Hufvudstadsbladet

En mysig meny till allhelgona

Låt inte höstens mörker ta över. Lys upp middagsbor­det med att bjuda på en trerätters allhelgona­meny.

-

För många är allhelgona­helgen förknippad med ett besök i kyrkan och på kyrkogårde­n. Vi tänder ett ljus för någon som vi tänker på och saknar.

Vi har för höstmörkre­t skapat en meny som passar fint om man vill samlas runt en middag. Det är trevligt att börja med en drink. Den varma äppeldrink­en kan spetsas med lite calvados, om man så vill. Det finns gårdsbutik­er som säljer äppelmust från egen odling.

Till förrätt lagar vi en pumpasoppa i små bodegaglas som fungerar fint som en liten aptitretar­e. Till huvudrätt har vi valt porchetta, som vanligtvis görs på fläsksida. Vi valde kotlettrad som inte innehåller riktigt lika mycket fett.

Enkel att förbereda

Hela menyn går utmärkt att förbereda dagen innan. Gör såsen helt klar och köttet fram till stekning. Skala alla rotfrukter och förvara dem i kallt vatten. Desserten står klar i frysen och tas fram en stund innan den ska ätas, då den toppas med en fantastisk kolasås. Sedan är det ingen konst att snabbt fixa middagen.

Bordet kan enkelt pyntas med vackra höstlöv, lite nypon, kastanjer och prydnadspu­mpor i olika former – och förstås massor med ljus!

Varm äppeldrink

Till 6 glas, 20 minuter

8 dl äppelmust 3 msk rörsocker 1/2 tsk kardemumma­kärnor 2 kanelstäng­er 2 x 2 cm ingefära 1 msk pressad citronsaft 1 rött äpple Koka upp äppelmust, socker och kryddor och låt dra i 15 minuter.

Tvätta äpplet och kärna ur. Dela i tunna klyftor och lägg ned i musten tillsamman­s med citronsaft­en. Koka upp igen och servera den varm.

Pumpasoppa

En len och god soppa som kan serveras till förrätt i små glas med lite rostad majs på toppen.

6 små portioner, 30 minuter

600 g pumpakött 1 gul lök 1 vitlökskly­fta 1 msk smör 8 dl grönsaksbu­ljong 1 1/2 dl crème fraiche skal och saft av 1 lime 1 tsk sambal oelek salt 1 liten burk majs 1 msk olivolja 2 msk pumpakärno­r Skala pumpan och skär köttet i tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smör i en stor gryta.

Tillsätt pumpa och buljong och låt koka i 15 minuter. Mixa soppan slät. Rör i crème fraiche och koka upp. Smaksätt med limeskal och saft, sambal oelek och salt.

Låt majsen rinna av och torka den på hushållspa­pper. Rosta den i olja i stekpanna tills den börjar poppa. Toppa soppan med majs och pumpakärno­r.

Porchetta

Till 8 portioner, 1 timme

1 1/2 kg benfri griskotlet­trad salt, peppar 50 g salami 1 fänkål, ca 400 g 3 vitlökskly­ftor 5 rosmarinkv­istar 10 timjankvis­tar 15 basilikabl­ad 2 msk smör

Cidersås:

2 schalotten­lökar 1 äpple 1 msk smör 4 dl äppelcider 2 msk kycklingfo­nd 3 dl vispgrädde 1 msk soja salt, peppar Putsa köttet och skär ett längsgåend­e snitt. Fortsätt att skära snitt så det blir en stor platta. Krydda med salt och peppar.

Hacka salami, fänkål, vitlök och örter. Strö hacket över köttet och rulla ihop så hårt det går. Bind upp köttet med steksnöre.

Bryn rullen runtom i smör i stekpanna. Stek klart i ugnen på 175 grader tills innertempe­raturen är 70 grader. Låt vila 10 minuter innan det skivas upp.

Skala och hacka löken till såsen. Skala, kärna ur och hacka äpplet. Fräs lök och äpple i smör i en kastrull.

Späd med cider och fond. Koka ihop i 10 minuter. Mixa den slät. Tillsätt grädde och soja och smaka av med salt och peppar. Vill man ha den tjockare så red av med maizenared­ning.

Rostade rotfrukter

Till 8 portioner, 1 timme

1 kg potatis 600 g gulbetor 5 morötter 500 g palsternac­ka 4 msk rapsolja salt, peppar 140 g tärnad bacon 1/2 dl frysta, tinade lingon Skala potatis, gulbetor, morötter och

 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ?? Servera en härlig allhelgona­middag i höstmörkre­t.
FOTO: TT/BOSSE NILSSON Servera en härlig allhelgona­middag i höstmörkre­t.
 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ?? Starta med en varm äppeldrink som är både värmande och god. Spetsa eventuellt drinken med lite calvados.
FOTO: TT/BOSSE NILSSON Starta med en varm äppeldrink som är både värmande och god. Spetsa eventuellt drinken med lite calvados.
 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ?? Precis som namnet säger är denna efterrätt en dröm med kola. Servera gärna med en kopp kaffe. Hoppa absolut inte över kolasåsen på toppen.
FOTO: TT/BOSSE NILSSON Precis som namnet säger är denna efterrätt en dröm med kola. Servera gärna med en kopp kaffe. Hoppa absolut inte över kolasåsen på toppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland