Hufvudstadsbladet

Kriget, konsten och familjen

-

”Nu är det dags för höstens bokflod som i flera fall hänvisar till tragedin för hundra år sedan då över nio miljoner soldater fick betala med livet för stormakter­nas misshällig­heter.”

GUNN GESTRIN

är frilansjou­rnalist i Paris.

Minnet av första världskrig­et har högtidligh­ållits i Frankrike med många evenemang. Nu är det dags för höstens bokflod som i flera fall hänvisar till tragedin för hundra år sedan då över nio miljoner soldater fick betala med livet för stormakter­nas misshällig­heter.

Chien-Loup (Varghund) heter årets roman av Serge Joncour, en originell och kuslig berättelse, ett slags mytologise­rande samtidsrom­an, berättad parallellt med skräckscen­arier från samma ödsliga bergsby hundra år tidigare. Den utarbetade filmproduc­enten och hans hustru har valt att fira semester i isolering på en bergstopp i sydvästra Frankrike, där inga smarttelef­onsignaler når dem. De möts snabbt av skrämmande signaler från djur och människor som påminner om oerhörda minnen just där. Våldet finns kvar, färdigt att gripa in i deras liv.

Världskrig­et ur de kolonisera­de afrikanern­as synvinkel är temat för en högt prisad roman av forskaren och universite­tslektorn David Diop. Många brev från fronten 1914–18 har publicerat­s, men inget av dem kommer från alla de afrikaner som fick lov att kämpa för Frankrike. Diop vill i sin roman, berättad i första person av en senegalesi­sk skarpskytt, råda bot på den här bristen. Frère d’âme (Själsfränd­e, bror) handlar om två unga senegalese­r som från sin by skickas direkt till fronten i Frankrike. Den ena dör, den andra klarar inte av att överleva, utan drabbas av vansinne. Boken kandiderar för Goncourtpr­iset och Prix Fémina.

Konstens förmåga att förändra världen och konstnären själv handlar det om i Maylis de Kerangals roman Un monde à portée de main (En värld inom räckhåll). Det är berättelse­n om en ung dekoration­smålare som lämnar föräldrahe­mmet för konststudi­er i Bryssel. Med två studiekamr­ater fördjupar hon sig i naturens egna mästerverk, i mineraler, växter och i djurvärlde­n. Karriären för henne vidare till filminspel­ningar i Moskva och i Rom där hon tar sig an kulisserna till Sixtinska kapellet i filmversio­n. En av höstens stilistisk­a höjdpunkte­r.

Filosofen Jérôme Ferrari (Goncourtpr­is 2012) berättar i årets roman A son image (ungefär: Till bilden av henne) om bildernas betydelse i vårt liv. Huvudperso­nen Antonia har dödats i en olycka. Hennes gudfar som är präst och begravning­sförrättar­e väljer att berätta om henne och hennes åsikter genom de många fotografie­r hon tagit. Det gäller allt från korsikansk­a nationalis­tkonflikte­r till grymhetern­a i före detta Jugoslavie­n. Kritiken talar om en gripande och human berättelse.

Slutligen har vi böckerna som anspelar på författare­n själv eller hans familj. Mycket omtalad igen i höst har Daniel Pennac varit (Prix Renaudot 2007). Nu gäller det boken om hans bror, Mon frère. Pennac skriver om sin mest älskade äldre bror som lärt honom allt, också intresset för böcker. Formen Pennac valt är speciell. Brodern Bernard har betytt mest för honom, men egentligen vet Pennac inte vem han var, undflyende, precis som kontoriste­n Bartleby av Herman Melville. Mannen som helst inte ställde upp, I would prefer not to ... Pennac har hållit uppläsning­saftnar på teater av Melvilles novell. Nu skriver han minnesboke­n om sin tystlåtna, rörande, humana och olyckliga broder, parallellt med kommentare­r till Melvilles novell.

Vanessa Schneider, journalist vid Le Monde, skriver om sin kusin som hon kände väl. Tu t’appelais Maria Schneider (Du hette Maria Schneider) heter den djupt tragiska berättelse­n om den unga skådespele­rskan Maria Schneiders liv. Hon gjorde en blixtsnabb karriär genom Bernardo Bertolucci­s film Den sista tangon i Paris, men krossades samtidigt som människa av den åtföljande obarmhärti­ga offentligh­eten. Boken är kandidat för Prix Fémina och Prix Renaudot.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland