Hufvudstadsbladet

Hög höjd, bonussekun­der – och ett kontrovers­iellt förslag

-

Hautacam, franska Pyrenéerna 1996. Bjarne Riis trycker på med stora framklinga­n – i verklighet­en en kompaktkli­nga med färre kuggar för att förvirra rivalerna. Tills han rycker och försvinner längs med den kännspakt böljande stigningen mot skidorten.

Alpe d’Huez, franska Alperna 2001. Lance Armstrong ser Jan Ullrich i ögonen, läser hans ansiktsutt­ryck, synar hans kort – ställer sig upp i sadeln och försvinner runt följande av de mytomspunn­a 21 serpentink­urvorna på väg mot toppen.

Det är de här scenerna cykelsport­ens romantiker drömmer om. En rejäl dos av bloddopnin­g åsido var det en del av Tour de Frances glansdagar.

Före Team Sky. Före Bradley Wiggins. Chris Froome. Geraint Thomas. Före wattmätare och Dave Brailfords marginal gains.

Tour de France-direktören Christian Prudhomme vill kanske återuppliv­a en del av den forna glansen genom att förbjuda wattmätare, som proffsen använder för att kontroller­a sin fartfördel­ning och som mer eller mindre förvandlat bergsetapp­erna till individuel­la tempolopp, där spektakulä­ra attacker är lika antika som mekaniska växlar.

Kontrovers­iellt. Men har ett förbud någon effekt? Kosmetisk, närmast. Proffsen använder wattmätare i sin träning och har lärt sig att instinktiv­t kontroller­a sin fartfördel­ning – och i praktiken används wattmätare mindre än många tror i tävlingssi­tuationer.

The riders make the race. En etablerad kliché, som är en kliché därför att den är sann. Geraint Thomas var starkast senast och oavsett hur mycket kullersten­ar, serpentink­urvor och grusväg som Tour de Frances banmästare Thierry Gouvenou hade placerat i hans väg skulle han ha vunnit. Ögonblicke­t som de facto avgjorde Tour de France var då Thomas stallkamra­t Chris Froome tappade tid i en oskyldig incident under den andra etappen, vilket gav Thomas fördel i stallets interna hackordnin­g.

Prudhomme har ändå gnuggat sina geniknölar för att skapa ett Tour de France, som kan bli spännande och dramatiskt. De senaste åren – ända från och med 2012 – har Tour de France i praktiken avgjorts efter den första veckan av tre. Därefter har den största behållning­en varit den psykedelis­ka blandninge­n av oändliga vyer av solrosfält och alpina landskap samt kommentato­rernas sömningiva­nde lektioner om fransk lokalhisto­ria.

Hög höjd är, om något, den faktorn som kommer att definiera Tour de France 2019. Le Grand Départ sker i Bryssel för att hedra femtioårsj­ubiléet av Eddy Merckx, kannibalen som slukade fem TdF-segrar och totalt osannolika 525 proffssegr­ar under sin magnifika karriär. Något utanför ämnet var det ganska roande att se reklamaffi­scherna, där Merckx gör reklam för – cigarrette­r – under Merckx-utställnin­gen i Bryssel för något år sedan. Marginal gains?

Andra etappen 2019: ett lagtempo. Ett aningen märkligt beslut, lagtempo är en estetisk tävlingsfo­rm, men gynnar definitivt starka stall som Sunweb och Sky. Senaste sommar tappade till exempel AG2R och hemmafavor­iten Romain Bardet 1.15 till segrande BMC i lagtempot. Bergsetapp­erna erbjuder dock fler tillfällen att kvittera tidsförlus­terna nästa år: sju bergsetapp­er, varav fem har målgång på en bergstopp.

2 770 meters höjd kan få vem som helst att kippa efter andan, i synnerhet om det involverar att cykla 131 kilometer i maximal fart upp och ned för bergsslutt­ningar. Det är vad som väntar proffsen på den näst sista etappen, som går över Col de l’Iseran, det högsta asfalterad­e bergspasse­t i Alperna, med målgång i Val Thorens på 2 365 meters höjd. Totalt har Tour de France 2019 tre bergsetapp­er som slutar på över 2 000 meters höjd, utöver Val Thorens Col du Tourmalet (2 115 m) och Tignes (2 113 m). Totalt är det sju bergspass som överstiger 2 000 m. De slutliga detaljerna är inte ännu spikade, men det säger sig självt att Tour de France ännu mer än förut kommer att gynna lättbyggda bergsspeci­alister.

Bara ett individuel­lt tempo, 27 kilometer i Pau, innebär också att det finns ont om tillfällen att ta in eventuella tidsförlus­ter. Det här har bland annat fått tempovärld­smästaren, Sunwebs Tom Dumoulin att tänka två gånger om sina målsättnin­gar för 2019. Holländare­n, tvåa i både Giro d’Italia och Tour de France 2018, är en av dem som har potential att lägga käppar i hjulet för Team Skys segertåg.

Tour de France-arrangörer­na planerar också att uppmuntra till mer offensiv taktik i bergen genom att införa tidsbonusa­r i bergsetapp­erna. Det kan öppna för någon som har kapacitet till en vass slutspurt i bergen, som Simon Yates. Det fungerade utmärkt för honom att plocka extra sekunder i bergen i Vuelta a Espana – och i Giro d’Italia likväl, tills, ni vet, Chris Froome och monsteratt­acken.

Prudhomme vill dela ut mer bonussekun­der än internatio­nella cykelunion­en UCI:s regler tillåter, uppemot 10 sekunder till etappvinna­ren. Låter spännande, 3 sekunder spelar inte riktigt någon roll. Oavsett, det har blivit oerhört svårt att skapa stora luckor i bergen. Långdistan­sattackern­as tid är ohjälplige­n förbi, så nuförtiden gäller det att knipa enstaka sekunder här och där i stället för att leverera en avgörande stöt. Återstår att se om den höga höjden kan bidra till spänningen nästa år – en genomklapp­ning kan få mer dramatiska följder än förut.

”Tour de France-direktören Christian Prudhomme vill kanske återuppliv­a en del av den forna glansen genom att förbjuda wattmätare, som proffsen använder för att kontroller­a sin fartfördel­ning och som mer eller mindre förvandlat bergsetapp­erna till individuel­la tempolopp, där spektakulä­ra attacker är lika antika som mekaniska växlar.”

MARCUS LINDQVIST

 ?? SAKUTIN
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ STEPHANE DE ?? Tour de France-arrangören ASO presentera­de rutten■ för nästa år i Paris.
SAKUTIN FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ STEPHANE DE Tour de France-arrangören ASO presentera­de rutten■ för nästa år i Paris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland