Hufvudstadsbladet

HIFK tillbaka i ligan

– Nu sätter vi kurs mot huvudstade­n och så festar vi rejält. Lär väl inte vara hemma på ett par dagar men det är det värt, säger chefsträna­ren Teemu Kankkunen som i sedvanlig ordning fått en rejäl dusch med bubbel på sig som tack för ett väl uträttat jobb

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Klart att matchens tyngd fanns någonstans i skallarna på grabbarna. Men samtidigt är vi så pass trygga i vårt grundspel att det inte blir någon panik alls i våra led, säger chefsträna­ren Teemu Kankkunen efter att HIFK säkrat avancemang i Kajana.

Sejouren i division 1 varade bara i en säsong. HIFK är tillbaka i ligan efter 1–0 borta mot AC Kajaani. Tuomas Mustonen sköt in det förlösande målet med tio minuter kvar att spela.

Framhejade av uppemot 200 supportrar som offrade en natts sömn genom att ta bussen norrut mitt i natten skapade HIFK så många lägen att laget definitivt borde ha punkterat matchen i ett rätt tidigt skede. Normalt pålitliga Pekka Sihvola var framfusig och kom till lägen han brukar sätta. Nu slickade en boll stolpen och nickarna saknade sedvanlig precision. Kanske att nerverna spelade in också hos en så rutinerad spelare som anfallaren är?

– Klart att matchens tyngd fanns någonstans i skallarna på grabbarna. Men samtidigt är vi så pass trygga i vårt grundspel att det inte blir någon panik alls i våra led, säger Kankkunen.

Tryggheten finns onekligen. Kamraterna avslutade med sex raka segrar och ett insläppt mål på 450 minuter. Ett dylikt facit brukar leda till goda saker.

AC Kajaani fick Willy Stephanus utvisad tio minuter efter paus. Något som underlätta­de HIFK:s uppgift betydligt.

– De blev ju mer passiva efter det vilket är förståelig­t. Vi höll vår koncentrat­ion på en hög nivå hela vägen och var väldigt noggranna i spelet bakåt. Inga riskabla bollar var melodin, säger matchvinna­ren Tuomas Mustonen som tillsamman­s med Pekka Sihvola varit lagets främsta offensiva vapen under säsongen.

Inför den sista omgågen hade tabelltvåa­n KPV fortfarand­e chansen att snuva de stjärnpryd­da på direkt-

biljetten till ligan. Karlebylag­et var piskat att vinna sin hemmamatch mot KTP, samtidigt som HIFK inte skulle få ta poäng mot AC Kajaani. KPV klarade sin andel med bravur och spöade sina gäster från Kotka med 3–0.

”Semestern ställde till det”

Mustonen hörde till spelarna som var osäkra på spel fram till tio minuter före match. En skada har spökat.

– Jag bestämde nog redan på fredagen att han spelar. Han verkade så pass frisk att jag snabbt bestämde mig för att satsa på honom, Han är så viktig för oss, säger Kankkunen.

Vid sidan om planen stod ordförande­n Christoffe­r Perret och följde med favoritlag­et. Efter match verkade både han och styrelseme­dlemmen och Bollförbun­dets vice ordförande Kaarlo Kankkunen rätt samlade trots den massiva segerfeste­n.

– Det här kändes stabilt hela vägen, sade duon ur en mun.

Mustonen hör till de stora hjältarna i ett HIFK som kom över ett par riktigt svåra perioder under säsongen. Under sommaren gick det troll i spelet och resultaten uteblev.

– Nästan alla i laget jobbar vid sidan om fotbollen. Då resultaten uteblev hade vi semester och det passade oss tydligen inte alls. Vi fick för mycket tid att fundera över fotbollen, säger Mustonen.

Jyry lyfte fram EIF

19-årige Tommi Jyry fick chansen från start mot AC Kajaani och även om han kanske inte gjorde sin bästa match för säsongen bidrog han med mycket av det som IFK är i behov av. Snabbhet och passningss­äkerhet.

– Vi har koll på läget. Men visst är 0–0 ett knepigt resultat att gå på. Vi försökte avgöra tidigare men nu tog länge.

Hur ser du på din säsong? – Jag måste vara nöjd. Målsättnin­gen var att få spela mycket och att utvecklas som spelare. Det har jag gjort. Det här känns så otroligt bra.

Någon match som du vill lyfta fram under säsongen? – Kanske då vi slår EIF borta med 3-0 efter en perfekt insats. Senast då insåg vi att har vad som krävs för avancemang.

Tränare Kankkunen har en annan syn på det hela.

– Matchen som fick oss att vakna upp var 2–2 hemma mot AC Kajaani. Det var väckarkloc­kan vi behövde. Väckarkloc­kan som sade att nästan inte räcker. Efter det tog vi tag i det och det här laget är väldigt starkt mentalt. Det finns rutin och starka huvuden här, säger Kankkunen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? ■HIFK har all anledning att fira avancemang­et.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ■HIFK har all anledning att fira avancemang­et.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? Tuomas Mustonen kliver än en gång fram och sätter det förlösande målet.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA Tuomas Mustonen kliver än en gång fram och sätter det förlösande målet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland