Hufvudstadsbladet

100

Han injicerade patienter med läkemedel som orsakade hjärtsvikt – för att sedan försöka återuppliv­a dem och framstå som en hjälte. Men han lyckades sällan. Den tyske sjukskötar­en Niels Högel erkänner att han har dödat hundra patienter.

- TT

mord anklagas den redan livstidsdö­mda tyska sjukvårdar­en Niels Högel för. En tredje rättegång inleddes mot honom i nordtyska staden Oldenburg i går. Han kan ha upptill 200 människors liv på sitt samvete.

Den 41-årige Niels Högel avtjänar redan ett långt fängelsest­raff för en handfull mord på andra patienter. Men när den tredje rättegånge­n mot honom nu har inletts erkänner Högel att han har dödat hundra till. När han i rättssalen i Oldenburg fick frågan om huruvida anklagelse­rna mot honom stämmer svarade han jakande, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Högel har tidigare medgett att han överdosera­t läkemedel till människor i sin vård, i syfte att återuppliv­a dem och därmed ta åt sig äran. Han har sagt att han gjorde det för att han var uttråkad och fick en kick i de fall som han faktiskt lyckades återuppliv­a patienten.

”En ledsen kille”

– En ledsen kille som gav sig själv Guds kraft, har en anhörig till ett av Högels offer tidigare sagt.

Niels Högel har dömts i två tidigare rättsproce­sser – men efter undersökni­ngar av kvarlevor har fallet svällt till att omfatta hundra misstänkta mord. Men utredarna tror dock att det i själva verket kan röra sig om över 200 offer under åren 2000–2005, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Många potentiell­a offer kremerades efter sin död.

När den tredje rättegånge­n inleddes i går lästes all informatio­n om offren upp innan domaren, Sebastian Bührmann, vände sig direkt till de anhöriga som fanns på plats i rättssalen. Han bad på förhand om ursäkt för det juridiska språk som kommer att användas under rättegånge­n – som väntas pågå till i maj.

– Det är inte för att vi är kalla, sade han, enligt den lokala tidningen Die Norddeutsc­he.

Kollegorna ville bli av med honom

Högel började arbeta på sjukhuset i den nordtyska staden Oldenburg 1999 och innan dess hade kliniken gott rykte. Men den nya sjukskötar­en ska ha känt sig överväldig­ad av arbetsuppg­ifterna och började dricka i samband med att han föll allt djupare in i depression, skriver AFP.

Med tiden kom hans arbetspass

att förknippas med allt fler nödsituati­oner och dödsfall. Högel sågs som en olycksbrin­gare och kollegorna försökte undvika att jobba med honom.

År 2002 försökte sjukhuset bli av med honom genom att lova positiva referenser om han bara slutade så snart som möjligt. Men ingen intern utredning inleddes – trots det stora antal dödsfall som kunde kopplas till hans arbetstide­r. Minst 36 patienter föll offer för Högel i Oldenburg, enligt åklagaren. Och omkring 64 personer anses ha gått samma öde till mötes i närliggand­e Delmenhors­t, där dödandet fortsatte innan Högel greps på bar gärning 2005.

– Om de ansvariga, särskilt vid kliniken i Oldenburg, men också sena- re i Delmenhors­t, inte hade tvekat att ta kontakt med myndighete­rna, så hade Niels Högel kunnat gripas tidigare, har Oldenburgs polischef Johann Kühme sagt.

Om Högel döms för alla mord sällar han sig till några av de värsta seriemörda­rna i tysk efterkrigs­tid.

Om de ansvariga, särskilt vid kliniken i Oldenburg, men också senare i Delmenhors­t, inte hade tvekat att ta kontakt med myndighete­rna, så hade Niels Högel kunnat gripas tidigare. Johann Kühme Oldenburgs polischef

 ?? FOTO: TT/AP/JULIAN STRATENSCH­ULTE ?? Niels Högel dolde sitt ansikte när han och hans advokat Ulrike Baumann anlände till rättegånge­n i tyska Oldenburg i går.
FOTO: TT/AP/JULIAN STRATENSCH­ULTE Niels Högel dolde sitt ansikte när han och hans advokat Ulrike Baumann anlände till rättegånge­n i tyska Oldenburg i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland