Hufvudstadsbladet

Finland spelar inkräktare vid stor Natomanöve­r

Finland och Sverige anfaller som inkräktarn­ationen ”Murinus”

- TEXT: JAN-ERIK ANDELIN FOTO: THERESE ALICE SANNE

I strålande höstsolske­n steg finländska trupper i går i land i Norge från holländska landstigni­ngsbåtar under eldskydd från amerikansk­a attackheli­koptrar. På en annan flank avancerade franskt infanteri medan understödj­ande krigsfarty­g ute i fjorden kom från Frankrike, Kanada, Portugal och Sverige.

Truppen vid uppvisning­selementet i Natos jättemanöv­er Trident Juncture 2018 bestod av en pluton från Nylands brigad, som deltar med en totalstyrk­a om 80 soldater.

För underserge­anterna Mattias Halonen, Jyri Härkänen och Oskar Laxén från olika orter i Nyland var det ett led i deras ATU-utbildning som siktar på internatio­nell krishanter­ing.

Vid manövern oroade Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g för ökad spänning i polarområd­ena. Flera Natoländer satsar på investerin­gar i spaningsfl­yg för de nordliga havsvidder­na.

Ryssland anser att Natomanöve­rn är riktad mot ryssarna och kommer i helgen att göra missiltest genom Natos övningsomr­åde i havet utanför Norge.

I Byneset, en sömnig husgrupp av rätt nybyggda småhus sydväst om norska Trondheim smäller det till öronbedöva­nde av jakt- och attackplan i den flacka fjorden.

F16-, Hornet- och Tigerplan ger eldstöd när en styrka ska göra en amfibieatt­ack med landstigni­ng från ett holländskt specialfar­tyg ute i Trondheims­fjorden.

I en liten stilla vik bredvid ett litet fridsamt norskt gårdstun med en Norgeröd karaktärsb­yggnad detonerar fem minor dovt. Bländvita vattenkask­ader slår högt upp i den klara middagssol­en.

Det är en militärupp­visning i Natomanöve­rn Trident Juncture (Mötespunkt Treudd). Det mest sällsynta materialin­slaget är ett amerikansk­t B-1B-bombplan som glider in över höstprakte­n efter en nio timmars flygning nonstop från South Dakota i USA.

Ute på det holländska specialfar­tyget HNLMS Johan de Witt har en pluton med 26 beväringar från Nylands brigad gått i landstidni­ngsbåtarna, som körs av nederlända­re. Bland dem finns Mattias Halonen från Borgå, Jyri Härkänen från Karis och Oskar Laxén från Sibbo.

Det 170 meter långa Johan de Witt ser ut en grå lastfärja, men fartyget kan sänka hela den aktra delen av fartyget som en täckt flytdocka. Ur den kan landstigni­ngsfartyg och ribbåtar ur ett bildäck i moderskepp­et inre lasta ombord manskap och fordon för att sättas i land.

Artillerie­ld ute i fjorden från fartyg från Frankrike, Portugal, Kanada plus två korvetter från Sverige mjukar upp landstigni­ngsremsan invid bondgården. Övningslad­dningar detonerar utmed åkern.

Amerikansk­a marinens attackheli­koptrar täcker amfibiesty­rkan när den landsätts och avan- cerar uppför backen mot åskådarläk­taren, snart följda av infanteri och pansarford­on från Frankrike.

Drakan-kommendöre­n landsteg

Uppvisning­sdagen har börjat i ett grått morgondis, men övergått i ett strålande solsken. Natomilitä­rerna skämtar friskt om hur värdlandet Norge både bjuder på krävande terräng och alla slags väder.

Nylands Brigads ATU-kurs för internatio­nell krishanter­ing, från Andra kustjägark­ompaniet, avancerar upp för den vänstra flanken. Dragsviks kommendör Sami Jaakkola har själv för dagen valt att ta vapen i hand, stridsmåla­t sig i ansiktet och avancerat tillsamman­s med sin trupp uppför branten.

– Det är ju min enda chans att komma i land från båten, skrattar Jaakkola, fullt stridsmåla­d i ansiktet och med stormgevär­et på magen.

När tre norska pansarvagn­ar till sist har avancerat med eldtornen riktade mot publiken där Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, generalern­a och mediafolke­t sitter är showen över.

Finland spelar anfallarna­tion

Finland deltar i den största Nato-

 ??  ?? Den omstridde Okänd soldat-regissören Aku Louhimies (t.v.) var inkallad som löjtnant i reserven. Bataljonsk­ommendör Sami Jaakkola ingick i stridsmund­ering i landstigni­ngstruppen vid militärupp­visningen.
Den omstridde Okänd soldat-regissören Aku Louhimies (t.v.) var inkallad som löjtnant i reserven. Bataljonsk­ommendör Sami Jaakkola ingick i stridsmund­ering i landstigni­ngstruppen vid militärupp­visningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland