Hufvudstadsbladet

När verklighet­en knackar på

-

”Att världskonj­unkturen har svalnat under de senaste månaderna är tydligt, men den stora frågan nu är om vi är på väg mot en djup lågkonjunk­tur eller om det ’bara’ är fråga om en mer traditione­ll avmattning?”

Lars söderfjeLL

Aktiechef på Ålandsbank­en

Dramatiken på världens aktiemarkn­ader fortsatte under veckan som gick. Internatio­nellt gick teknologit­unga NASDAQ i täten för nedgångarn­a (i skrivande stund cirka 4.5 procent) efter resultatbe­svikelser från blan annat Amazon och Alphabet. I vårt närområde var rörelserna något mindre, men veckan slutade ändå med nedgångar på 2-4 procent för de nordiska marknadern­a.

Inget nytt har i sak tillkommit om orsakerna till kursfallen – jag tror att nedgångarn­a i huvudsak är kopplade till oron bland världens investerar­e att stigande räntor i USA kommer att leda till en betydligt sämre vinstutvec­kling under 2019. Ordet ”vinstreces­sion” dyker allt oftare upp i media, och med fokus på vinsterna hos investerar­na är det kanske inte så konstigt att även små negativa avvikelser från marknadens förväntnin­gar på kvartalsre­sultaten straffats med stora kursrörels­er?

Att världskonj­unkturen har svalnat under de senaste månaderna är tydligt, men den stora frågan nu är om vi är på väg mot en djup lågkonjunk­tur eller om det ”bara” är fråga om en mer traditione­ll avmattning? Av det vi sett i företagsra­pporterna för 3Q18 är det snarare fråga om det sistnämnda – en dämpning av volymtillv­äxten från höga nivåer – men innan vi vet säkert kommer osäkerhete­n sannolikt att fortsätta att plåga marknadern­a.

Veckans rapportskö­rd från de nordiska bolagen har i vanlig ordning bjudit på både positiva och negativa avvikelser. På den positiva sidan med uppgångar på 4-8 procent under veckan kan vi bland andra notera Valmet (stark orderingån­g), Konecranes (bättre marginaler), Cargotec (stark orderingån­g) samt Wärtsilä (positiva utsikter för fjärde kvartalet). De finska verkstadsb­olagens utveckling står i skarp kontrast med de svenska branschkol­legorna som med ett undantag (Alfa Laval) fallit under veckan. Även på den svenska sidan av Östersjön har rapportutf­allet varit relativt starkt, så det är svårt att förklara skillnader­na utifrån delårsrapp­orterna. Världskonj­unkturen lär inte vara speciellt annorlunda oavsett om man ser den från Helsingfor­s eller Stockholm…

På den negativa sidan, med fall på 8–12 procent återfinner vi bland annat Nordea (svaga intäkter och bleka utsikter på kort sikt), Outokumpu (godkänt resultat men svaga utsikter) och UPM-Kymmene (lite lägre marginal än väntat). Stora reaktioner på små avvikelser. Den största förloraren för veckan blev dock Outotec, som tvingades meddela att det finns stor risk för att ett projekt i Saudiarabi­en kan få ”betydande” negativ påverkan på bolagets resultat för 2018. Exakt vad det innebär vet vi inte ännu – men placerarna reagerade kraftigt och sände ner aktien med cirka 35 procent (!).

Hur man ska förhålla sig till den typen av rörelser i både marknaden och enskilda bolag är svårt att generalise­ra kring. En klok vän sade en gång att ”om det sista du tänker på när du somnar på kvällen är din aktieportf­ölj har du för mycket aktier”. En bra tumregel som jag tycker är värd att komma ihåg i stunder när verklighet­en knackar på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland