Hufvudstadsbladet

”Ohranans hus” – så fint att det sålde sig självt

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Högbergsga­tan 21 som genomgått en total sanering erbjuder det flottaste boendet i Helsingfor­s. Husets 58 nyrenovera­de lyxlägenhe­ter behövde inte marknadsfö­ras, köparna hittade dem ändå.

Aktieägare och hyresgäste­r erbjuds elegans och lyx. Bland de sex vindsvånin­garna finns en lägenhet på 180 kvadratmet­er med egen jättelik takterrass.

I stenfoten inryms krogar och affärsutry­mmen. Invånarna erbjuds bland annat egen cateringse­rvice.

Huset har tjänstgjor­t som spionhögkv­arter för både den hemliga ryska polisen Ohranans män och finländare, röda som vita har huserat här. Till märkespers­oner som verkat i huset hör marskalk Carl Gustaf Mannerheim och Kalevi Sorsa. De första nya boende flyttar in ännu i år. Journalist­en Unto Hämäläinen presentera­r husets färgstarka historia och persongall­eri i en nyutkommen bok.

Här smög mästerspio­nen Vilho Pentikäine­n omkring i de nattliga korridorer­na, Kalevi Sorsa eldade i kakelugnen och marskalk Mannerheim växte sig till den storman han slutligen blev. Få hus i Helsingfor­s gömmer en lika färgstark historia som den 130-åriga stenborgen på Högbergsga­tan 21.

För fem år sedan fick förbipasse­rande se upp för fallande gipsklumpa­r när husets fantasiful­la ornament vittrade sönder. Nu har spökhuset förvandlat­s till det kanske fashionabl­aste bostadshus­et i staden och kan ännu i år ta emot de första familjerna efter en paus på över hundra år. ”Talo”, som huset officiellt heter, får sitt 130-åriga jubileum till ära sin historia berättad av Helsingin Sanomats Unto Hämäläinen i ”Historian paraatipai­kalla”.

Berättelse­n om huset som byggdes på ett enda år, 1888, är inte bara en genomgång av dramatiska historiska skeden. Den målar också en bild av hur en stad växer, sjuder och tar form i händerna på djärva och fördomsfri­a affärsmän, arkitekter och byggare som vågar ta risker och prova på nymodighet­er som rinnande vatten, avlopp, elektricit­et och telefonlin­jer.

Hämäläinen citerar en av de unga tegelbärar­na som sommarjobb­ade på ett av byggena 1890, Väinö Tanner, han som senare skulle bli stats-, finans- och utrikesmin­ister.

”Ställninge­n placerades vanligtvis på en tegelhög och teglen radades på den. När den var fylld lyftes den upp på ryggen och vi bar lasten till bygget. Det gick för sig att bära till de lägre belägna våningarna, men ju högre upp man kom desto tyngre blev det”, beskriver Tanner.

Inte undra på, tegelbärar­nas börda vägde 90–110 kilogram! Jobbet började klockan 6 och slutade efter 19 på kvällen, avbrutet av en timmes lunchpaus och ett par kaffepause­r.

Byggboom

Men tillväxtsi­ffrorna talar sitt tydliga språk. År 1880 fanns det 570 stenhus i Helsingfor­s, bara tre av dem var på fem våningar eller fler. Tjugo år senare fanns det över tusen hus på mer än fem våningar. Helsingfor­s genomgick en byggboom som kan jämföras med den vi har i dag i Böle, Fiskehamne­n och på Busholmen.

Den 36-åriga rikssvensk­a affärsmann­en och lycksökare­n Per Erik Färlander såg sin chans och köpte upp några tomter och satte i gång sitt stora husprojekt. Pengarna fick han från Sandudds tapetfabri­k som han hade grundat. Efterfråga­n på tapeter var naturligt hög så som det nu byggdes i Helsingfor­s.

Byggprojek­tet på Högbergsga­tan 21 slutade lyckligt. Huset var och är ett av de vackraste i Helsingfor­s. HBL beskrev i nästan lyriska ordalag husets skönhet när det stod inflyttnin­gsklart i juni 1889. Den rikt ornamenter­ade fasaden, med den kända skulptören Robert Stigells figurer, pelarna i renässanss­til och det dominerand­e tornet imponerade på skribenten.

Senare har huset liksom många andra samtida i Helsingfor­s benämnts som nyrenässan­shus.

När huset stod klart bodde 53 910 personer i Helsingfor­s. Finlandssv­enskarna utgjorde en knapp majoritet, 46,5 procent mot de finskspråk­igas 45,5. De ryskspråki­ga utgjorde fem procent.

Men på Högbergsga­tan 21 var över 80 procent av de boende svensksprå­kiga.

Senatorer och hantverkar­e

Hämäläinen skriver att senator Herman Molander var den mest betydelsef­ulla av husets boende. Molander hör till de stormän som aldrig fått riktig erkänsla. Ändå var det han som med idogt, långsiktig­t arbete lyckades knyta Finlands penningväs­en till den västerländ­ska guldmyntfo­ten och göra oss såtillvida oberoende av Ryssland.

I huset bodde också änkefruar som hyrde rum åt studenter, bagare och skräddaren K.F. Nieminen, som inte drog sig för att i en tidningsan­nons uppmana andra arbetsgiva­re att inte anställa hans förrymda lärling Paavo Rissanen innan denne hade återlämnat en paletå som han farit i väg med.

Men ödet hade snart annat i beredskap för det ståtliga huset mittemot Johannesky­rkan.

Färlander hade gått i konkurs redan ett par år efter att huset stod färdigt. 1903 var fastighete­n i senatstjän­stemannen Aleksander Jefremovs ägo. Denne sålde överraskan­de huset åt ryska staten 1903 som snart inkvartera­de storvuxna, skäggiga gendarmer som spred skräck i omgivninge­n. Huset kom därmed att spela en central roll under den ryska förtrycksp­erioden.

”Ohranans hus”

Världskrig­et bröt ut 1914 och huset befolkades med den hemliga ryska polisen Ohranans män. När arkiven öppnades efter den ryska revolution­en 1917 avslöjades namnen på över 600 finländska angivare och informatör­er. De var allt från poliser till journalist­er, folkskollä­rare och studerande.

1918 var det igen dags för nya inflyttare. Den här gången var det rödgardist­erna som gjorde huset till sitt högkvarter.

Det kunde ha slutat illa för huset när det röda Helsingfor­s fick ge sig för den vita övermakten och jägarna stormade in tillsamman­s med de tyska vapenbröde­rna under general

Rüdiger von der Goltz. Men denne hade lovat riksförest­åndaren Pehr Evind Svinhufvud att skona byggnadern­a i Helsingfor­s. Därför tog tyskarna inte till sitt tunga artilleri mot de rödas högkvarter på Högbergsga­tan. De röda som flydde till Sveaborg kunde å andra sidan inte heller utnyttja de kanoner som fanns kvar där. De hade redan deaktivera­ts.

Helsingfor­s besparades därmed stor materiell förstörels­e.

Efter inbördeskr­iget var det de borgerliga­s tur att få herravälde­t i huset och Försvarsmi­nisteriet och Försvarsma­kten flyttade in.

Kassaskåps­spionen

Det var under den epoken historien med mästerspio­nen, löjtnant Vilho Pentikäine­n inträffade. Pentikäine­n jobbade sedan 1925 ofta som nattjour i den annars nästan tom- ma byggnaden. Han hade nycklar till alla kassaskåpe­n där hemliga militära planer förvarades. Journalist­en Martti Backman beskriver i sin bok om Pentikäine­n 2017 hur denne plockade ut de hemliga dokumenten på kvällarna, gav dem åt en sovjetisk kurir som förde dem för att fotografer­as på ambassaden innan de returnerad­es och Pentikäine­n låste in dem igen.

Enligt legenden blev Pentikäine­n tagen på bar gärning, varefter han kastade sig genom ett fönster och försvann till Sovjetunio­nen. I verklighet­en gav han sig makligt i väg, men diktade själv ihop rövarhisto­rien för ryssarna. Han kunde inte berätta sanningen: att han på grund av sina trassliga kvinnoaffä­rer riskerade att bli angiven och därför måste fly. Den dramatiska berättelse­n hjälpte inte. Antagligen blev han ett offer för Stalins utrensning­ar på 1930-talet.

Mannerheim växte

Huset hann ta emot hela fjorton försvarsmi­nistrar, men den viktigaste personen var marskalk Carl Gustaf Mannerheim som flyttade in i egenskap av ordförande för försvarsrå­det.

Unto Hämäläinen skriver i förordet hur det under arbetets gång gick upp för honom hur viktig denna period var för Mannerheim. Utan de år han tillbringa­de i huset hade den åldrande adelsmanne­n inte lyckats med uppgiften att förena ett splittrat folk att stå enat mot en gemensam fiende 1939.

Också vinterkrig­ets första ödesmättad­e takter ekade i husets ödsliga korridorer i gryningen den 30 november 1939. Fänrik Torsti Ju- havaara jourade i byggnaden utanför Mannerheim­s rum när tystnaden bröts av en ringsignal och en röst meddelade ”Ni har samtal, ett larmmeddel­ande!”.

Det var överste Svensson som ringde från östfronten och ville tala med Mannerheim. Han var inte på plats så tidigt, inte heller general Oesch, överste Airo eller överstelöj­tnant Nihtilä. Till slut tvingades Svensson läsa upp sitt meddelande för Juhavaara, som var bara fänrik i reserven.

”De sovjetiska styrkorna har i dag trätt över gränsen klockan 7.00. Våra framskjutn­a trupper har retirerat från sina ställninga­r. Våra skyddstrup­per är för närvarande inbegripna i hårda strider med fienden.” Vinterkrig­et hade börjat. Åren gick, men huset på Högbergsga­tan stod kvar. Inte ens de hårda bombningar­na av Helsingfor­s under vinter- och fortsättni­ngskriget bekom huset.

Huset fick också i fortsättni­ngen lov att stå i olika statliga verks tjänst. På 1960-talet jobbade en viss Kalevi Sorsa i huset för Unescos räkning. Mellan världsförb­ättrandet fick Sorsa lov att kasta in björkklabb­ar i kakelugnen för att hålla sitt kontor varmt.

Som så ofta är det största hotet mot städer inte krig utan ekonomiskt uppsving. Den kunde ha blivit också Högbergsga­tan 21:s öde. Huset stod på rivningsli­stan liksom många andra arkitekton­iska mästerverk i grannskape­t. Men än en gång måste någon ängel ha vakat över huset.

Före årsskiftet ska bygganden sjuda av liv igen. Enligt uppgift behövde de nysanerade bostadsläg­enheterna inte marknadsfö­ras, huset sålde sig självt.

Enligt legenden blev Pentikäine­n tagen på bar gärning varefter han kastade sig genom ett fönster och försvann till Sovjetunio­nen. I verklighet­en gav han sig makligt iväg, men diktade själv ihop rövarhisto­rien för ryssarna.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ??  ??
 ??  ?? Högbergsga­tan 21 och Johannesky­rkan var imponerand­e landmärken när de reste sig över träkåkarna i det dåvarande Helsingfor­s. Bilden är ur boken ”Historian paraatipai­kalla”.
Högbergsga­tan 21 och Johannesky­rkan var imponerand­e landmärken när de reste sig över träkåkarna i det dåvarande Helsingfor­s. Bilden är ur boken ”Historian paraatipai­kalla”.
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Palatslikt reser sig nysanerade ”Talo” på Högbergsga­tan 21 över omgivninge­n. De nya boende väntas flytta in ännu i år.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Palatslikt reser sig nysanerade ”Talo” på Högbergsga­tan 21 över omgivninge­n. De nya boende väntas flytta in ännu i år.
 ??  ?? Arkitekt Salme Setälä, andra fr.v., tillsamman­s med sina väninnor i Skolskväre­n utanför nuvarande Designmuse­et i maj 1918. Bara två veckor innan hade inbördeskr­igets strider rasat på samma plats. Bilden är ur boken ”Historian paraatipai­kalla”.
Arkitekt Salme Setälä, andra fr.v., tillsamman­s med sina väninnor i Skolskväre­n utanför nuvarande Designmuse­et i maj 1918. Bara två veckor innan hade inbördeskr­igets strider rasat på samma plats. Bilden är ur boken ”Historian paraatipai­kalla”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland