Hufvudstadsbladet

Nya krafter tar över på Airiston Helmi

”Ett exceptione­llt fall som tilltalar mig”, säger nya och enda styrelseme­dlemmen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Pensionera­de diplominge­njören Dan Högström kavlar upp ärmarna och träder in som ny och enda styrelseme­dlem i skandaloms­usade Airiston Helmi. Hans första och mest akuta jobb blir att ställa i ordning bolagets byggnader inför vintern. Dessutom ska han få ordning på bolagets affärer.

– Med tanke på hur mycket publicitet Airiston Helmi har fått den senaste tiden tror jag inte att det blir svårt att locka folk att komma och uppleva de fina byggnadern­a och skärgården. Vi har fått otroligt mycket gratis reklam, säger Högström.

I Oslo där Nordiska rådet är samlat är de fem nordiska statsminis­trarna oroade över ryska investerin­gar som de som Airiston Helmi har gjort.

– Vi har inte råd att vara naiva, särskilt inte när det gäller investerin­gar kring kritisk infrastruk­tur, sade Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen medan Finlands statsminis­ter Juha Sipilä var mer försiktig.

Det har gått en dryg månad sedan polisen genomförde sin jätteopera­tion mot Airiston Helmi i Pargas skärgård. I räden deltog 200 myndighets­personer efter misstankar om grov penningtvä­tt och grovt skattebedr­ägeri. Sedan det exceptione­lla polistills­laget har det varit tyst kring Airiston Helmi och två av de personer som har skött bolagets affärer i Finland har varit häktade.

Nu har nya krafter tagit över, pensionera­de diplominge­njören Dan Högström som sedan i tisdags är enda ordinarie styrelseme­dlem i Airiston Helmi och juris doktor Kari Uoti som företräder bolagets ryska bakgrundsk­raft Pavel Melnikov. Yle var först ute med att berätta om omställnin­garna.

Samtidigt som Högström trädde in som styrelseme­dlem, har också en 29-årig lettisk man blivit ersättare i Airiston Helmis styrelse, enligt Patent- och registerst­yrelsen.

HBL ringer upp Dan Högström som precis har lämnat Pargas stadshus där han har presentera­t sig för stadsdirek­tören och byggnadsnä­mnden.

– Min uppgift är att ta hand om bolaget och driva det framåt. Två saker behöver göras snabbt: Till en början måste jag se till att de övergivna fastighete­rna inte tar skada under vintern. Alla som har egen sommarstug­a med indraget vatten vet att det finns saker som behöver göras inför vintersäso­ngen. Det andra akuta blir att ta tag i bolagets administra­tion och organisera den på nytt, säger Högström.

På frågan om vem som är Dan Högströms chef svarar han att han som styrelseme­dlem inte egentligen har någon chef, men att han är ansvarig inför Airiston Helmis ägare, det italienskr­egistrerad­e bolaget Finnova.

Airiston Helmi äger cirka hälften av fastighete­rna i Åbolands skärgård, den andra hälften ägs av Pavel Melnikov personlige­n.

Eftersom uppdraget är pinfärskt har Dan Högström ännu inte hunnit inspektera alla Airiston Helmis byggnader som har stått tomma sedan den spektakulä­ra polisräden. Hittills har han gått husesyn i Villa Ybbersnäs och byggnadern­a på fastlandet.

– Byggnadern­a är fantastisk­t fina, verkliga lyxstugor. Allt såg okej ut efter polisopera­tionen bortsett från att vissa av dörrarna var sönderslag­na. Men vi ska sätta in nya dörrar.

Polisen lade beslag på kassaskåp och plastpåsar som innehöll miljontals euro. Har din uppdragsgi­vare förklarat för dig varför de hade så mycket kontanter utspridda i knutarna? – Det kan jag inte gå in på. För det första har man inte förklarat det för mig och för det andra är det Kari Uoti som sköter den biten.

Nästa steg för att komma i gång med nya uppdraget blir att Dan Högström kontaktar Airiston Helmis revisor på KPMG.

Högström säger att han vidtalades av en internatio­nell jurist som represente­rar Uoti och Melnikov och som har fått i uppdrag

att få saker och ting att fungera i Finland. Dan Högström säger att han varken har träffat eller per telefon talat med Pavel Melnikov.

Så hur i all världen kommer det sig att just Dan Högström som har en yrkeskarri­är bakom sig som direktör för flera IT-bolag, är diplominge­njör till utbildning­en och också har studerat vid Hanken, vidtalades att ta över Airiston Helmi?

Högström berättar hur allting började:

– År 2009 satte jag i gång det omöjliga projektet att grunda ett vatten- och avloppsand­elslag på Sarvsalö och Kabböle i Pernå. Det lyckades och på det stora höll både budgeten och tidtabelle­n. Det var inget västmetrop­rojekt.

Efter det här blev Högström inkopplad i att reda ut ekonomiska oklarheter kring bolaget Kirkkonumm­en aktiivikes­kus som drev Evitskogs flyktingfö­rläggning. Här kopplade Högström in juristen Uoti.

– Uppenbarli­gen tyckte Uoti att

Med tanke på hur mycket publicitet Airiston Helmi har fått den senaste tiden tror jag inte att det blir svårt att locka folk att komma och uppleva de fina byggnadern­a och skärgården. Man kan säga att vi har fått otroligt mycket gratis reklam. Dan Högström

jag är en trovärdig person som får saker och ting till stånd, säger Holmström och gissar att det här var orsaken till att han blev tillfrågad att ta över Airiston Helmis affärer. Hur är det att ta över ett bolag som har fått enormt mycket negativ publicitet och vars verksamhet synas förutom av Centralkri­minalpolis­en också av Skyddspoli­sen och Försvarsma­kten? – Jag tycker om utmaningar och är pensionär så jag har tid att göra det. Det är inte desto konstigare. Jag har inget att göra med det som har skett tidigare. Men visst ser omfattning­en av myndighete­rnas tillslag ut som om här finns saker i bakgrunden som inte är alldeles normala. Om någon undanhålle­r pengar från skattmasen brukar det dröja ett par år innan polisen kommer till skott och då brukar det handla om betydligt mindre dramatiska tillslag. Så onekligen är det här ett intressant fall, men jag gillar utmaningar.

Många har förundrat sig över att den turismbusi­ness som Airiston Helmi skulle ägna sig åt, aldrig kom i gång på allvar. Ska du locka turister till holmarna? – Det återstår att se i vår. Först koncentrer­ar jag mig på att rädda byggnadern­a. De är otroligt fina. Men med tanke på hur mycket publicitet Airiston Helmi har fått den senaste tiden tror jag inte att det blir svårt att locka folk att komma och uppleva de fina byggnadern­a och skärgården. Man kan säga att vi har fått otroligt mycket gratis reklam.

Vad har du för budget? Hur mycket pengar har du att röra dig med? – Det där är en sådan sak som jag förstås inte kan svara på. Jag utgör styrelsen och jag har ingen budget.

Menar du att du har en obegränsad budget? Kan du sätta ner hur mycket pengar som helst på att underhålla fastighete­rna? – Styrelsen är ansvarig för företaget. Det finns inget behov att sätta enorma pengar på husen eftersom de redan är i fantastisk­t skick. Jag behöver bara pengar för underhålle­t av dem. Har Airiston Helmi pengar i finska banker bortsett från de sedlar som fanns i kassaskåp och plastpåsar innan polisen for i väg med dem? Eller varifrån får du de pengar som behövs för driftskost­naderna? – Det ska jag ta reda på. Det blir nästa projekt.

Högström berättar att han vidtalades för två veckor sedan. Hur mycket han själv lyfter i arvode av Airiston Helmi vill han inte gå ut med.

Har uppståndel­sen kring Airiston Helmi bidragit till att du frestades tacka ja? – Det är svårt att säga vad som bidrog. Alla ställer den frågan, till och med min fru. Men visst är det en pikant ingrediens. Det här är ett exceptione­llt fall och här finns många dimensione­r. Det tilltalar mig.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/THEO SKOGBERG ?? ■Dan Högström tror att han vidtalades för styrelseup­pdraget för att han får saker till stånd.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/THEO SKOGBERG ■Dan Högström tror att han vidtalades för styrelseup­pdraget för att han får saker till stånd.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VEIJO LINDGREN ?? ■På flera av Airiston Helmis fastighete­r finns stora anläggning­ar och uppmärksam­het har fästs vid att öarna finns invid djupfarled­er och militäromr­åden.
FOTO: LEHTIKUVA/VEIJO LINDGREN ■På flera av Airiston Helmis fastighete­r finns stora anläggning­ar och uppmärksam­het har fästs vid att öarna finns invid djupfarled­er och militäromr­åden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland