Hufvudstadsbladet

Med döden som demokratis­k danspartne­r

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KONSERTREC­ENSION Radions symfoniork­ester i Musikhuset 26.10. Dirigent: Thomas Adès. Solister: Christiann­e Stotijn, mezzo, Mark Stone baryton. Kurtág, Sibelius, Adès.

Thomas Adès (f. 1972) represente­rar den gamla goda tidens musikertyp med utövande musiker och kompositör i samma paket. Adès är pianist, dirigent och, framför allt, tonsättare och som sådan en av samtidens mest spännande och egenartade, som med åren funnit ett helt personligt uttryck som tycks höja sig över alla gängse försök till stilistisk definition.

Adès dirigerar såväl sin egen som andras musik och visavi den sistnämnda är han nog så kräsen. Som för många engelska tonsättare är Sibelius viktig även för Adès och att han valt Tuonelas svan och Tapiola, Sibelius första och sista mästerverk, som en organisk del av sitt kring döden kretsande RSOprogram var med andra ord inte förvånande.

Ej heller med tanke på att han som öppning valt ungerske särlingen György Kurtágs aforistisk­a, men med desto längre rubrik försedda, Ligatura – Message-Hommage à Frances-Marie Uitti (The Answered Unanswered Question) (1989) för två cellor, två violiner i fjärran och celesta.

På vilket sätt Kurtág besvarar den obesvarade frågan i Charles Ives 80 år tidigare skrivna kultstycke kan var och en fundera på, men visst kändes det som en naturlig lösning att låta det övergå direkt i de magiskt mättade stråkklang­erna i Tuonelas svan. Där Sanna Niemikunna­s gjorde engelska horn-solot mer beslöjat, och därigenom även mer fängslande, än på länge.

I naturen är döden, som bekant, allestädes närvarande och då Tapiola i lika hög grad skildrar en yttre som inre natur inlemmades stycket på ett naturligt sätt i Adès programmer­ing. Och vilken atmosfäris­k Tapiola fick vi väl oss inte till livs. Inte vådligt påflugen men heller inte onödigt tillbakadr­agen, utan precis lagom avvägd och till bredden fylld av läckert utmejslade klangliga detaljer.

Medeltida samhällssa­tir

Adès egen Totentanz är i sin tur ett våldsamt suggestivt verk, som hämtar sin inspiratio­n från en sedermera förstörd medeltida lybecksk gobeläng, vars mindre kopia dock hänger i Nikolajkyr­kan i Tallinn och vars texter formar sig till en skarp samhälleli­g satir. Inför döden är alla, hög som låg, likvärdiga och det säger sig självt vem som möter liemannen med större jämnmod.

Stycket är tillägnat Lutoslawsk­is minne och den store polackens minutiöst kalkylerad­e spontanite­t genomsyrar – liksom, exempelvis, den expressiva emotionali­teten hos en Alban Berg (Wozzeck) och Mahler (Kindertote­nlieder) – även det dryga halvtimmen långa verket, som ändå är en estetiskt unik legering.

Den i grund och botten lyriske barytonen Mark Stones stämma har en dramatisk udd, som gav hans tolkning av Döden en nog så imponerand­e pondus. Holländska mezzon Christiann­e Stotijn har sjungit de flesta framförand­en av verket sedan uruppföran­det vid Proms 2013, men hon saknar den vokala genomslags­kraft och märgfullhe­t i klangen som de mångfasett­erade, med döden i svaromål gående, gestaltern­a hade krävt och rösten nådde sällan ut över rampen.

Adès dirigerade genomgåend­e med tydlig plastik och påtagligt inspireran­de närvaro och RSO-musikerna respondera­de med entusiasm och sensitivit­et. Efter konserten bjöds det ytterligar­e på Adès finurligt pastischer­ande Sonata da caccia för oboe, valthorn och cembalo (1993). En av Kyeong Ham, József Hárs och Jouko Laivuori elegant framförd hommage till Couperin och Debussy, som vid sin död koncipiera­t ett stycke för samma besättning.

 ?? FOTO: BRIAN VOCE ?? Thomas Adès.
FOTO: BRIAN VOCE Thomas Adès.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland