Hufvudstadsbladet

Tänk om Trump är en vinnare!

Även om Trump inte är en ny Napoleon som i grunden omstöper samhällen, gör han den liberala demokratin en tjänst.

- PäR STENBäCK är minister och har nyss gett ut boken Demokrati under hot?

Det håller på att krypa in en ny och oroväckand­e tveksamhet i kommentare­rna till Trump-showen. Tänk om han ändå har kommit för att stanna? Kanske har han hittat ett vinnande koncept som gör honom till en ledare som är ”disruptive”, så omstörtand­e att han lyckas förändra spelregler­na, slå sönder gamla beteendemö­nster och institutio­ner, bryta förväntade trender.

Invändning­arna är förstås många hos oss, de rättänkand­e. Men det är inte tillräckli­gt att förfasa sig och hoppas att de amerikansk­a väljarna skall inse att så här kan det bara inte få fortsätta. Kanske valet nästa vecka visar att en viss balans är möjlig med en kongress som kan stoppa Trumps vildaste lagstiftni­ngsprojekt. Men är det tillräckli­gt?

Det har blivit vanligt, även i Europa, att nicka instämmand­e när det blir tal om Trumps Kina-politik. Är det så ofrånkomli­gt att Kina måste ges ledarhuvan medan världen fogligt anpassar sig till nya, totalitärt besmittade spelregler? Även om Kina säger sig försvara en regelbaser­ad världsordn­ing, är det ännu mindre en liberal ordning än den Trump står för.

När Brasilien nu får sin högerpopul­istiska Trumpversi­on som president, frågar man sig om trenden förstärks: Att välja ledare som utmanar systemet, etablissem­anget och liberala värderinga­r. Det verkar som om det ligger i tiden att ropa efter starka män och ge dem fullmakter som kan förorsaka demokratin livshotand­e skador. Det är ingen konst att räkna upp tiotals nya och nygamla potentiell­a diktatorer (alltid män) i den kategorin.

Trump har brutit mot de flesta normer för hur en modern amerikansk president hittills kunnat bete sig, åtminstone vad språkbruke­t och inställnin­gen till motståndar­e beträffar. Värre än det är att han instinktiv­t har formulerat ett troligen vinnande koncept för sitt återval 2020. Efter år av spådomar om USA:s förlorade superstatu­s, har han vänt på steken och gått till brutal motattack. Inte ens en demokratis­k majoritet kan beröva honom det försprånge­t.

Trump kan sola sig i värmen av en ekonomisk högkonjunk­tur för vilken han tar äran åt sig. Den kan visserlige­n krascha, men hans tredje trumfkort ser ut att hålla: Han uppfyller sina vallöften, vilket anses ovanligt för en politisk ledare. Han har omförhandl­at handelsavt­al, han har flyttat ambassaden i Israel, sagt upp Iran- och klimatavta­let, även om Mexikomure­n ännu är obyggd. Dessutom har han infriat sin och sina väljares önskedröm: En konservati­v majoritet i högsta domstolen. Inte att undra på att hans väljare är lojala efter två löftesuppf­yllande år.

Polariseri­ngen i amerikansk politik förstärks och det mobilisera­r nya väljargrup­per – men på båda sidor. Inverkan av bombpaket och dödsskjutn­ingar är inte entydig. Mycket oplanerat kan hända före 2020. Även om Trump inte är en ny Napoleon som i grunden omstöper samhällen, gör han den liberala demokratin en tjänst: Han visar hur den kan underminer­as av en enda person som är kapabel att utnyttja tidsandan och den urgamla spänningen mellan elit och folk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland