Hufvudstadsbladet

Frikänd fast dömd

-

– Den här processen har kostat mig min hälsa. Också om det nu går lite bättre på min arbetsplat­s så känns det som om jag fortfarand­e blir trakassera­d och nonchalera­d i små frågor, säger Mauno.

Bakgrunden är att Mauno jobbar inom en enhet i Vanda som hjälper personer som har svårt att hitta jobb med sysselsätt­ande åtgärder. Personerna jobbar i verkstäder, ofta med mindre hantverksj­obb. Mauno har jobbat inom enheten länge, också i förmansstä­llning. De senaste åren har han ändå varit både studieledi­g och alternerin­gsledig i längre perioder.

Under en av Maunos studieledi­gheter inledde några personer på enheten en renovering av ett egnahemshu­s, ett hus som tillhörde en person som jobbade i Maunos enhet. Släktingen betalade 1 000 euro för jobbet, en summa som stadens högre chefer ansåg var alldeles för låg. De lade prislappen vid hela 60 000 euro. Något avtal om jobbet fanns det inte och utomståend­e beräkninga­r för vad jobbet kostat låg närmare den fakturerad­e summan än stadens beräkning.

Till saken hör att renovering­en inte gick som på Strömsö.

Också om det nu går lite bättre på min arbetsplat­s så känns det som om jag fortfarand­e blir trakassera­d och nonchalera­d i små frågor.

Skåpdörrar som inte gick att öppna och lister som var fel mätta innebar att en stor del av jobbet måste göras om senare. Det var därför det slutliga priset sänktes till 1 000 euro.

Mauno blev anklagad för brott mot tjänsteman­naplikten, för att inte ha övervakat sin personal. Vanda polisanmäl­de renovering­en och Mauno förhördes under en hel dag. Polisen hade informatio­n Mauno inte fått trots att han tidigare erbjudit sig att reda ut frågan.

– I det här skedet hade en av de anställdas liv redan förstörts, fallet hade fått rubriker i tidningarn­a då Vanda polisanmäl­de, men ingen talade med oss, säger Mauno.

Fallet gick till brottspröv­ning och domstol. Mauno blev dömd för brott mot tjänstepli­kten, men befanns oskyldig till allt som hade med prissättni­ngen av renovering­en att göra. Processen i olika rättsinsta­nser tog fyra år och under den tiden var Mauno både sjukskrive­n och alternerin­gsledig. Till sist måste han tillbaka till sin tjänst.

– Där kände jag mig som behandlad som luft, säger han.

Och trots att Mauno blivit frikänd i domstol fick han en räkning för renovering­en av Vanda stad. Den var inte speciellt liten, påpekar han. När han via en jurist bestred den kom det en ny, lite mindre räkning. Också den bestred Mauno, utan att få någon reaktion från staden. Nu är betalnings­frågan begraven, Mauno har inte tvingats betala. Men bara att få räkningarn­a var en stressfakt­or.

Fotnot: Laura och Mauno heter egentligen någonting annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland