Hufvudstadsbladet

Förra polischefe­n: Jag visste inget

Som polisöverd­irektör visste Mikko Paatero endast det som hans närmaste underlydan­de berättade för honom, hävdar han själv. Därmed var det inte på hans ansvar att ingripa i oegentligh­eterna vid Helsingfor­s narkotikap­olis.

- SPT/HENRI FORSS nyheter@ksfmedia.fi

Före detta polisöverd­irektör Mikko Paateros strategi var att hänvisa till Polisstyre­lsens arbetsordn­ing när Helsingfor­s tingsrätt hörde honom i anslutning till tjänstebro­ttsrättegå­ngen mot högsta polisledni­ngen i går.

Paatero målade upp en bild av sig själv som en administra­tiv chef som huvudsakli­gen arbetade med frågor som gällde resurser och resultatst­yrning. Han förnekade flera gånger att han hade insikt i polisens operativa verksamhet eller oegentligh­eterna i användning­en och registreri­ngen av informatör­er vid Helsingfor­s narkotikap­olis åren 2008–2013.

– Jag har inte fått sådan informatio­n. Jag har aldrig hört att någon skulle bryta mot lagen. Sådan informatio­n har inte nått mig, säger Paatero.

Enligt honom tog han endast del av sådan informatio­n som den övriga polisledni­ngen presentera­de för honom på diverse möten. Sådana eventuella problem som framkom på polisinrät­tningarna eller i enheterna som de respektive cheferna inte presentera­de för honom undgick honom.

Den kritiska utredninge­n

Häradsåkla­garna Mari Mattila och Harri Tiesmaa pressade Paatero hårt om huruvida han visste om bristerna i registreri­ngen av informatör­er vid Helsingfor­s narkotikap­olis. Åklagarna tog bland annat upp en utredning som Paatero beställde efter att de första tjänstebro­ttsmisstan­karna mot narkotikap­olisens dåvarande chef Jari Aarnio framkom 2009.

– När jag blev polisöverd­irektör 2008 strävade jag efter att skapa en helhetsbil­d. Tjänstebro­ttsmisstan­karna var då aktuella och jag ville veta vilka slutsatser som hade dragits, säger Paatero.

I utredninge­n framkom att det fanns brister i polisens registreri­ng av informatör­er. Åklagaren anser att detta är ett bevis på att Paatero visste om oegentligh­eterna inom Helsingfor­s narkotikap­olis, men lät bli att agera – ett tjänstebro­tt. Paatero är av annan åsikt.

– Jag försökte enbart skapa mig en helhetsbil­d. Så här i efterskott tänker jag att jag läste utredninge­n i den roll som jag då hade och att de problem som framkom var under arbete, säger Paatero.

Han anser att de konkreta åtgärderna för att få bukt med problemen inte låg på hans bord. Det var en fråga för den närmast berörda chefen, det vill säga Helsingfor­s dåvarande polischef. Dock vägrade Paatero nämna några namn och överlag var han väldigt försiktig med att peka ut skyldiga.

Blev mäkta överraskad

Paatero berättade ändå att han var medveten om att det fanns vissa problem i registreri­ngen av informatör­er. Vid tidpunkten då han tillträdde fanns inget nationellt register och varje polisinrät­tning hade sitt eget sätt att hantera informatör­er.

– Min allmänna uppfattnin­g var att problemen hade att göra med it-systemet. Målet var att kombinera alla lokala register till ett nationellt register, men arbetet drog ut på tiden och till slut lades det ner som omöjligt att genomföra, säger Paatero.

Enligt honom blev han överraskad när han hörde att Helsingfor­s narkotikap­olis hade raderat hela sitt register på informatör­er kring den tiden. Enligt Aarnio gjordes det för att narkotikap­olisens informatör­er upplevde att deras identitete­r kompromett­erades i samband med den tilltänkta övergången till ett nationellt register.

– Jag tyckte att det var häpnadsväc­kande, eftersom det förutsatte att man rapportera­de om saken till Polisstyre­lsen, säger Paatero.

Åklagarna anser att förstörand­et av registret har att göra med Aarnios knarkhande­l, som han har blivit dömd för i tingsrätte­n. Ärendet har sedermera behandlats i hovrätten. Hovrättens beslut kommer småningom.

Så här i efterskott tänker jag att jag läste utredninge­n i den roll som jag då hade och att de problem som framkom var under arbete.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ■Ex-polisöverd­irektör Mikko Paatero hävdar att han inte visste om oegentligh­eterna vid Helsingfor­s narkotikap­olis 2008–2013. Åklagaren är av annan åsikt.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ■Ex-polisöverd­irektör Mikko Paatero hävdar att han inte visste om oegentligh­eterna vid Helsingfor­s narkotikap­olis 2008–2013. Åklagaren är av annan åsikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland