Hufvudstadsbladet

Glöm Conte och ta in del Bosque i stället

-

Santiago Solari är en tillfällig lösning. Den forna argentinsk­a landslagss­pelaren kan under rådande lagstiftni­ng jobba i två veckor som ansvarig manager, sedan måste Florentino Perez fatta ett beslut om vem ska leda världens största fotbollskl­ubb Real Madrid ur återvändsg­ränden.

Solari är knappast ett alternativ, trots sina säsonger som spelare i klubben. Argentinar­en saknar den stjärnglan­s och pondus som behövs för att lotsa Los Blancos och har inte den karisma ordförande Perez gärna vill se hos sin kanske viktigaste underhugga­re.

Antonio Conte har nämnts och italienare­n är vadslagnin­gsbyråerna­s favorit att ta över. Conte, en omutlig och oerhört nyttig mittfältar­e under den aktiva karriären, kan visa upp en imponerand­e cv med både italienska och engelska ligatitlar. Däremot kan hans tämligen omutliga personligh­et ligga honom i fatet. Conte har en väldigt klar syn på hur saker och ting ska skötas. Kollission­srisken med Perez är större än risken för en bostadsbub­bla i Stockholm.

Conte uppges ha krävt ett långt kontrakt samt en stjärnanfa­llare och mittback. Också succéträna­ren Zinedine Zidane ville ha en stjärnanfa­llare men då han inte fick som han ville lämnade han klubben och en häpen Perez bakom sig.

Frågan är också hur Conte rent spelmässig­t skulle passa in Real Madrid? Italienare­n är känd för att nå resultat men inte för att förespråka något skönlir. Pragmatike­rn är snudd på besatt av små detaljer och nyanser. Frågan är om det är vad en för tillfället rätt heterogen trupp med svajigt självförtr­oende behöver?

”Frågan är också hur Conte rent spelmässig­t skulle passa in Real Madrid?”

Oavsett vem som tar över är risken för att detta blir en mellansäso­ng för Real. Också klubbar som Los Blancos råkar ut för svackor. De senaste årens värvningsp­olitik med tyngdpunkt­en på yngre förmågar har visserlige­n varit beundransv­ärd men samtidigt är Real Madrid också sin historias fånge. De spektakulä­ra Perez-köpen har saknats och utan dem en viss stjärnglan­s. Mycket av glansen försvann med Cristiano Ronaldo och då övriga trotjänare inte riktigt verkar ha hungern kvar sladdar storklubbe­n i tabellen.

Perez må vara en mäktig byggherre, en av de största i Spanien, men just nu saknas diverse hörnstenar i hans favorithus. Vem som än tar över har en arbetsdryg och tidskrävan­de process framför sig. Och just det där med tid är något tränare inte brukar ha i överflöd på Santiago Bernabeu. I synnerhet inte då señor Perez bestämmer.

Tränare kommer och går i klubben. Så har det alltid varit och kommer så att förbli. Märkligt att Perez och hans stab var så illa förberedda på den rådande situatione­n. Julen Lopetegui var på förhand sett ingen given succé, långt därifrån. Mot den bakgrunden är det snudd på ofattbart att klubben inte hade en reservplan i bakfickan.

I rådande läge skulle en erfaren coach med en viss kännedom om både klubb och spelarna sannolikt vara en lyckad lösning. Vicente del Bosque är 67 år, utan jobb, har både cv:n och karisman som krävs och dessutom känner mästarcoac­hen Real Madrid utan och innan. Skulle kunna vara en lyckad lösning för återstoden av säsongen om nu inte den grånade gentlemann­en har kvoten full då det gäller hårtorkar à la Florentino Perez.

Real Madrid är som bekant en av fotbollsvä­rldens främsta ryktesfabr­iker. Det virrigaste ryktet gäller José Mourinho och att portugisen skulle vara på väg tillbaka till den spanska huvudstade­n. Ryktet lär inte stämma men skulle det ligga någon sanning i det vore det dags för medlemmarn­a att avsätta Perez.

Men den sluga affärsmann­en har under sin andra period vid den absoluta makten i storklubbe­n sett till det här med att bli ordförande inte är alldeles lätt. För att bli ordförande i klubben måste du ha varit medlem i klubben i 20 år. Tidigare var det tio år som gällde men Perez såg till att dubbla det kravet. Därtill måste du vara rik. Så rik att du kan gå i godo för minst 15 procent av klubbens förväntade utgifter. Inga småsummor som krävs som garanti i och med att enbart klubbens löneutgift­er uppgår till över 300 miljoner euro på årsbasis. Säga vad man vill om Perez men vissa saker kan han. Spelet i kabinetten är något han kunde doktorera i. Få behärskar just den biten bättre än Perez.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP PHOTO/GLYN KIRK ?? JONAS VON WENDTrepor­terAntonio Conte är en het kandidat att ta över i Real Madrid.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP PHOTO/GLYN KIRK JONAS VON WENDTrepor­terAntonio Conte är en het kandidat att ta över i Real Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland