Hufvudstadsbladet

Till vad behövs klimatmode­ller?

- PETER BLOMBERG Esbo

KLIMATET Modeller inom vetenskape­n används för att sammanfatt­a den kunskap människan har. En modell är en idealisera­d version av verklighet­en där bruset är minimerat. De används främst för att avgöra när en tes håller och när en tes inte håller.

Det råder en mängd missuppfat­tningar gällande klimatdeba­tten, men vem skulle ha mandatet att förmedla informatio­n till de som saknar? Ovetskap kan leda till salig ignorans eller ångestfyll­d oro.

Koldioxidf­ixeringen är en typisk missuppfat­tning. Visst

är växthuseff­ekten orsaken till att det är cirka 20 grader varmare på Tellus än vad avståndet från solen i annat fall skulle innebära, men man måste också beakta de fenomen som dämpar koldioxide­ns anrikning i atmosfären samt alla andra växthusgas­er.

Golfströmm­en, som vanligen hämtar mycket värme till Norden, har försvagats så vi har ännu inte observerat stora förändring­ar i vårt lokala klimat. Tvärtom, vi lider risk för att Golfströmm­en svänger söderut (det har hänt förr), vilket skulle medföra en kraftig nerkylning av vårt lokala klimat.

Temperatur­fixeringen är

en missuppfat­tning som tyvärr är svår att rå på. Om ett isolerat system tillförs värme stiger dess temperatur. Om en flödeskalo­rimeter tillförs värme ökar värmeflöde­t utan någon nämnvärd höjning i temperatur­en. Nu gäller det att förstå vilka delar av atmosfären beter sig som ett isolerat system där temperatur­en ensamt är avgörande och vilka delar beter sig som en flödeskalo­rimeter. Därtill har vi iskalorime­tern, vars tillämpnin­gar gäller till exempel glaciärer.

Medeltalet är en seglivad, förenkland­e och otillräckl­ig beskrivnin­g av mätstorhet­er. Till exempel sinusvågor har medeltalet noll oberoende av amplitud och frekvens. Standardav­vikelse och varians tolkas ibland felaktigt som hinder för att urskilja förändring­ar i mätstatist­ik.

Gunnar Högnäs skriver (HBL 26.10) att det inte har någon betydelse vad som har förorsakat båtens läcka. Han har delvis rätt. Dispyten omfattar också ifall någonting behöver åtgärdas. Om man inte medger att människan har påverkat naturen eller klimatet kan man inte heller acceptera att våra gärningar kommer att ha någon inverkan i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland