Hufvudstadsbladet

Lisa skrev bok om tiden före döden

När man ska få barn finns det böcker att läsa och utbildning­ar att gå. Men när en familjemed­lem ska dö finns det nästan ingen informatio­n. Det upptäckte Lisa Blomqvist när hennes pappa låg för döden.

- TT/HELENA E. KäLLGREN

Det var för tre år sedan som Lisas Blomqvist pappa diagnostis­erades med en obotlig cancersjuk­dom.

– Jag jobbade heltid och bodde med min man i Stockholm samtidigt som jag ville vara hos pappa i Skövde, 340 kilometer bort, så mycket som möjligt, berättar Lisa.

Som anhörig tvingades hon sätta sig in i hur sjukvården, försäkring­sbolaget och en massa annat fungerade. Hon hade konstant dåligt samvete för att hon inte visste hur allt skulle göras på bästa sätt och det fanns ingen sammanstäl­ld informatio­n.

– Jag har familj, syskon, mamma och man, och vi har hjälpts åt. Ändå var det svårt. Tänk på alla som hamnar i samma situation, men inte har något nätverk. Hur ska man kunna hålla koll på allt som är viktigt?

En handbok

De praktiska frågorna kändes inte unika för Lisa Blomqvists familj och efter dödsfallet ville Lisa skriva om sina erfarenhet­er för att hjälpa andra. Nu hoppas hon att hennes bok ska kunna underlätta för anhöriga i liknande situatione­r. Boken heter När man vet att någon snart ska dö, och är en sorts handbok, en hjälp i livet i väntan på döden.

– Många går igenom liknande saker. Problemet är att ämnet, döden, är tabu. Men det gör det ju svårare för både de sjuka och de anhöriga.

Lisa Blomqvist menar att om man får överblick på vad som behöver göras och tips på vad man ska tänka på, kan de anhöriga lättare dela upp uppgiftern­a mellan sig. Kanske kan någon som inte är lika mycket närvarande på sjukhuset ha större möjlighet att sitta i telefonkö till Försäkring­sbolaget till exempel.

– Jag funderade först på om det var cyniskt att göra checklisto­r som man kan pricka av. Men jag kom fram till att det är bra. Det är så lätt hänt att man glömmer bort att fråga om pinkoder, var rullstolen ska återlämnas och andra praktiska saker. Det är inte kul att mitt i sorgen få påminnelse­r bara för att man inte kommit in på internetba­nken där e-fakturorna finns.

Ställa krav

En annan sak som Lisa Blomqvist har funderat på är förhålland­et till vårdperson­alen. Hon har fått många viktiga insikter av kunnig personal. Samtidigt beskriver Lisa konflikten mellan att å ena sidan ställa krav och

stå upp för den sjuke, å andra sidan vara vänlig och inte ställa till med någon scen när något inte fungerar.

– När man inte är läkare själv hamnar man i ett oundviklig­t underläge, man förstår inte alla begrepp. Det är ett ständigt dilemma hur mycket man ska ligga på. Jag tror att jag hade känt mig tryggare om jag hade haft mer koll på vad man har rätt att kräva. Då vet man också när det gått över gränsen och det är dags att säga ifrån.

Lisa berättar exempelvis om ett tillfälle när en sommarvika­rierande läkare gav beskedet till familjen att Lisas pappa kanske inte alls skulle dö. Att familjen hade missuppfat­tat allt.

– Mamma och pappa, alla blev så förvirrade. Samtidigt kände vi att någonting inte stämde. Det visade sig senare att läkaren inte hade läst journalen ordentligt. Då borde vi ha sagt ifrån ordentligt, tänker jag i dag.

Hinna hålla handen

Mitt i allt kaos har man dessutom som anhörig sitt vanliga liv att förhålla sig till. Lisa Blomqvist hoppas att hennes bok ska hjälpa till att lösa några av de där praktiska frågorna så smidigt som möjligt och på så sätt frigöra mer tid till det som är allra viktigast.

– Jag vill framför allt att anhöriga ska få mer tid att vara närvarande, umgås och hålla i handen i stället för att sitta i telefonköe­r eller jaga vårdperson­al när de är på sjukhuset.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Lisa Blomqvist har skrivit boken hon själv hade behövt när hennes pappa var döende. – Det finns Youtube-manualer och handböcker för allting annat, men inte för vad man ska tänka på som anhörig, säger hon.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Lisa Blomqvist har skrivit boken hon själv hade behövt när hennes pappa var döende. – Det finns Youtube-manualer och handböcker för allting annat, men inte för vad man ska tänka på som anhörig, säger hon.
 ?? FOTO: NORSTEDTS ??
FOTO: NORSTEDTS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland