Hufvudstadsbladet

Danskonste­n: ”Många upplever att de äntligen kan andas”

-

Många av metoo-fallen handlar om en chef på hög nivå som i konstens namn missbrukat sin maktpositi­on. Så också på Nationalba­letten där chefen Kenneth Greve fick gå i våras efter att ett tiotal kvinnliga balettdans­are anklagade honom för att ha trakassera­t dem. Enligt Nationalba­lettens förtroende­man Jouka Valkama bidrog metoo-rörelsen i hög grad till att problemen över huvud taget uppdagades på Nationalba­letten.

– Åtminstone för tillfället känns det bra. Läget har förändrats rejält sedan vi fick en ny chef. Många dansare upplever att de för första gången på länge kan andas.

Valkama ser två olika orsaker till att trakasseri­erna lyftes fram: dels att Greves chefsperio­d höll på att ta slut, dels att metoo-rörelsen gav enskilda individer mod att berätta om sina erfarenhet­er.

Också vid Nationalba­letten har man haft redskap inom organisati­onen att ta itu med trakasseri­er. Nu har man enligt Valkama försökt klargöra hur man lättare och genast kan lyfta fram eventuella problem.

– Det ska kunna ske anonymt, men fullständi­g anonymitet kan medföra missbruk. De personer som trädde fram i våras gjorde det i egen person och då kunde man ta itu med saker.

Balettvärl­den är en hierarkisk bransch och det finns en viss rädsla för att vara ersättlig. Unga dan-

sare som utbildas till profession­ella har ännu inte erfarenhet av yrkeslivet och konkurrens­en är stenhård.

– De är redo att gå med på väldigt mycket för att få jobb, vilket möjliggör maktmissbr­uk, säger Valkama.

Finns det någon tidsgräns för hur snabbt förändring­ar borde ske? – Det handlar i första hand om en attitydför­ändring, och att bygga upp ett förtroende. Förändring­en sker i vågor, metoo-vågen avtar i något skede och sedan kommer något nytt.

Valkama tycker att det redan nu skett en förändring inom balettvärl­den.

– Det krävs kanske ett generation­sskifte för att saker och ting ska förändras tillräckli­gt.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA ?? Jouka Valkama.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA Jouka Valkama.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland