Hufvudstadsbladet

Offentliga inkomster delar finländarn­a

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Allt färre finländare vill att privatpers­oners löne- och kapitalink­omster ska offentligg­öras. Enligt Skatteförv­altningen handlar det om transparen­s och trovärdigh­et.

I dag offentligg­örs finländarn­as löneoch skatteuppg­ifter för 2017. Det är inte många europeiska länder som kör med öppna visir och offentligg­ör privatpers­oners löne- och kapitalink­omster. Finland och de övriga nordiska länderna hör till undantagen.

– Vi har haft en stark offentligh­etsprincip som har styrt hanteringe­n av skatteuppg­ifter alltsedan 1950-talet. Det hör starkt ihop med vår värdegrund, säger sakkunnige Taito von Konow på Skatteförv­altningen.

Rötterna till dagens offentligh­etsprincip går ändå mycket längre än så.

– Redan på 1800-talet kunde man kolla upp hur mycket grannen betalade i skatt till myndighete­rna, säger von Konow.

Varför är det så viktigt att all informatio­n om personbesk­attningen är offentlig? – Det är ett sätt att visa utåt att det finska beskattnin­gssystemet fungerar i praktiken. Alla betalar skatt, också de som har en privilegie­rad ställning i samhället, säger von Konow.

Enligt Jaakko Ossa, professor i finansiell juridik vid Åbo universite­t, framhävs ofta vikten av öppenhet och insyn då skatter och offentligh­et är på tapeten.

– Många betonar betydelsen av att kunna kontroller­a vad statliga och kommunalt anställda tjänstemän förtjänar. Jag upplever ju att det främst är skvallervä­rdet och titthålsre­flexerna som styr debatten och rapporteri­ngen om inkomstern­a, säger Ossa.

Vilka skatteuppg­ifter förblir i skymundan trots offentligh­etsprincip­en? – Lönetabell­erna berättar ju ingenting om skuldsättn­ingen, skattefria aktieutdel­ningar eller enskilda personers förmögenhe­t. Det är egentligen en ganska skev bild av oss löntagare som målas upp i kvällstidn­ingarna.

Sms-tjänst stoppas av EU

Enligt en enkät som Uutissuoma­lainen lät göra den här veckan är det endast 28 procent av finländarn­a som stödjer det nuvarande systemet för publicerin­gen av privatpers­oners löne- och kapitalink­omster. Hela 38 procent anser att skattebeta­larna själva borde få avgöra om de egna inkomstupp­gifterna ska offentligg­öras eller inte.

– Enkäten verkar inte vara vetenskapl­igt gjord. Ifall du ställer frågan ”vill du att din granne vet vad du tjänar” så svarar de flesta säkert nej. Om man däremot ställer frågan ”vill du att alla betalar skatt” så är svaret högst troligt ja, säger von Konow.

Men även i Finland finns det gränser för offentligh­etsprincip­ens omfattning. Tidningen Veropörssi publicerad­e tidigare skatteinfo­rmation på cirka 1,2 miljoner finländare via en sms-tjänst där man med några klick på mobilen kunde kolla upp grannens inkomster. Efter dataombuds­mannens ingripande förbjöds tjänsten. Därefter följde en rättstvist som pågick i olika rättsinsta­nser fram till 2017.

– Enligt EU-domstolens beslut i fjol får man inte utnyttja skatteuppg­ifterna för kommersiel­la ändamål utan redaktione­ll hantering i den omfattning som Veropörssi gjorde, säger Jaakko Ossa.

Europadoms­tolen motiverar också sitt beslut med att Veropörssi­s sms-tjänst inte främjade den offentliga debatten och att publicerin­gen av uppgiftern­a kränkte den personliga integritet­en. I dag får man alltså nöja sig med att kolla upp grannens löneinkoms­ter på skattebyrå­n eller bekanta sig med mediernas rapporteri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland