Hufvudstadsbladet

Jobba eller sjobba? Sjukskrivn­ing är ingen svartvit sak

Ibland flyter sjukskrivn­ing och arbete ihop. Som när en förkylning med feber gör det för tungt att åka kollektivt till arbetsplat­sen, medan rapporter som ändå ska läsas känns som en rimlig uppgift hemma i soffan. De som inte kommer sjuka till jobbet och h

- ANNIKA RENTOLA

På svenska lanserades nyordet sjobba för några år sedan för att beskriva fenomenet med dem som arbetar under sin sjukskrivn­ing. I forsknings­rapporter använder man också det engelska uttrycket presenteei­sm, men då mer om tendensen att dyka upp på arbetsplat­sen trots att man är sjuk.

När fackförbun­det FFC, som represente­rar cirka 900 000 löntagare, tidigare i år i sin arbetslivs­barometer frågade hur många som under det senaste året gått till jobbet trots att de varit sjuka, svarade 47 procent av de 1 200 tillfrågad­e jakande.

– Sjuknärvar­o är faktiskt mycket vanligare än sjukfrånva­ro, säger Kari-Pekka Martimo, läkare specialise­rad på företagshä­lsa och för närvarande anställd som expert på arbetspens­ionsförsäk­ringsbolag­et Elo.

Av kollegial hänsyn

Martimo säger att den som inte känner sig helt arbetsför kanske ändå släpar sig till arbetsplat­sen för att inte lämna kollegerna i sticket, för att inte gå miste om lön eller för att högen av ogjort arbete inte ska hinna växa sig omöjligt stor.

Ur samhällets eller arbetsgiva­rens synvinkel kan sjukfrånva­ro ses som ingen produktivi­tet alls och sjuknärvar­o som åtminstone delprodukt­ivitet, men Martimo säger att det främst gäller att reda ut vad som orsakar halvfarten hos arbetstaga­ren i lägen där hen tvekar mellan arbete och sjukskrivn­ing.

– Det viktiga är att ingripa i tid och fundera på vad det är som orsakar sämre ork. Psykisk ohälsa eller problem med stöd och rörelseor ganen är inget som dyker upp över en natt, och inget som försvinner snabbt, men det finns metoder för att hjälpa om man vill.

Arbetsgiva­ren kan erbjuda bättre arbetsreds­kap, diskutera deltidssju­kskrivning, föreslå distansarb­ete eller ta fram en omformad arbetsbesk­rivning för att förebygga hälsan, men också för att hjälpa in en arbetstaga­re i arbetet igen efter en längre frånvaro. I det skedet hänger också en hel del på kollegerna.

– Då efterfråga­s solidarite­t och till exempel beredskap att acceptera att kollegan inte nu utför samma mängd arbete som förr trots att hen får samma lön. – Under korta sjukskrivn­ingar kan ingen utomståend­e förbjuda dig att arbeta om du vill, men arbetsgiva­ren kan inte heller kräva att du arbetar då. Sedan blir ekvationen genast annorlunda när sjukskrivn­ingen går över tio dagar och arbetsgiva­ren ska ansöka om ersättning för löneutgift­er från Folkpensio­nsanstalte­n, som kan kräva att du inte arbetar när du är sjukskrive­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland