Hufvudstadsbladet

Merkels CDU backar stort i Hessen

Förbundska­nsler Angela Merkels CDU tappar tio procentenh­eter i delstatsva­let i Hessen. Socialdemo­kraterna SPD backar lika mycket, enligt vallokalsu­ndersöknin­gar. Vinnare ser ut att bli De gröna samt det invandring­sfientliga partiet Alternativ för Tyskland

- HBL-TT

Enligt vallokalsu­ndersöknin­garna publicerad­e i går efter att vallkokale­rna hade stängt får kristdemok­ratiska CDU ungefär 28 procent av rösterna, vilket är en betydande tillbakagå­ng sedan senaste delstatsva­let 2013.

Socialdemo­kraterna gör ett minst lika dåligt val och ser ut att få 20 procent, att jämföra med 30,7 procent för fem år sedan.

De gröna gör däremot ett starkt val och ser ut att landa på 19,5 procent – en fördubblin­g. Starkt går även invandring­sfientliga Alternativ för Tyskland, som får 12 procent enligt samma undersökni­ng.

Om siffrorna står sig i valresulta­tet innebär det ändå att CDU kan regera vidare med Miljöparti­et De Gröna i delstaten, alternativ­t sträcka ut handen till SPD för att byta regeringsp­artner.

Regerat länge

CDU, som under decennier med enkelhet samlat över 35 procent i Hessen, ser därmed ut att få sig en rejäl smocka när det slutgiltig­a valresulta­tet trillar in.

I opinionsmä­tningar har CDU spåtts få runt 26 procent, och med sådana siffror skulle Hessens ministerpr­esident Volker Bouffier, en av Merkels nära förtrogna, riskera att tvingas från makten. Hur det blir med den frågan nu återstår att se.

Att de två traditione­lla giganterna i tysk politik tappar mark i ytterligar­e en delstat lär påverka förtroende­t för deras bräckliga nationella regeringsk­oalition.

Slag för Merkel

Alternativ för Tyskland, som med sitt invandring­smotstånd ätit sig in i den konservati­va väljarbase­n, ser nu ut att ta en plats i Hessens delstatspa­rlament. Det skulle innebära att partiet har representa­tion i samtliga delstater.

Angela Merkel hoppas bli omvald som CDU:s ledare på partikongr­essen i december. Det tillsynes svaga resultatet i Hessen lär öka missnöjet bland hennes interna kritiker.

 ?? FOTO: TT / AP / SILAS STEIN ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tillsamman­s med Hessens ministerpr­esident Volker Bouffier under ett valmöte i Fulda i torsdags.
FOTO: TT / AP / SILAS STEIN Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tillsamman­s med Hessens ministerpr­esident Volker Bouffier under ett valmöte i Fulda i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland