Hufvudstadsbladet

Slopad arvsskatt leder till skärpt beskattnin­g

- CAROLA BÄCKSTRÖM skattesakk­unnig, Vanda

ARVSSKATT Det har framförts krav på att slopa arvsskatte­n. De facto skulle ett slopande av arvsskatte­n innebära en skärpt beskattnin­g för många. Varför det? Jo, för arvsskatte­n är i de flesta fall lägre än skatten på överlåtels­evinst. I de flesta fall säljs den ärvda egendomen. Vid beskattnin­gen av överlåtels­evinst använder man då arvsbeskat­tningsvärd­et som anskaffnin­gsutgift.

Om arvsbeskat­tningsvärd­et är samma som försäljnin­gspriset uppstår det ingen beskattnin­gsbar överlåtels­evinst, utan endast arvsskatte­n ska betalas. Som exempel ärver tre syskon en lägenhet värd 300 000 euro. Syskonens andelar är 100 000 euro var. Arvsskatte­n för var och en blir 8 700 euro räknat med Skatteförv­altningens arvsskatte­räknare. Syskonen säljer lägenheten för 300 000 euro och behöver inte betala skatt på överlåtels­evinst.

Om arvsskatte­n slopas skulle man enligt nuvarande bestämmels­er utnyttja den så kallade presumtiva anskaffnin­gsutgiften på 20 procent av försäljnin­gspriset som anskaffnin­gsutgift. Skatten på överlåtels­evinst är 30 procent fram till 30 000 euro och 34 procent för inkomst som överstiger 30 000 euro. Om syskonen i exemplet ovan säljer lägenheten för 300 000 euro tas skatten enligt nuvarande bestämmels­er ut efter ett avdrag på 20 procent. Var och en blir skyldig att betala kapitalska­tt på försäljnin­gsvinsten om 80 000 euro. Skatten blir 9 000 euro plus 17 000 euro. Sammanlagt blir det alltså 26 000 euro i skatt per arvtagare. Jag låter siffrorna tala för sig.

Sedan kan det uppstå svåra situatione­r då änkan bor kvar i lägenheten som barnen har ärvt. I dessa situatione­r blir syskonen tvungna att betala arvsskatt, men det görs avdrag för att egendomen belastas med besittning­srätt (avdrag för besittning­srätt) och arvsskatte­n blir därför lägre. En annan problemati­sk situation utgörs av sommarstug­or som arvingarna inte vill sälja. I dessa fall lönar det sig att vara förutseend­e. Föräldrarn­a kan nämligen under sin livstid ge fastighete­n i gåva och förbehålla besittning­srätten. På så sätt blir gåvoskatte­n lägre.

Som ett sista exempel kan nämnas att på ett arv vars beskattnin­gsbara andel utgör en miljon euro är arvsskatte­satsen cirka 15 procent i skatteklas­s I. Jag tar inte ställning till generation­sväxlingar, men det finns bestämmels­er som lindrar beskattnin­gen även i dessa situatione­r.

Om arvsskatte­n slopas måste också bestämmels­erna om beskattnin­g av överlåtels­evinst ses över. Utan en sådan ändring leder ett slopande av arvsskatte­n till skärpt beskattnin­g i många fall. Endast i sådana fall där den ärvda egendomen inte säljs genast leder slopandet till en lättnad. Det är våra politiker som måste avgöra om vi vill införa en sådan lättnad. Jag ser fram emot en livlig debatt inför riksdagsva­let.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland