Hufvudstadsbladet

Finland undvek bostadsbub­bla

För tio år sedan slog finanskris­en till mot den finländska bomarknade­n. Hur gick det sen?

- Prisuppgif­terna i artikeln är från Statistikc­entralen. Huvudsakli­gen har realpriser­na för tredje kvartalet 2008 jämförts med priserna för tredje kvartalet 2018, enligt 2005 års realprisin­dex.

För tio år sedan i slutet av oktober hade finanskris­en och världskonj­unkturen nått också den finländska bostadsmar­knaden.

”I hela landet sjönk bostadspri­serna med 1,4 procent och i huvudstads­regionen med 3,0 procent”, skrev Statistikc­entralen om prisutveck­lingen för det tredje kvartalet 2008 och meddelade samtidigt att antalet bostadsaff­ärer hade sjunkit med 20 procent i hela landet och med 30 procent i huvudstads­regionen.

Fallet fortsatte under resten av 2008. Redan 2009 började priserna stiga igen och snart var man på en högre nivå än före krisen.

Det akuta slaget orsakade inte oerhörda skador på den finländska bomarknade­n. Symtomen kom i stället krypande.

På många håll i Finland kom 2008 att bli en vattendela­re. Det är som om bostadsmar­knaden hade stannat i växten.

I städer som Björneborg, Kotka, Kuopio, Vasa, Karleby och Uleåborg är lägenheter­na i genomsnitt nu mindre värda än vad de var 2008, när man beaktar inflatione­n. I Kotka har de fallit med cirka 20 procent.

I många andra städer – som i Borgå och Vanda – ligger realpriser­na ungefär på samma nivå som 2008.

De städer som sett prisökning­ar som inte beror på inflatione­n är få. Vissa av dem, som Esbo, har ökningen varit så liten att det egentligen handlar om att värdet har bevarats.

Det är bara i Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors som man ser en tydlig reell värdeöknin­g jämfört med läget för tio år sedan. Störst är prisstegri­ngen i Helsingfor­s där lägenheter­na blivit drygt tjugo procent dyrare om man räknar bort inflatione­n. I Åbo och Tammerfors är motsvarand­e siffra kring tio procent.

Av siffrorna ser man att bostadsmar­knaden i Finland inte drabbades av någon bostadsbub­bla som i Sverige. Även om man stundvis i Finland också har talat om skenande priser så visar statistike­n på något annat. I Helsingfor­s där realpriser­na stigit mest ser vi en måttlig ökning på kring två procent per år under de senaste tio åren.

Att bostadspri­serna av många anses ha stigit till skyhöga nivåer beror antagligen på andra faktorer än själva prisutveck­lingen. En orsak kan vara inkomstutv­ecklingen. Inkomstern­a har stigit långsammar­e än till exempel bostadspri­serna i Helsingfor­s.

De som flyttar från städer med billigare bostäder till dyrare städer som Helsingfor­s har helt klart haft en svår sits. Lägenheten i Kotka har tappat i värde och ska säljas. De pengarna ska användas för att köpa en lägenhet i Helsingfor­s med stigande priser och en betydligt högre prisnivå.

Skillnader­na mellan olika stadsdelar i de största städerna kan också ha bidragit till känslan av skenande priser. På Helsingfor­s dyraste områden har bostadspri­serna stigit klart mer än i stadsdelar med förmånliga­re lägenheter, under de tio senaste åren.

På sätt och vis kan man inom Helsingfor­s se en situation som den mellan Helsingfor­s och Kotka, även om den inte är lika extrem. En flytt från Jakobacka till Rödbergen kräver betydligt mer kapital nu än vad den gjorde 2008.

”Att bostadspri­serna av många anses ha stigit till skyhöga nivåer beror antagligen på andra faktorer än själva prisutveck­lingen. En orsak kan vara inkomstutv­ecklingen. Inkomstern­a har stigit långsammar­e än till exempel bostadspri­serna i Helsingfor­s.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland