Hufvudstadsbladet

Viljanen förstår inte kritiken

Stadsdirek­tör Ritva Viljanen är överraskad över kritiken från fackligt håll. – Vi har en väl utvecklad förhandlin­gskultur i staden och nolltolera­ns mot trakasseri­er, säger hon.

- katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Enligt de undersökni­ngar som årligen görs om läget i olika kommuner klarar sig Vanda bra i en jämförelse av arbetsgeme­nskaper och atmosfär på arbetsplat­serna, konstatera­r Vandas färska stadsdirek­tör Ritva Viljanen. Hon säger sig redan under sin tid i Helsingfor­s ha lagt märke till den goda atmosfären i Vanda.

Att facket trots det kommer med kritik har Viljanen svårt att förstå. Till exempel de olika avtalen på stadens hälsocentr­aler finns under en övergångst­id, alla nya avtal skrivs så att de halva timmen för lunch läggs till, helt enligt avtal mellan centralorg­anisatione­rna, uppger hon.

– Här i Vanda har vi valt att inte riva upp de gamla avtalen där lunchtiden är inkluderad och ersätta dem med nya, det har man gjort på många andra håll, säger Viljanen.

Hon vill inte heller tala om någon massflykt av vårdperson­al. En del av dem som slutat hart blivit pensionera­de, men överlag är 30 personer av en vårdperson­al på totalt 3 000 inte speciellt många, anser hon.

Vanda betalar inte heller sämre löner än andra kommuner inom någon sektor, lönerna är baserade på kollektiva­vtal, påpekar stadsdirek­tören.

– Inom den offentliga sektorn är vi varken den som betalar bäst eller den som betalar sämst, men vi kan inte börja tävla med privata företag då det gäller lönerna.

Vad byggnadsti­llsynen beträffar har Vanda nu lyckats besätta alla öppna tjänster och läget har enligt Viljanen normaliser­ats. Att det under en period rådde brist på personal tillskrive­r hon det livliga byggandet i huvudstads­regionen, ett byggande som nu håller på att mattas av.

Stadsdirek­tören konstatera­r att kritiken mot att personer med samma arbetsuppg­ifter fått olika lön om den formella kompetense­n saknats är en problemati­k som varit gemensam för många kommuner. Det fanns oklarheter då avtalen ändrades, men nu håller kommunen på och korrigerar de löner som varit för låga.

– Utgångspun­kten är att den som väljer att jobba för Vanda stad vet att den kommer till en bra arbetsplat­s. Vi har en nolltolera­ns mot trakasseri­er och klart program för vi ska agera om vi misstänker mobbning eller trakasseri, säger hon.

Ritva Viljanen anser att diskussion­sklimatet och förhandlin­gskulturen i Vanda är väl utvecklade. Ställda frågor får svar. Men för att diskutera och komma någon vart krävs kompromiss­vilja och god vilja från alla parter, understryk­er hon.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/RICHARD NORDGREN ?? Vandas färska stadsdirek­tör Ritva■ Viljanen tycker att förhandlin­gsklimatet i Vanda är gott och har svårt att förstå fackets kritik.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/RICHARD NORDGREN Vandas färska stadsdirek­tör Ritva■ Viljanen tycker att förhandlin­gsklimatet i Vanda är gott och har svårt att förstå fackets kritik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland