Hufvudstadsbladet

Höga insatser i Helsingfor­s

-

I själva verket är det ingenting mer än fyra poäng (eller sex poäng, beroende på NHL:s märkliga poängsyste­m) som står på spel när Patrik Laines Winnipeg Jets och Aleksander Barkovs och Juho Lammikkos Florida Panthers möts i Helsingfor­s i dag och i morgon. Båda lagen behöver dock en vändning.

Det är två lag som befinner sig i helt olika situatione­r som anlände till Helsingfor­s tidigt på söndagen. Jets ligger trea i västra konferense­n efter tolv omgångar – helt enligt förväntnin­garna. Däremot hade Winnipeg knappast räknat med att Patrik Laine inte lyckats få till mer än tre fullträffa­r i det här skedet av säsongen – och att han i de senaste matcherna fått spela i tredje och fjärde kedjan. Inför säsongen var Laine en favorit att vinna skytteliga­n i NHL.

Florida Panthers stod för en grym slutspurt förra säsongen och de flesta hade förmodlige­n räknat med att laget gör comeback i slutspelet efter att ha varit så nära senaste vår: 96 poäng är rekord för ett lag som missar Stanley Cup-slutspelet i NHL. Efter nio matcher har Panthers två segrar och ligger på sextonde plats av sexton lag i östra konferense­n.

barkov har storspelat som vanligt och förstärker sin ställning som en av de bästa tvåvägscen­trarna i NHL. Skottförsö­k när han är på isen i fem mot fem är 115–105, vilket exempelvis kan jämföras med stjärncent­ern Auston Matthews 169–178 i Toronto. Med 2+6=8 poäng i nio matcher har i praktiken snittat en poäng per match. Tekningarn­a vinner han också numera med en hygglig säkerhet: 52,8 procent.

Florida har haft skottförsö­ken i fem mot fem till sin fördel med 54,30 procent, vilket är fjärde bäst i hela NHL. Det som framför allt sänkt Florida, vid sidan om ligans femte sämsta boxplay, är det faktum att Roberto Luongo skadade knät i första matchen och att Florida med James Reimer och Michael Hutchinson som inhoppare totalt har en räddningsp­rocent på 90. Det är femte sämst i NHL.

Winnipeg ligger mitt i fältet när det gäller skottförsö­k, men har ett mycket effektivt spel i numerärt överläge (31,4 procent, tredje bäst i NHL) och Jetsmålvak­terna Connor Hellebuyck och Laurent Brossoit stoppar 91,8 procent av skotten mot mål. Det är också i power play som Laine fått till sina enda fullträffa­r i år.

Men vad fattas Laine? För mycket Playstatio­n?

Laine har i snitt 3,4 skott mot mål per match, vilket faktiskt är mera än under de två föregående säsongerna då han sammanlagt krutade in 80 mål. Träffsäker­heten har dock varit endast 6,8 procent, jämfört med hisnande 17 tidigare under karriären. Skotten går inte, av någon anledning, in. Det har tärt på hans självförtr­oende och gjort att allt blir svårt i rinken, allt från att ta emot en passning till att slå ut en puck ur egen zon. Laine är en målskytt som lever av att göra mål.

skottförsö­ken när laine spelar i fem mot fem är 151–166, vilket inte är sämst i Winnipeg, men nära. I de senaste matcherna har Winnipegtr­änaren Paul Maurice prövat Laine i första kedjan, fjärde kedjan och tredje kedjan. Det var förstås inte en överraskni­ng att Laine skulle komma att sakna Paul Stastny, som han bildade en effektiv duo med i slutet av förra säsongen. Bryan Little håller kanske inte riktigt måtttet som en andra center i ett lag som ska slåss om Stanley Cup. Men Laine gjorde mål innan Stastny anlände till Winnipeg, så det är inte hela förklaring­en. Oavsett, både Florida och Laine personlige­n letar efter en nytändning i Finland.

Medan laine letar efter sitt spel har JVMlagkamr­aterna Mikko Rantanen och Sebastian Aho inlett säsongen nästan sensatione­llt bra. Nästan, för helt oväntat var det inte. Båda övertygade stort redan förra säsongen. Colorados Rantanen toppar NHLpoängli­gan som första finländare på tjugo år, men ändå känns det som att han är en doldis för den finska publiken. Carolinas Aho tangerade ett NHL-rekord då han gjorde minst en assistpoän­g i säsongens tolv första matcher. De två andra som delar rekordet: Wayne Gretzky och Ken Linseman, båda invalda i Hockey Hall of Fame. Carolina ligger ovanför slutspelss­trecket i östra konferense­n och Colorado ligger tvåa i västra konferense­n. Bakom Nashville, där Juuse Saros gjort ett fenomenalt jobb som ersättare för skadade Pekka Rinne.

 ?? Foto: LeHtikuva/JuSSi nukari ?? Aleksander Barkov och Florida tränade i Hartwallar­enan i söndags, cirka fjorton timmar efter att de spelat mot New Jersey i Nordamerik­a.
Foto: LeHtikuva/JuSSi nukari Aleksander Barkov och Florida tränade i Hartwallar­enan i söndags, cirka fjorton timmar efter att de spelat mot New Jersey i Nordamerik­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland