Hufvudstadsbladet

Tio döda i oväder i Italien

Jordskred, tusentals strömlösa och båtar som spolades upp på land. Italien fortsätter härjas av ett svårt oväder – som skördat nya dödsoffer.

- TT

Antalet som dött i ovädret är nu tio personer sedan en man hittas död i sjön Levico i norra Italien, rapportera­r AFP.

En kvinna omkom när hennes hus drogs med i ett jordskred i regionen Trentino i norra delen av landet. En man i nordöstra Italien dödades av ett fallande träd och en brandman omkom under räddningsa­rbete i Sydtyrolen. Dessutom dödades en surfare i Adriatiska havet när de starka vindarna slungade honom mot klipporna.

Venedig översvämma­t

I måndags tog de kraftiga regnen och vindarna fem liv i Italien, och många rapportera­s också skadade. Ovädret har också fått vattnet i kanalstade­n Venedig att nå 156 centimeter, vilket är en nivå som bara uppmätts fem gånger tidigare i historien. Under gårdagen fick Sankt Markustorg­et stängas av sedan det svämmats över av vattenmass­or, där ytan som mest nått en och en halv meter över marken.

Genuas flygplats stängdes sedan vindarna fört upp mängder av skräp på landningsb­anan. Enligt tidnigen La Repubblica är 20 000 människor utan el i regionen Ligurien och guvernör Giovanni Toti beskriver situatione­n som ”mycket svår”.

Förstör vägar

På flera håll längst kusten har ovädret och vågorna gjort vägarna ofarbara. Vägen till den populära turistorte­n Portofino utanför Genua har helt förstörts, och staden går nu endast att nå via båt.

– Jag har aldrig sett något liknande. Havet var rasande, det var helt otroligt, säger borgmästar­en Matteo Viacava till La Repubblica.

Flera av landets skolor, bland annat i Rom och Venedig, höll också stängt under gårdagen.

Även i bergstrakt­erna ställer ovädret till problem. Hundratals bilister och turister har tvingats stanna kvar på hotell i de franska och italienska Alperna sedan kraftiga snöfall blockerat vägarna.

 ?? FOTO: TT-AP/ANTONIO CALANNI ?? ■Båtar spolades upp på land i Rapallo, norra Italien.
FOTO: TT-AP/ANTONIO CALANNI ■Båtar spolades upp på land i Rapallo, norra Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland