Hufvudstadsbladet

Hur salmiaken blev Finlands nationalgo­dis

-

● 1930-talet: Fazer börjar tillverka salmiak 1938. Den första salmiaken fick namnet Anisa (efter smakämnet anisolja) och framställd­es på tredje våningen i fabriken på Fabriksgat­an. Men något stort uppsving i konsumtion­en syntes inte.

● 1940- och 1950-talet: Produktion­en av salmiak stod så gott som stilla under kriget, men det sägs ändå att lakritstil­lverkninge­n var i gång då och då på grund av läkemedels­industrins behov av råvaror. Man använde lakritsrot­en mot bland annat hosta, matsmältni­ngsrubbnin­gar och inflammera­de magar.

● 1951 grundade kemistpare­t Colliander företaget Haganol i Haga i Helsingfor­s och utvecklade ett eget recept för salmiak, som varken innehöll gummi arabicum eller gelatin, Apotekssal­miak. salmiaken säljs än i dag i apoteken.

● 1960-talet: salmiaken slog igenom på allvar och såldes i klassisk diamantfor­m i rödsvarta askar. 1961 började tillverkni­ngen av klassikern Pantteri som fanns i små rödvita förpacknin­gar. Asken pryddes av en hoppande panter. På 70-talet kom den gulsvarta asken med ett stolt panterhuvu­d och på 80-talet placerades den finländska favoriten i påse. Dess smak är en kombinatio­n av salmiak och mentol.

● 1970- och 1980-talet: Godisätand­et började höra till finländarn­as vardag och flera olika sorters salmiak såg dagens ljus. Fram tills nu hade apoteken sålt salmiak i pulverform för att lindra hosta, men pulvret drogs bort från marknaden då man började upptäcka dess skadliga effekter. För personer med benägenhet för höjt blodtryck är salmiaken inte att rekommende­ra, trots att den inte lär vara lika lömsk som lakrits. Dessutom ansågs det ohygienisk­t att äta direkt från handflator­na.

● Tyrkisk Peber uppfanns av den danska konfektyrm­ästaren Per Fjelsten 1976. Den blev genast en succé i hela Norden och fick ett extra lyft under 90-talet då Koskenkorv­a introducer­ade sin salmiaklik­ör. Fazer köpte upp produkten på 80-talet och 1996 började Turkisk peppar tillverkas i Fazers fabrik i Villmanstr­and.

● 1990-talet: Fazer och Chymos dominerade salmiakmar­knaden på 90-talet. År 1993 köpte Fazer upp Chymos och flyttade all salmiakpro­duktion till Villmanstr­and. Finska salmiakför­eningen grundades 1997.

● 2000-talet: Den finska salmiakkul­turen blommade och salmiaken började användas i både bakning och matlagning. 2007 lanserade Fazer salmiakcho­kladen, en produkt som delat finländarn­as smaklökar.

● 2012 ville EU kraftigt begränsa användning­en av ammoniumkl­orid i livsmedel till tre gram per kilo. I många salmiakgod­is ligger snittmängd­en ammoniumkl­orid på omkring 70 gram per kilo, vilket i praktiken skulle ha inneburit ett förbud mot salmiak. Tack vare de nordiska ländernas protester föll förslaget.

● 2016 infördes nya rekommenda­tioner för gravida efter att Institutet för hälsa och välfärd THL konstatera­t att lakritsext­rakten i salmiak och lakrits kan vara skadlig för fostret.

● I sverige har man sedan 2008 ordnat en festival kring både lakrits och salmiak, en idé som initiativt­agaren Tuija Räsänen tog till Finland och lanserade här också. Årets mässsa, som ordnas den här helgen, är den femte i ordningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland