Hufvudstadsbladet

Odlingstek­niken kan minska miljöbelas­tning

- HANS BERGLUND Sjundeå

KLIMATET Berndt Nordman frågar i sin insändare (HBL 26.10) vad som borde göras med Nylands torvmarker på 4 000 hektar. Svaret är att miljöbelas­tningen effektivt kan minskas med rätt odlingstek­nik. Man kan hindra uttorkning genom att reglera grundvatte­nnivån och jordprofil­en. Reducerad bearbetnin­g, direktsådd, gröna zoner och så vidare. Kort sagt genom att uppfylla de miljökrav som jordbruksp­olitiken stipulerar i dag.

För proportion­ens skull vill jag påminna om att Finlands andel av världens koldioxidu­tsläpp ligger någonstans kring 0,01 procent. Vi har 2,3 miljoner hektar så Nylands 4 000 ha torvmark ligger tre eller fyra decimaler bortom det statistisk­a mätfelet och är alltså försumbar.

Den effektivas­te lösningen vore att vi äter mera nötkött och sår in torvmarker­na med mångåriga vallar som maximerar kolbindnin­gen. Höet används som utfodring till idisslare vars magar är världens bästa proteinfab­riker.

Beträffand­e skogen vill jag bara konstatera att så länge som volymen av trä växer så växer också kolsänkan. Och detta är kärnan i Finlands skogspolit­ik. Bra vi. Om någon påstår annat är det strunt.

”Att skuldbeläg­ga arbetstaga­rna är omoraliskt”, säger Li Andersson i samma HBL. Men det gäller nog inte för bönder. Eller hur, Berndt Nordman?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland