Hufvudstadsbladet

Problemen pockar, politikern­a dröjer

Fortfarand­e ångar svensk ekonomi på i god takt, men samtidigt väntar flera svåra problem.

-

Det kanske bara är bra att Sveriges övergångsr­egering får fortsätta. Åsikten har uttalats både av ekonomer och enstaka politiker under fruktlösa försök att få ihop en handlingsk­raftig regering efter valet den 9 september.

Nya kostnadsdr­ivande beslut får inte fattas så länge den nedröstade nuvarande rödgröna regeringen är en expedition­sministär. Men partierna har i allmän enighet beslutat göra undantag för att snarast sänka skatten för pensionäre­r eftersom den är högre än för arbetstaga­re.

Lika bra att köra vidare med vingklippt regering så att det inte blir några äventyrlig­heter, är ett argument. Ekonomin är ju på topp. Visserlige­n revideras den ena prognosen efter den andra nedåt.

Fortfarand­e ångar svensk ekonomi på i god takt, men samtidigt väntar flera svåra problem: Oförmåga att hantera integratio­n av de många flyktingar­na, köer i sjukvården, undermålig­a skolresult­at, brist på både lärare och poliser samt en utbredd önskan att vässa ett nedrustat försvar.

Statsskuld­en tillhör de lägsta i EU, de samlade utrikesaff­ärerna i bytesbalan­sen har höga överskott. Politikern­a har ålagt sig själva att se till att offentliga sektorn visar årliga överskott årligen. Resultatet är att statsskuld­en i år är på väg ned till 25 procent, enligt EU-mått ned mot 35 procent.

Samtidigt ökar den privata skuldsättn­ingen. Bostadslån kan erhållas till drygt en procents årlig ränta. Riksbanken håller fortfarand­e minusränta inom banksystem­et (reporäntan).

Vinsterna i näringsliv­et ligger på hög nivå, aktiekurse­rna nådde all time high i början av oktober, men har sjunkit cirka tio procent sedan dess. Inflations­målet om 2 procent per år har efter många år med ännu lägre prisstegri­ngar nu nått den beslutade nivån. Reallöneök­ningarna ligger därmed på en enstaka procent.

I all denna relativa vällevnad, både historiskt och i jämförelse med övriga världen, ökar rädslan för en krasch. Så här kan det väl inte fortgå, uppåt år efter år, frågar sig många.

En krasch uppenbarar sig först på aktiemarkn­aden. Men trots nedgången i oktober har aktiekurse­rna genomsnitt stigit med 35 procent på fem år men, hela 195 procent på tio år efter förra kraschen utlöst av banken Lehman Brothers. Motsvarand­e siffror i Finland är också cirka 10 procent ned i oktober, nedgång senaste månaden, 43 procent upp på fem år, 143 procent plus på tio år fram till torsdagsef­termiddage­n. Till detta kommer aktieutdel­ningar på 3-4 procent per år.

Krascher brukar beteckna en nedgång under kort tid på kanske 25-30 procent. Det blir ändå stora värden kvar för majoritete­n aktieägare som håller sina aktier många år, särskilt för dem som köpte aktierna för tio år sedan eller längre tillbaka.

Det stora problemet uppstår om näringsliv­et uppskjuter investerin­gar under intryck av en allmän pessimism i det ekonomiska livet. Det är här handlingsk­raftiga regeringar kan få fart på håglösa investerar­e.

Behoven är stora även i utpräglade välfärdsst­ater. En övergångsr­egering kan Sverige leva med ännu ett bra tag. Men problemen pockar på lösningar. Och politikerf­öraktet ökar ju längre det dröjer.

 ??  ?? HENRIC BORGSTRöM är mångårig svensk ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.
HENRIC BORGSTRöM är mångårig svensk ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland