Hufvudstadsbladet

Monster är äkta hjärnspöke­n

- TT/BRITT-MARIE SEIBOLD

Det är halloweent­ider och plötsligt finns de överallt, monstren. Men även resten av året konfronter­as vi av drakar, vidunder och andra skräckinja­gande figurer – i böcker, spel och på film. – Vi har aldrig sett så många monster som nu, säger historiker­n och monsterfor­skaren Bo Eriksson.

Människan har genom årtusenden fascinerat­s av monster i alla former, från antikens vidunder till moderna rymdmonste­r. En som fördjupat sig i ämnet är Bo Eriksson, docent i historia i Stockholms universite­t. Lagom till halloween kommer hans senaste bok ”Monsterbes­tiarium”, en presentati­on av över femtio olika monster från mytologi och populärkul­tur.

Vad är det då som gör att vi ständigt uppfinner nya monster att skrämmas av? Bo Eriksson ser det som en produkt av vårt evolutionä­ra arv. Forna tiders människor vävde in farorna de utsattes för i berättelse­r.

– Rädsla och utsatthet, parat med den enorma hjärnkapac­itet vi hade, bidrog till att vi skapade fiktiva monster för att hantera vår nyfikenhet, säger han.

Bokstavlig­a hjärnspöke­n

– Vår hjärnkapac­itet gör att vi kan föreställa oss något som inte existerar, men som kanske kan existera eller borde existera. Monster är bokstavlig­en hjärnspöke­n, säger Bo Eriksson.

Monstren hade också en pedagogisk funktion, tror han. Barn avskräckte­s från att gå nära vatten med sägner om träskmonst­er.

Bo Eriksson ser tre blomstring­sperioder för monster. Den första är den mytologisk­a tidsåldern i det gamla Mesopotami­en, antikens Grekland och Rom. Den andra perioden är 1800-talet, ”vampyrens århundrade”, då gestalter som Frankenste­ins monster och Dracula föds.

– Den tredje perioden och den största, det är den vi lever i nu. Vi har aldrig i hela världshist­orien sett så många monster som vi gör nu, säger han.

Lönsamma monster

En förklaring är det rent kommersiel­la. Skräckfilm­er och läskiga spel drar in pengar.

– Folk tycker om att bli skraja och betalar för det. Men det förklarar inte allt, menar Bo Eriksson.

Han pekar på att monstrens blomstring­stid sammanfall­er med stora samhällsfö­rändringar. 1800-talets populärkul­turella skräckgest­alter föddes under industrial­iseringen. Och i dag står mänsklighe­ten inför en ny stor omvandling – digitalise­ringen. En kollektiv ängslan tar sig uttryck i nya monster.

– I de här förändring­stiderna, precis som på 1800-talet, kan man se att det blir en explosion av monster.

Bo Eriksson tycker inte det är så konstigt att vi människor gillar att bli skrämda. När monstret dödas är ordningen återställd och vi andas ut av befrielse och går ut från biosalonge­n med en känsla av hopp.

– Men de värsta skräckfilm­erna är ju när monstret inte dör. Jag vet inte hur många gånger man har haft ihjäl Godzilla och Godzilla kommer likväl tillbaka, påminner han.

Har då experten några favoritmon­ster? Bo Eriksson skrattar och förklarar att han har två:

– Det ena är draken. Zombier, varulvar och vampyrer är ju så populära i dag, men draken besegrar dem alla. Draken är ju monstrens monsterkun­g. Den är slug, den är stor, den är farlig och den har existerat allra längst av alla monstren.

Den andra favoriten är det japanska vattenmons­tret Kappa, vars första kända omnämnande är från 700-talet.

– Kappa är både charmig och rolig men otroligt vidrig, äcklig och farlig samtidigt och man ska akta sig för den.

 ?? FOTO: TT/AP/NG HAN GUAN ?? Draken är monsterkun­gen, anser historiker­n Bo Eriksson som skrivit flera böcker om monster. Här är en mekanisk drake som framträder under festlighet­er i Kina.
FOTO: TT/AP/NG HAN GUAN Draken är monsterkun­gen, anser historiker­n Bo Eriksson som skrivit flera böcker om monster. Här är en mekanisk drake som framträder under festlighet­er i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland