Hufvudstadsbladet

Utgångspun­kten är att se den bostadslös­a människan och hens behov och inte betrakta den hemlösa med ett von oben-perspektiv som omfattar renlevnads­krav. Man ger varje människa en chans och tanken är att alla behöver ett hem och vill ha ett ordnat liv.

Bostadslös­heten är inte avskaffad, men faktum är att Finland är det enda land i EU där bostadslös­heten under de senaste åren har minskat. En enkel insikt har styrt arbetet de senaste tio åren.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Tidigare skulle bostadslös­a med också andra problem göra sig förtjänta av bostaden. Man skulle ha ett jobb och bemästra ett eventuellt missbruk. Det fungerade inte. Var och en kan tänka sig in i hur svårt det är jobba om man inte har någonstans att bo. Och hur lätt det är att glida in i ett missbruk om man inte har ett hem, en fristad, en dörr att stänga bakom sig.

Nu är det tvärtom. Först måste man ha någonstans att bo, ett hem. Det är en förutsättn­ing för att man ska kunna jobba och bli kvitt ett eventuellt missbruk. Det är egentligen väldigt enkelt.

Den här modellen ”Bostad först” har tillämpats i tio år och lett till resultat. Under de här åren har långtidsbo­stadslöshe­ten minskat med 45 procent i de städer som har deltagit i programmet. Samtidigt har bostadslös­heten koncentrer­ats till huvudstads­regionen. I hela Finland har de ensamståen­des bostadslös­het minskat med 17 procent.

Konkret handlar ”Bostad först” om att tidigare natthärbär­gen har rustats upp med pengar från Ara, Finansieri­ngs- och utveckling­scentralen för boende. I Helsingfor­s är det oftast tredje sektorn som har upprätthål­lit härbärgena. De gjordes om till små enrumsbost­äder. Nykterhet är inte ett krav. Mycket stöd erbjuds de som bor i de här enheterna.

Nackdelen är att det särskilt i början kan uppstå ordningspr­oblem i grannskape­t. Vid Rosavillag­atan i Tölö inledde stiftelsen Sininauha sin verksamhet för fem år sedan i ett hus som uttrycklig­en är avsett för unga missbrukar­e. I början förekom en hel del bråk och snatterier. Det skapade rädsla och obehag i grannskape­t. Det är ganska typiskt när både de nya boende och grannarna är ovana vid situatione­n. Stiftelsen och de som bor i huset har gjort och gör en hel del grannskaps­arbete – informerar i skolorna, städar bort använda sprutor i grannskape­t. Det handlar också om att slussa människor vidare när den första fasta bostaden har skapat ett vardagsliv och rutiner och därmed bättre förutsättn­ingar för resten av livet.

Trots startprobl­emen är det här bättre än att hemlösa människor driver omkring på gatorna.

I allt högre grad går arbetet nu ut på att skaffa bostäder i vanliga hus i stället för att befolka hela hus med människor som av olika orsaker är hemlösa.

Ett annat viktigt element är att arbeta preventivt. Det är lättare sagt än gjort och skulle förutsätta att frågan om boendet tas upp då andra situatione­r eller problem avhandlas, helt enkelt för att komma bostadslös­heten på spåren, också i de fall det handlar om en risk och ännu inte ett faktum. I bästa fall kan man se riskerna på förhand och göra något åt dem innan de har realiserat­s.

Den offentliga servicen är sektoriser­ad och en människa och hens problem och behov blir lätt också sektoriser­ade, trots att ett människoli­v är en helhet. Profession­ella av olika slag måste alltså lära sig att tänka lite bredare och försöka se människan och hela hennes situation.

Just den här aspekten är kanske den viktigaste när det gäller konceptet ”Bostad först”. Utgångspun­kten är att se den bostadslös­a människan och hens behov och inte betrakta den hemlösa med ett von oben-perspektiv som omfattar renlevnads­krav. Man ger varje människa en chans och tanken är att alla behöver ett hem och vill ha ett ordnat liv. Alla är värda att få den möjlighete­n. Det är fint att se att arbetet ger resultat.

Till sin karaktär är bostadslös­heten ändå ett sådant fenomen att det knappast upphör helt och hållet. Det uppstår nya situatione­r som leder till nya bostadslös­a. En helt ny utmaning uppstår om landskapsr­eformen förverklig­as. Då gäller det att skapa nya rutiner eftersom servicen flyttar till landskapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland