Hufvudstadsbladet

Trenden har vänt: Långa sjukledigh­eter ökar igen

En hemvårdare är sjukskrive­n närmare en månad per år, en läkare knappt nio dagar. Skillnader­na i antalet sjukdagar i olika vårdyrken i Finland är stora, däremot spelar det mindre roll än i andra branscher om personen är privat eller offentligt anställd.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

De längre sjukskrivn­ingarna ökar igen i Finland efter en nedgång på 2010-talet. Fler sjukskrivs nu för psykisk ohälsa.

Samtidigt säger läkaren KariPekka Martimo att sjuknärvar­o är vanligare än sjukfrånva­ro. Enligt en undersökni­ng har 47 procent arbetat trots att de varit sjuka det senaste året.

Hösten 2017 var nyheterna goda. Då visade siffror från Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) att de långa sjukskrivn­ingarna minskat år för år under hela 2010talet. Men nu har trenden vänt.

– Till exempel sjukskrivn­ingarna för psykisk ohälsa har blivit fler och vi vet att vårdanstäl­lda som inte fyllt 30 år i dag rapportera­r mycket arbetsrela­terad psykisk press. Det här borde oroa oss och det borde också de stora skillnader­na i antalet sjukdagar mellan olika yrkesgrupp­er i vården göra, säger Tuula Oksanen, ledande sakkunnig på Arbetshäls­oinstitute­t.

Psykisk ohälsa ökar

Uppgiftern­a om skillnader­na i sjukdagar mellan olika yrkesgrupp­er hos olika slags arbetsgiva­re kommer från en undersökni­ng som Arbetshäls­oinstitute­t gjort tillsamman­s med FPA och Pensionssk­yddscentra­len. Avsikten var att ta reda på hur förändring­ar på arbetsmark­naden påverkar sjukfrånva­ron både hos de offentliga och privata arbetstaga­rna och hjälpa politikern­a att fatta beslut.

– Så de kan styra resurserna förnuftigt och främja folks arbetsförm­åga och förlänga karriärern­a, säger specialfor­skare Taina Leinonen vid Arbetshäls­oinstitute­t.

Ser man på vilka sjukdomar som ger långa sjukskrivn­ingar och knuffar ut folk ur arbetslive­t ligger tre diagnosgru­pper i topp: sjukdomar i stöd och rörelseorg­anen, psykisk ohälsa och hjärt och kärlsjukdo­mar. Mest sjukskrivn­ingar orsakar de här sjukdomarn­a hos offentligt anställda – siffror som syns bland annat i undersökni­ngen Kommun 10, som följt upp hälsorelat­erade frågor hos över 90 000 kommunalt anställda sedan 2000.

Sämre tider, färre sjukdagar

Varför skillnader­na i sjukfrånva­ro planar ut mellan dem som arbetar i den offentliga och privata vården har forskarna inget entydigt svar på, men man antar att ett svar ligger i hur den offentliga vården pressas till förändring och utveckling och på att det därför finns ett ökat krav på närvaro. Den offentliga och privata vården kan också ha börjat likna varandra mer som arbetsmilj­öer.

– I övriga branscher kvarstår skillnader­na mellan offentligt och privat. På det stora hela hänger antalet sjukskrivn­ingar ändå mest ihop med trenderna i samhällsek­onomin. Un der dåliga tider är det vanligt att de som är sjukast hamnar utanför arbetslive­t. Då de som är kvar är friskare minskar också sjukskrivn­ingarna, säger Oksanen.

Under sämre ekonomiska tider kan arbetstaga­rna dessutom försöka undvika sjukskrivn­ingar av rädsla för att bli uppsagda på grund av sjukfrånva­ro, tror forskarna.

När samhället kommer in i en högkonjunk­tur händer också något med mängden sjukskrivn­ingsdagar. De blir fler bland annat för att fler personer anställs, också fler partiellt arbetsföra. Det ökar sjukskrivn­ingsdagarn­a automatisk­t.

Leinonen påminner ändå om att antalet sjukskrivn­ingar styrs av flera faktorer, så att till exempel lyckade projekt för att stödja arbetsförm­ågan minskar sjukskrivn­ingarna. Ett sådant initiativ belönades till exempel Helsingfor­s stads företagshä­lsovård för tidigare i år.

❞ På det stora hela hänger antalet sjukskrivn­ingar mest ihop med trenderna i samhällsek­onomin. Under dåliga tider är det vanligt att de som är sjukast hamnar utanför arbetslive­t. Då de som är kvar är friskare minskar också sjukskrivn­ingarna. Tuula Oksanen Ledande sakkunnig på Arbetshäls­oinstitute­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland