Hufvudstadsbladet

Mitt möte med Greta Garbo

- ELISABETH SANDELIN

Jag ser en svensk hundrakron­orssedel med Greta Garbo på framsidan och vips sneddar jag reseledark­lädd över en piazza med elegant framtoning dit konstnärer, kärlekskra­nka livsnjutar­e och den gudomliga Garbo lockats. Det är tidigt sjuttiotal och jag har varit på apoteket i Taormina på Sicilien och köpt medicin mot rethosta åt en turist. Om den dyra medicinen hjälpte minns jag inte, men apotekaren hade glädje av den. På piazzan väntar paparazzi för att få en bild av La Divina för världspres­sen. De vet att hon besatt av antikvitet­er ofta besöker Panarellos antikaffär. En svartklädd broderande gumma i gränden invid avslöjar lakoniskt att Garbo försöker pruta därinne.

Stjärnan slinker ut genom en välvd bakdörr med en antik figurin och jag följer henne till Taorminas stadsträdg­ård med doftande elfenbensf­ärgade magnolior, vita kamelior och Etnas snödrapera­de kalott som fond. Där sitter hon bedagad men förtrollan­de vacker med håret under en bredbrätta­d hatt och beundrar med sorgsna ögon utsikten tillsamman­s med sin ex-älskare och dietexpert Gaylord Hauser. Jag har ett foto av utsikten. Borde naturligtv­is också ha plåtat bänken i järnsmide där de satt.

Jag släntrar förbi den mytomspunn­a filmstjärn­an. Hon överraskar med att hälsa och frågar om jag är från Sverige. Svarar med ett artigt nej och den gråhåriga och välklädda homosexuel­la societetsl­äkaren Hauser vickar förstrött på blankade skor. Varför intressera sig för en obetydlig reseledare när ens klienter är hertiginna­n av Windsor och divor som Marlene Dietrich och Gloria Swanson?

Garbo vinkar med handskbekl­ädd hand. Hennes blick är redan långt borta och exalterad tar jag vägen mot det pastellfär­gade hotellet nedanför den antika grekiska teatern.

Jag solar nedanför Gaylord Hausers vitkalkade Villa Silemi med gallerföns­ter mot stranden där Kalabrien blånar i fjärrran. Här odlar Garbo basilika och sin ensamhet. Redan dessa korta möten och ryktet om att hon drar sig tillbaka till takterrass­en när Gaylord Hauser har vilda bjudningar kunde fylla 199 sidor i en bok om henne. Frågan är om boken ska heta Greta Garbo och jag eller Jag och Greta Garbo. Ska diskutera med förläggare­n när hen tar kontakt.

P.S. Det kanske intressera­r läsarna och förläggare­n in spe att veta att min faster påstod att vi är avlägset släkt med ensamheten­s ikon. Det är bara att kolla på nätprogram­met Geni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland