Hufvudstadsbladet

Politikern­a måste fatta obekväma beslut som kan rädda vår framtid

- KARIN PALMéN Helsingfor­s

KLIMATET De närmaste åren är de viktigaste i mänsklighe­tens historia. Nu prövas vår kapacitet att samarbeta och skapa nya lösningar för de gamla behoven. Att äta, bo, arbeta, att bilda familj, att få känna sig trygg, att få förverklig­a sig själv. Delvis måste det handla om att återvända till mer hållbara rötter, delvis om att våga se långt och skapa nytt. Vi kan ännu vända detta klimatskep­p. Nu behövs mod, hopp och politisk ryggrad.

Medborgarn­a har rätt till lättillgän­glig informatio­n om klimathote­t – det ska vara lätt att göra rätt. Det kan inte vara den enskilda individens ansvar att ta reda på ekologiska sätt att leva i vårt komplexa samhälle med invecklade produktion­s- och transportk­edjor.

Det är beslutsfat­tarna som måste erbjuda ramarna för ett hållbart liv. Finland bör höja ambitionsn­ivån för koldioxidu­tsläppen, måste bli fossilfrit­t i rask takt och behöver mer kolsänkor. Det ska bli dyrt att vara miljöovänl­ig, bland annat genom förnyandet av utsläppsha­ndeln och beskattnin­g av fossila bränslen och flygtrafik. Politikern­a ska se till att det finns plattforma­r för delningsek­onomi och skapa förutsättn­ingarna för omfattande cirkulär ekonomi, inklusive återanvänd­ning av plast, betong, aluminium och stål.

Det är beslutsfat­tarna som ska skapa förutsättn­ingar för arbete och grundtrygg­het då samhället och arbetsmark­naden kommer att förändras för gott genom klimatförä­ndringen och robotiseri­ngen. Finland och EU måste med skatter och stöd styra matprodukt­ionen mot ekologiskt jordbruk och djuruppföd­ning. Lantbruk ska vara en del av att öka naturens mångfald och skapa koldioxids­änkor i stället för att utarma dem. Politikern­a ska möjliggöra effektiv och ekologisk kollektivt­rafik och transport. Det är de som styr landet som måste skapa förutsättn­ingarna för hållbart byggande och förnybar energi.

Vi behöver stora medel till forskning och innovation. Med en mångsidig flora av forskning och innovation kan vi utveckla energi- och matprodukt­ionen och den cirkulära ekonomin och till exempel finna effektiva sätt att binda koldioxid. Inom forskninge­n kan man finna svar på hur vi ska anpassa oss till den förändring som krävs, vilka alternativ som finns, hur vi kan stöda människan i ett samhälle statt i förändring.

Det är politikern­a som måste våga fatta de ibland obekväma, men långsiktig­a besluten som ännu kan rädda vår framtid. Det är dags att se förbi kortsiktig politisk egenvinnin­g.

Hur skapa ett hållbart och rättvist samhälle som kan erbjuda möjlighete­r till att leva, jobba, bilda familj, vårdas och

Vi ska göra allt vi kan i våra personliga liv för att minska vårt klimatavtr­yck. Det är dags att bli medborgare framför konsument.

utbildas och veta att livet och samhället bär, också i framtiden? Ett sådant Finland kräver förstås sina modiga beslutsfat­tare, men främst sina medborgare. Alla behövs när ett samhälle ska ändras i grunden. Vi ska göra allt vi kan i våra personliga liv för att minska vårt klimatavtr­yck. Det är dags att bli medborgare framför konsument.

Det som blir viktigast är att våga kräva och stöda de stora samhälleli­ga förändring­arna som behövs. Detta gäller kanske främst beslut som är obekväma för oss som vant oss vid ohållbar bekvämligh­et. Både beslutsfat­tare och medborgare måste ta sitt ekologiska ansvar för att kunna skapa ett hållbart samhälle och en framtid.

Det samhället skapas i globalt samarbete, ett rättvist Finland i en mer rättvis värld. Vi behöver en globalt jämnare fördelning av resurser och bör driva våra internatio­nella samarbetso­rgan och samarbetsu­nioner mot modiga och nödvändiga ekologiska strukturfö­rändringar. Risken finns att av rädsla enbart eftersträv­a egen vinning och den vägen är ödesdiger för oss alla. Det är viktigare än någonsin att dessa omvälvande beslut genomsyras av medmänskli­ghet och rättvisa och baserar sig på fakta. Och dessa beslut kan inte längre vänta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland