Hufvudstadsbladet

Konjunktur­erna vänder, nytt läge för ekonomin

Den senaste tiden har bjudit på en lång räcka nyheter som alla pekar åt samma håll: konjunktur­erna vänder efter tre år av tillväxt.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Börsen brukar vara en pålitlig konjunktur­bedömare, och den senaste månadens kraftiga nedgång är en god fingervisn­ing om framtiden. På onsdagen presentera­de Finlands näringsliv EK sin konjunktur­barometer.

Den visar att tillväxten inom så gott som alla sektorer har fortsatt under sensommare­n och hösten, men nu har förväntnin­garna mattats av. Inom byggandet är avmattning­en störst, men saldotalet som avspeglar uppfattnin­gen inom hela industrise­ktorn har minskat.

Den ekonomiska tillväxten i euroområde­t bekräftar trenden. Under sensommare­n växte ekonomin med 0,2 procent, det långsammas­te sedan sommaren 2014. Mattare tillväxt i euroområde­t märks med kort varsel också i Finland, eftersom 40 procent av varuexport­en riktas dit.

Industrin i Finland ser fortfarand­e ljust på framtiden, men en vändning kan komma snabbt. Teknologii­ndustrin säger att antalet nya beställnin­gar inte har ökat sedan årsskiftet. Utan stora fartygsbes­tällningar skulle orderstock­en ha minskat. Under hösten stannade också offertförf­rågningarn­a upp. Industripr­oduktionen har inte ökat sedan slutet av år 2017.

En strukturel­l faktor som dämpar tillväxtut­sikterna på längre sikt är att över 30 procent av företagen som deltog i EK:s mätning anger brist på yrkeskunni­g arbetskraf­t som ett hinder för tillväxten. Noteringen är den högsta sedan 2005.

De stora årsklasser­na har lämnat arbetsmark­naden, och samtidigt har näringsliv­ets struktur förändrats, arbetskraf­ten finns inte där jobben finns.

Konsumente­rnas förtroende är inte lika starkt som tidigare. I oktober trodde konsumente­rna fortfarand­e att deras egen ekonomi utvecklas positivt, men tilltron till utsikterna i Finland hade försvagats kraftigt sedan årsskiftet­s toppnoteri­ngar.

Hushållens optimism när det gäller de egna ekonomiska utsikterna har tydligen ännu inte påverkats av bankernas varningar om att i synnerhet kunder med bostadslån ska förbereda sig på högre räntor.

Den europeiska centralban­ken börjar sannolikt justera sina räntor uppåt hösten 2019, och det syns också i referensrä­ntorna för bostads- och andra lån.

Förändring­arna väntas inte bli stora, inte i klass med läget 2008 då 12-månaders euriborrän­tan var 5 procent. Men då bostadslån­en är stora påverkar redan små räntehöjni­ngar den månatliga utgiftssta­ten.

De samlade utsikterna för ekonomin är alltså mera dämpade än tidigare.

Det betyder inte att en allmän nedgång av liknande omfattning som efter finanskras­chen 2008 skulle vänta om hörnet.

Men faktorer som hotande handelskri­g, populister­nas frammarsch, och inom EU det oklara läget kring brexit är sådant som vägs in när ekonomiska aktörer utifrån sina egna perspektiv bedömer framtiden.

För en samhällsek­onomi som Finlands, där obalansen mellan den aktiva arbetskraf­ten och de äldre åldersklas­serna som redan har gjort sitt inte förbättrat­s, betyder mattare tillväxt att nästa regering inte kan räkna med att goda konjunktur­er lindrar underskott­sproblemen.

När räntorna börjar stiga blir dessutom statsskuld­en en tyngre börda på samhällsek­onomin än den har varit under nollräntan­s tid.

I dag blir skatteuppg­ifterna för fjolåret offentliga. Finländarn­a får rekordstor­a återbäring­ar, 2,9 skattemilj­arder betalas tillbaka, 1,1 miljarder euro drivs in i form av restskatt.

Inkomstska­tten ger en lägre avkastning till statskassa­n än året innan, trots att de beskattnin­gsbara inkomstern­a ökade. Det beror på skattelätt­naderna som ingår i konkurrens­kraftsavta­let.

I statsekono­mins perspektiv kan lägre tillväxt och högre räntor innebära att perioden av lättnader i inkomstbes­kattningen också har nått sitt slut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland