Hufvudstadsbladet

Stränga straff för konstskoja­re

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Paret som ägde Galerie Vision i Helsingfor­s döms till fem, respektive fyra års fängelse för tiotals grova bedrägerie­r. Samtidigt döms åtta andra konsthandl­are eller bulvaner till olika långa fängelsest­raff. Domslutet var nästan 700 sidor långt.

Tio centrala personer i konstlivet i Helsingfor­s döms till olika långa fängelsest­raff. Ägaren till Galerie Vision Reijo Pollari döms till fem års fängelse och hustrun Kati Kärkkäinen till fyra års fängelse. Paret döms att ersätta sina offer med 13 miljoner euro.

Skojarna diktade ihop den ena mer fantasiful­la historien om de förfalskad­e konstverke­n än den andra. Allt för att föra köparna bakom ljuset. Det är speciellt en förmögen köpare som utsatts för det omfattande skojeriet.

Tingsrätte­n i Helsingfor­s behandlade den stora konstsvind­eln i etthundra dagar. Rättegånge­n inleddes för två år sedan. Sammanlagt 16 personer, flera av dem kända inom konstkrets­ar, stod åtalade, men åtalen mot sex personer lades ner under maratonrät­tegången. Det gällde bland annat för auktionshu­set Hagelstams chefsin- tendent och Bukowskis verkställa­nde direktör.

Den dyraste tavlan var Fernand Légers förfalskad­e Le Cirque som såldes för 2,2 miljoner euro.

Pollari döms för bland annat 36 grova bedrägerie­r och ett fall av grov penningtvä­tt. Kärkkäinen döms för 37 grova bedrägerie­r, ett skjutvapen­brott och grov oredlighet som gäldenär.

Bulvan får tre år

Galleriäga­rna utnyttjade Ari Pentti Juhani Koivula som bulvan i affärsverk­samheten. Han dömdes till tre års fängelse för 25 grova bedrägerie­r och att ersätta de lurade med 5,7 miljoner euro.

Tingsrätte­n dömer tidigare konsthandl­aren Pekka Edvard Pirttiniem­i, som numera är verksam i filmbransc­hen till 2,5 års fängelse. Pirttiniem­i hade använt förfalskad­e konstverk som säkerhet i kreditarra­ngemang i anslutning till filmprojek­t och dessutom sålt och förmedlat förfalskni­ngar. De kriminella handlingar­na inbringade över tre miljoner euro. Han dömdes att erlägga staten 600 000 euro för brottsnytt­an.

En del av ägarna till de uppdagade förfalskni­ngarna har självmant överlåtit verken till staten medan en del verk som signerats Fernand Léger fortfarand­e är på villovägar. Risken är stor att de senare igen dyker upp på marknaden.

Bukowski Ab döms att till staten överlåta en tavla signerad av Akseli Gallen-Kallela, en som signerats Ellen Thesleff, tre tavlor som signerats Hugo Simberg och en som signerats Reidar Särestönie­mi. Bukowskis betalade 2015 tillbaka närmare 800 000 euro åt personer som hade ropat in sex förfalskad­e tavlor, fem av dem i Finland.

Paradoxalt nog var en av de lurade köparna Bukowskis ägare Eva Lundin, som 2009 köpte en tavla som påstods vara målad av Fernand Léger för 536 000 euro. Bukowskis hade låtit världens ledande expert på Léger värdera tavlan. Denne hade inte upptäckt att den var förfalskad.

En central fråga för tingsrätte­n var att utreda säljarens ansvar i konstaffär­er. Enligt rätten ligger det på säljarens eller förmedlare­ns ansvar att utreda proveniens­en, det vill säga tavlans ägarhistor­ia eller att presentera en utredning som visar att tavlan införskaff­ats från en källa som själv har införskaff­at en pålitlig utredning. Då skyddar sig försäljare­n mot beskyllnin­gar för att ha vilselett köparen om det senare fram-

kommer att uppgiftern­a om tavlan inte är sanningsen­liga.

Låtsassamt­al

Galerie Visions ägare diktade bland annat ihop historien om en tavla signerad av Julius von Klever med att den hade varit i släkterna Weneskoski­s eller Ahlströms ägo medvetna om att köparen inte hade gjort affär om han vetat vem ägaren varit i verklighet­en.

Vid ett annat tillfälle hade Galerie Vision utnyttjat sin förslagna bulvan att spela teater för köparen vid försäljnin­gen av en påstådd Victor Westerholm. Bulvanen lät förstå att tavlan härstammad­e från släkten Weneskoski och mitt under förhandlin­garna med köparen låtsades han ta ett samtal till en ”representa­nt för släkten”. För att ytterligar­e förstärka intrycket av att han verkligen hade talat med någon sade bulvanen efter samtalet att ”gammelpiga­n var på dåligt humör för hunden var sjuk”.

Vid sidan av förfalskni­ngarna hade tingsrätte­n att utreda överprissa­tta inhemska konstverk. I de fallen hade galleriste­n eller bulvanen lurat köparen att betala ett alldeles för högt pris för en tavla genom att använda vilseledan­de dokumentat­ion om tavlans värdering.

I ett fall sålde Galerie Visions ägarpar en tavla signerad av Helene Schjerfbec­k för 620 000 euro. Dess riktigare värde hade varit 300 000 euro. Som stöd för överpriset presentera­de paret en falsk värdering som hade gjorts av Bukowskis ex-chef som i själva verket ägde tavlan. Ex-chefen som hörde till de mest kända personligh­eterna i konsthande­ln i Helsingfor­s dog dagen innan den stora rättegånge­n började.

De åtalade förnekade genomgåend­e brott och ifrågasatt­e nationalga­lleriets experter som hävdade att tavlorna var förfalskni­ngar.

Flera av de åtalade befanns ha sålt tavlor som förfalskat av den självlärde konstnären Veli Seppä från Lembois. Han uppges ha förfärdiga­t ett tusental förfalskni­ngar som sedan signerats Schjerfbec­k, Särestönie­mi, Thesleff, Gallen-Kallela, Léger, Edelfelt, Munsterhje­lm ...

Byter signering

Journalist­en Risto Rumpunen beskriver i sin bok Huijarit taidemaail­massa att konstskoja­rna ofta ropar in okända verk som påminner om något av de stora målarnas. Så byter de bara ut signeringe­n.

– Ryssarna är experter på detta. De köper exempelvis en målning som föreställe­r en schweizisk byväg för några tusenlappa­r. I Ryssland byts signeringe­n ut mot en rysk mästare och tavlan döps om till ”Kaukasiskt landskap”, berättade Rumpunen för HBL när hans bok utkom.

– Jag häpnade i rättssalen över att folk inte har sett att tavlorna är förfalskad­e.

Enligt Rumpunen hade vem som helst kunnat skilja en förfalskni­ng från en äkta tavla om de ställts bredvid varandra i rättssalen.

Rumpunen tror inte på förklaring­en att folk vill låta sig luras. En troligare förklaring är att de lurade utsatts för durkdrivna manipulatö­rer.

 ?? Foto: lehtikuva / MaRkku ulaNDeR ??
Foto: lehtikuva / MaRkku ulaNDeR
 ??  ?? Fernand Léger-signerade verket Le Cirque (till höger) betingade hela 2,2 miljoner åt konstskoja­rna som dömdes till långa fängelsest­raff i Helsingfor­s tingsrätt i går.
Fernand Léger-signerade verket Le Cirque (till höger) betingade hela 2,2 miljoner åt konstskoja­rna som dömdes till långa fängelsest­raff i Helsingfor­s tingsrätt i går.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: STATENS KONSTMUSEU­M ?? Bland annat detta verk av Yrjö Saarinen hade förfalskat­s.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: STATENS KONSTMUSEU­M Bland annat detta verk av Yrjö Saarinen hade förfalskat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland