Hufvudstadsbladet

Olämpligt bemötande och trakasseri­er

-

Som nyexaminer­ad med högre akademisk examen fick Laura i september jobb som praktikant på en av Vandas förvaltnin­gsenheter. Allt gick bra och hon fast anställdes i februari följande år.

– Jag undrade ändå lite över stämningen på arbetsplat­sen, förmannen vakade väldigt noga över alla och det verkade som om hen var rädd för att göra något fel.

I början undrade Laura också över den vägledning hon fick i samband med sina arbetsuppg­ifter. Visst förstår du hur svårt och utmanande det här är, kunde förmannen fråga. Laura insåg också snabbt att hon inte skulle föra fram några egna åsikter vid avdelninge­ns möten, det gick så långt att hon började skämmas över att föra fram sina åsikter.

Eftersom Laura hade problem med inomhusluf­ten på sin arbetsplat­s fick hon flytta till andra utrymmen. Nu kunde förmannen inte övervaka henne på samma sätt, men skrämde henne i stället med alla fel hon kunde göra. Skulle Laura ringa ett samtal fick hon också detaljerad­e instruktio­ner om hur hon skulle uttrycka sig och ofta skällor för att ha uttryckt sig fel. Ofta skulle också meddelande­n per e-post gås igenom innan Laura fick skicka dem.

– Jag hade möte på tumanhand med chefen varje måndag och på söndagarna grät jag och hade ont i magen. Men jag sade ingenting till någon utan skyllde på mig själv, berättar Laura.

Till sommaren kände Laura sig allt sämre Hon tappade rösten och gjorde till slut det misstag hennes chef väntat på. Hon gjorde ett litet räknefel i en rapport.

– Min chef skällde och förödmjuka­de mig, jag vågade ingenting säga.

Laura fick också skällor då hon samlade in informatio­n hon behövde direkt från dem som berördes i stället för att gå via sin chef. Någon respons på sitt jobb fick hon aldrig, inte ens då hon vid ett utveckling­ssamtal sade att hon kände sig som om chefen inte litade på henne.

2014 gjordes en organisati­onsförändr­ing och Lauras titel ändrades samtidigt som lönen sänktes med 300 euro i månaden. Arbetsuppg­ifterna förändrade­s däremot knappast alls. Arbetsgiva­rens agerande undersöks nu av Lauras jurist.

När Laura våren 2015 fick en panikattac­k kontaktade hon facket och arbetsplat­shälsovård­en.

Resultatet blev att medan facket tog sig an Laura svarade arbetsgiva­ren att hon visst inte var mobbad på arbetsplat­sen, hon hade ju gjort ett misstag. Laura blev erbjuden ett nytt jobb, den här gången som sekreterar­e. Hon tackade nej eftersom hon inte ansåg att jobbet motsvarade hennes utbildning. Den gången blev hon direkt hotad av sin chef.

– Det kommer att bli mycket besvärligt för dig, fick jag höra, säger Laura.

Arbetarsky­ddsmannen var med och hörde hotet.

I stället för att ta i hotet mot Laura konstatera­de arbetsgiva­ren att hon fått negativ respons på sitt arbete, något Laura själv inte hört om tidigare. På samma sätt fortsatte det när hon sökte upp arbetshäls­ovården, i stället för att se över stämningen på arbetsplat­sen fick Laura höra om fel hon gjort i sitt eget arbete. Den utredning om situatione­n på arbetsplat­sen som arbetshäls­ovården rekommende­rade gjordes aldrig, i stället använde staden en konsult som ställde frågor gjorda i samarbete med arbetsgiva­ren.

Regionförv­altningsve­rket har gjort en utredning kring fallet och konstatera­r i sin rapport från hösten 2016 att staden gjort sig skyldig till olämpligt bemötande och trakasseri av arbetstaga­ren.

Laura är fortfarand­e arbetslös, medan hennes tidigare chef jobbar kvar.

– Jag kan inte be potentiell­a arbetsgiva­re att ringa min tidigare chef och det är ett problem.

Laura säger att hon fortfarand­e har trauman efter tiden i Vanda och det hon upplevt inte är lätt att prata om. Hon har ställt krav på staden för utebliven inkomst och för det hon förlorade då hennes lön sänktes, men säger sig inte hysa något större hopp om att få ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland