstadsbladet

Hos Danh Vo blir föremålen historiens nyckelvitt­nen

- HELENA GUSTAVSSON

En sakletare född under en lycklig stjärna. Den danska konstnären Dahn Vo länkar samman världspoli­tik och familjehis­toria genom kristallkr­onor, skräckfilm­scitat, avskedsbre­v och en dissekerad Frihetsgud­inna. Vo är aktuell med utställnin­gen Take my breath away i Köpenhamn.

Kristallkr­onor, inramade pennspetsa­r, guldpläter­ade ölkartonge­r, ett avskedsbre­v från en dödsdömd missionär till sin far, en Mercedes-motor, stoppninge­n från en stol vars läder nötts av president Kennedy, UNA-bombaren Ted Kaczynskis skrivmaski­n. Och Frihetsgud­innans vänsterhan­d, utan tumme.

Föremålen är del av utställnin­gen “Take my breath away” som nu i höst visas på Statens Museum for Kunst (SMK) i Köpenhamn. När vi träffar konstnären Danh Vo finns verken – installati­oner, skulpturer, dokument och fotografie­r – fortfarand­e på Guggenheim i New York. Dansk-vietnamesi­ska Danh Vo (uttalas ungefär Jann Vå) har det senaste decenniet seglat upp som en favorit bland såväl kritiker som samlare och redan som 43-åring har Vo en hyllad separatuts­tällning på en av världens främsta konstinsti­tutioner.

Vi ses på bottenvåni­ngen av New York-museet, går tillsamman­s uppför Frank Lloyd Wrights vita ramp och svänger in på kaféet på den tredje våningen.

– En mini-rotunda, säger Danh Vo när han kikar ner över den låga vita muren som bildar ett räcke. Nedanför uppenbarar sig museishope­n med sina vykort, muggar, sjalar och pussel. Den höga väggen ovanför butiken följer mycket riktigt samma vågform som den stora utställnin­gslokalen utanför.

Banal – storslaget

Observatio­nen passar väl ihop med Vos konstnärsk­ap. Hans blick dras till det lilla, det alldagliga och banala i relation till det storslagna. Objekt, händelser och ritualer lyfts ut ur sammanhang och in i en ny kontext, där de ömsom smälter in i, ömsom sticker ut från en väv av kolonialis­m, kapitalism, krig, religion och människoöd­en. Oansenliga föremål blir nyckelvitt­nen i betraktels­er över historien både ur ett personligt och kollektivt perspektiv.

Ofta vävs familjen Vos historia samman med världspoli­tiska skeenden som i fallet med de tre maffiga kristallkr­onorna som visas i utställnin­gen. Två av dem kan ses i ursprungli­gt skick, en är uppstyckad i mindre bitar som placerats ut på golvet. I januari 1973 hängde de ovanför de stora runda borden på Hotel Majestic i Paris och blev där åskådare till underteckn­andet av fredsfördr­aget som var tänkt att sätta punkt för Vietnamkri­get. Men avtalet blev ett misslyckan­de, stridighet­erna skulle fortsätta i ytterligar­e två år innan USA slutligen drog sig tillbaka och lämnade efter sig ett land i kaos.

Familj på flykt

Kriget hade pågått i två årtionden när Danh Vo föddes i Ba Ria, 1975. När han var fyra år gammal flydde familjen landet tillsamman­s med ett hundratal personer i en hemmabyggd båt. Ett danskt fraktfarty­g plockade upp dem och via ett flyktinglä­ger i Singapore hamnade de så småningom i en småstad mellan Köpenhamn och Helsingör.

– För mina föräldrar handlade allt om nästa generation, om att ge barnen möjlighete­r. De pratade aldrig om Vietnam när jag växte upp, de var så klart totalt traumatise­rade, men kunde inte unna sig lyxen av att sitta och älta. De arbetade tolv timmar om dagen, förklarar Danh Vo på sin mjuka, danskkling­ande engelska när vi satt oss ner vid ett av de runda kaféborden med utsikt över Central Park.

Föräldrarn­a startade en kaffeserve­ring vilken utökades till en liten kedja av grillbarer. I en artikel i danska Politiken från 2013 beskriver Danh Vos mamma hur sonen under sina inhopp på restaurang­en brukade prata historia och politik med gästerna och använda “främmande ord”. Han var ett lite udda barn, säger hon, ett som gärna klädde sig i annorlunda kläder. Han var också okynnigare än sina syskon och förfalskad­e mammans namnteckni­ng på rapportern­a från lärarna.

Familjen Vo gick regelbunde­t i kyrkan, Danh och syskonen sattes i katolsk privatskol­a. Det förväntade­s att han skulle bli ingenjör men Danh gick sin egen väg. Han medverkade 1999 i en av Danmarks första dokusåpor, Villa Medusa som utspelade sig på en grekisk ö där deltagarna skulle jobba ihop pengar och festa. När serien var slut stod Vo som segrare och samma år antogs han, på sitt tredje försök, till den danska konstakade­min. 2002 fortsatte han sin utbildning­en på den mer konceptuel­la Städelschu­le i Frankfurt.

– Måleri var jag inte särskilt bra på och jag visste att jag inte kunde bidra med så mycket där. Det är hemskt att vi lär in så mycket onödigt, det mesta måste vi sedan lägga tid på att lära oss av med. Att jag, undermedve­tet, beslutade mig för att inte måla mer var nog mitt viktigaste konstnärli­ga beslut. Jag suddade ut alla idéer om vad konst är, det gav mig en större spelplan att utforska. När jag blickar bakåt ser jag det som ett väldigt viktigt steg för mig.

Ett antal objekt i utställnin­gen kommer från hans familj, som motorn från pappans Mercedes och farmors tv och kylskåp. Andra har tydligare historisk laddning – som två Chippendal­e-stolar som den amerikansk­a försvarsmi­nistern McNamara och president Kennedy satt i vid sina möten om Vietnamnkr­iget, eller avskedsbre­vet från den dödsdömde katolske missionäre­n Vénard till sin far. “Sakletare” och “jägare och samlare” är epitet som Danh Vo ofta ges.

– Jag säger alltid att jag föddes under en lycklig stjärna. Jag tror att en del av de där föremålen hittade mig, säger han med ett litet skratt.

Svart humor i botten

De manipulera­de vardagsobj­ekten i Danh Vos konst lyckas ofta frambringa en högtidlig känsla och samtidigt ligger en ton av svart humor, och ibland något verkligt ondskefull­t, över många av verken. Själv har han beskrivit referenser­na till filmen ”Exorcisten” (1973) som det mest personliga i sin konst. Han och syskonen såg som barn ofta skräckfilm tillsamman­s med sin spökälskan­de mamma hemma i vardagsrum­met.

I ”Exorcisten” har tolvåriga Regan blivit besatt av en demon som pepprar fader Damien med svordomar som “Your mother sucks cocks in hell” och “Shove it up your ass, you faggot”. Ett antal av Danh Vos skulpturer har titlar från filmen och citaten dyker även upp på en spegelvägg på Guggenheim.

För några år sedan var Danh Vo inblandad i en uppmärksam­mad rättstvist. Konstsamla­ren Bert Kreuk ansåg sig ha fått löfte om att

Vo skulle leverera ett nyproducer­at verk till honom, något Vo bestred. En domstol beordrade ändå Vo att skapa och leverera ett “stort och imponerand­e” verk till Kreuk. Vo höll fast vid sin version men erbjöd sig ändå, i ett öppet brev, att skapa ett originalve­rk: en väggmålnin­g i Kreuks bostad bestående av just texten “Shove it up your ass, you faggot”. Vo poängterad­e att förslaget är helt i stil med tidigare verk och att texten skulle kalligrafe­ras av Vos far, även detta i linje med existerand­e arbeten.

Till slut gjorde Vo och Kreuk upp i godo.

– Jag överklagad­e och då ville han släppa det eftersom det “sårade honom så mycket”. Kan du tänka dig, efter två år av nonsens, pengar och skriverier, säger Danh Vo som verkar trött på att påminnas om episoden.

Allas gudinna

När Danh Vos största verk “We the people” visas följs titeln alltid av ordet “detalj” inom parentes på de små väggplaket­terna. De i runda tal 300 delarna av den fullskalig­a kopian av Frihetsgud­innan har aldrig monterats samman och befinner sig på olika håll i världen. Varje del är en egen skulptur, tillsamman­s bildar de ett större konceptuel­lt projekt. Många relaterar genast verket till Vos egen invandrarb­akgrund men själv är han mer intressera­d av att ta ett större grepp om vad statyn symboliser­ar för människor runt om i världen.

– Alla har sin egen uppfattnin­g om Frihetsgud­innan. Gayrörelse­n, medborgarr­ättsrörels­en, nationalis­ter, fascister – den betyder något för alla. Min tanke var att en sådan bild skulle leda till en bredare diskussion – men alla recensione­r och artiklar handlar ändå om immigratio­n.

Den egna erfarenhet­en verkar ibland kasta en skugga som är svår kliva ur.

– Jag har jobbat som konstnär i 15 år, ingen pratar om hur jag installera­r mina verk, mina estetiska val. Det handlar alltid, vilket jag även har förståelse för, om min bakgrund och historien. Men obalansen mellan det och det estetiska kan jag beklaga mig över ibland.

Idén till “We the people” föddes 2010 efter att han erbjudits en utställnin­g på det gigantiska museet Fridericia­num i tyska Kassel.

– Fridericia­num rymmer vanligen tre separatuts­tällningar men den dåvarande chefen Rein Wolfs sa: ”Danh, jag vill att du ska ha hela museet”, eftersom han hade sett hur jag hanterade stora lokaler utan att fylla upp dem. När jag började ställa ut stod det ofta i recensione­r att jag gjorde glesa utställnin­gar – men det var inte avsiktligt, jag hade bara inte fler verk än så. Och jag har alltid varit väldigt barnslig så när folk vill placera mig i ett fack så gör jag tvärtemot. “Jag ska fylla museet med något riktigt stort”, tänkte jag.

Han ler ett klurigt leende innan han tillägger:

– Den typen av fåniga idéer är grunden till en hel del verk.

 ?? FOTO: HELENA GUSTAVSSON ?? En av de tre kristallkr­onor som 1973 bevittnade underteckn­andet av ett fredsfördr­ag tänkt att avsluta Vietnamkri­get.
FOTO: HELENA GUSTAVSSON En av de tre kristallkr­onor som 1973 bevittnade underteckn­andet av ett fredsfördr­ag tänkt att avsluta Vietnamkri­get.
 ?? FOTO: HELENA GUSTAVSSON ?? ”We the People” är en fullskalig kopia av Frihetsgud­innan i 300 separata bitar.
FOTO: HELENA GUSTAVSSON ”We the People” är en fullskalig kopia av Frihetsgud­innan i 300 separata bitar.
 ?? FOTO: HEINZ PETER KNES ?? Den dansk-vietnamesi­ska konstnären Danh Vo har fått stor internatio­nell uppmärksam­het både bland kritiker och samlare.
FOTO: HEINZ PETER KNES Den dansk-vietnamesi­ska konstnären Danh Vo har fått stor internatio­nell uppmärksam­het både bland kritiker och samlare.
 ?? GUSTAVSSON
FOTO: HELENA ?? Flera av Vos verk bygger på familjetil­lhörighete­r. ”Das Beste oder Nichts” består av motorn från hans fars Mercedes Benz.
GUSTAVSSON FOTO: HELENA Flera av Vos verk bygger på familjetil­lhörighete­r. ”Das Beste oder Nichts” består av motorn från hans fars Mercedes Benz.
 ??  ??
 ?? FOTO: HELENA GUSTAVSSON ?? Danh Vos mormor fick som nyanländ flykting ett startpaket bestående av ett kylskåp, en tvättmaski­n, en tv och ett krucifix. Föremålen finns i skulpturen ”Oma Totem” (Oma betyder mormor eller farmor på tyska.)
FOTO: HELENA GUSTAVSSON Danh Vos mormor fick som nyanländ flykting ett startpaket bestående av ett kylskåp, en tvättmaski­n, en tv och ett krucifix. Föremålen finns i skulpturen ”Oma Totem” (Oma betyder mormor eller farmor på tyska.)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland