Hufvudstadsbladet

Patrik Laine: ”Min poängprodu­ktion är skrattreta­nde”

En vilsen Patrik Laine försöker hitta formen i Finland. Han är självkriti­sk – men lagkamrate­rna och tränaren oroar sig inte. – Jag måste komma ihåg att slappna av och andas, säger Laine.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Den senaste månaden har Patrik Laines avslut gått stolpe ut, puckarna har studsat till höger och vänster och den reslige anfallaren har sett borttappad ut på isen.

Laine har flyttats runt i uppställni­ngen utan att hitta hem. I helgens match mot Toronto inledde han i fjärdekedj­an och gick av isen utan ha att ha gjort poäng – för femte matchen i rad. I spel fem mot fem har Laine bara stått för 0+1 under säsongens första dussin matcher.

Dags att dra i nödbromsen? Absolut inte, säger både chefsträna­ren Paul Maurice och kaptenen Blake Wheeler.

– ”Patty” vill bara vinna hela tiden, därför älskar vi honom. Han är en typ som kan gå några matcher utan att plocka poäng – men kan också sätta in tio puckar på fem matcher, säger Wheeler. Han får uppbacknin­g av Maurice. – Förra säsongen gjorde Laine ett eller två mål i många matcher, men det kändes som om han hela tiden var nära att göra fem.

”Har mycket att jobba på”

Mest kritisk är – som vanligt – Laine själv. Storstjärn­an är en mästare på mediespele­t och var sitt vanliga, karismatis­ka jag då han träffade pressen efter tisdagens träningspa­ss. Men bakom leendet gick det att ana en gnutta frustratio­n.

Laine säger sig vara mest frustrerad över problemen med puckkontro­llen. Han ger sig själv en rejäl känga.

– Jag har mycket att jobba på. Just nu känns det som om jag krampaktig­t kramar klubban.

Han ger poängprodu­ktionen underkänt med råge. Laine har stått för fem poäng (3+2) på tolv matcher. Han fnyser då han tänker på situatione­n.

– Jag är verkligen inte nöjd med poängprodu­ktionen. Den är på en skrattreta­nde nivå.

I fjol hade Laine bara gjort två poäng mer efter tolv matcher, 5+2. Den framgångsh­ungrande finländare­n har en vana att blixtra till då det gäller som mest. Eller som Laine själv sa efter att han landat i Helsingfor­s: pojkarna spelar på hösten, männen på våren.

– Det gäller bara för mig att spela smart.

Planen: power forward

Då Maurice tittar på Laine ser han en ung spelare med stor potential. Klubben har stora planer för den vanligtvis kliniske 20-åringen. Maurice säger att Laines spel kommer att förändras i riktningar som ingen förstår i dag.

– Han är redan en stor kille med ett briljant skott, men jag tror att han också har en power forward-dimension i sig, som kräver några år att utveckla. Det vore väldigt viktigt för oss att han skulle utvecklas till en stark kille som klarar av att hänga kvar i pucken.

Men just nu fortsätter jobbet med att hitta ett hem för Laine i kedjorna. Rouletten fortsätter: i går tränade Laine i tredjekedj­an, tillsamman­s med grovjobbar­na Adam Lowry och Brandon Tanev.

– De är stora starka killar. Förhoppnin­gsvis får jag spela mycket med puck – det är min styrka. Oavsett så gäller det att anpassa sig till situatione­n. Tränaren väljer vem jag spelar med och alla mina lagkamrate­r är bra, annars skulle de inte spela i NHL.

Maurice beskriver upplägget som två rivjärn som spelar med en skarpskytt.

– Laine behöver tid med puck i anfallszon­en. Vi får se hur det går och hur det utvecklas.

Ska njuta för fulla muggar

Nu väntar ett dubbelmöte mot Florida. Torsdagens och fredagens matcher i Hartwallar­enan sålde slut på bara några minuter – intresset för stjärnorna Laine och Aleksander Barkov är skyhögt.

På gårdagens träning verkade Laine trivas, ett litet leende spelade ständigt på hans läppar.

– Laine smilar hela tiden och är otroligt uppspelt för matcherna. Många av hans familjemed­lemmar och vänner som inte vanligtvis kan se honom spela har nu chansen att göra det, säger Wheeler.

Laine vet att det gäller att suga åt sig all glädje han kan – det kan vara första och sista gången han spelar NHL-matcher i Finland.

– Jag ska njuta av varje sekund.

Det vore väldigt viktigt för oss att han skulle utvecklas till en stark kille som klarar av att hänga kvar i pucken. Paul Maurice Winnipegs tränare

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Laine ser på dubbelmöte­t mot Florida som bortamatch­er – trots att de spelas på bekant mark.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Laine ser på dubbelmöte­t mot Florida som bortamatch­er – trots att de spelas på bekant mark.
 ??  ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland