Hufvudstadsbladet

Underskatt­a inte mammorna

- LISA GRANQVIST Helsingfor­s JENNY BäCK journalist, HBL

SMåBARNSFO­STRAN Med hänvisning till artikeln ”Forskning: Barn på dagis klarar sig bättre i både skola och arbetslive­t” (HBL 26.10) vill jag komma med några argument.

Artikeln börjar: ”Barn som börjar tidigt på daghem klarar sig i snitt bättre i såväl språk som matte, visar en norsk studie.” Ingen hänvisning till studien ges, hur stort

materialet är (antalet daghem och barn, under hur lång tid materialet insamlats och var resultatet publicerat­s).

Vad är det som gör att diskussion­en igen blossar upp? Det fördes en liknande diskussion under våren: ”Ny forskning visar sambandet mellan daghem och bättre betyg” (HBL 8.5) och ”Hemvård hämmar barnens kognitiva utveckling” (HBL 31.5)

Varför vill forskarna underskatt­a mammorna och deras roll som fostrare till småbarn i hemmen?

Har någon av forskarna någonsin jobbat på, eller ens besökt ett dagis? Ljudnivån är hög, barnen gråter ofta när mammorna lämnar dem där på morgonen; ofta är det för lite personal; vem kommer inte ihåg skandalen på Tomtebo i Helsingfor­s där en ”dagistant” tejpade fast händerna på bordet på ett tvåårigt barn för att det inte skulle sätta fingrarna i munnen för att spy upp maten. Varför finns det inga artiklar om hur många barn som till exempel i högstadiet skolkar från skolan, om barn som aldrig får ett grundskole­betyg, och om hur många av dessa barn som vårdats hemma eller gått på dagis från en ganska tidig ålder?

I de artiklar jag läst i HBL

ges inga relevanta publicerad­e studier i ämnet och hur materialet insamlats: till exempel under hur många år materialet insamlats eller hur många daghem som varit delaktiga i studierna.

Innan vi får relevanta uppgifter om hur man i artiklarna fått fram materialet och resultaten tycker jag att man skall sluta publicera dessa artiklar. Många mammor har fått dåligt samvete för att de varit hemma med sina barn för länge.

Hemmamammo­rna är oftast inte passiva utan söker sig ut bland andra hemmamammo­r för att umgås medan barnen leker tillsamman­s.

I dagens läge finns det också många aktivitete­r för ”mor-och-barn” på dagtid. Till exempel grupper där man sjunger tillsamman­s med barnet eller ”mamma-barn-gymnastik”. Så underskatt­a inte hemmamammo­rnas kapacitet att stimulera sina småbarn. SVAR Intervjun med biträdande professor Tarjei Havnes som publicerad­es 26.10 handlar om forsknings­resultat som presentera­s i artiklar-

na Early child care and cognitive developmen­t: Evidence from an assignment lottery (publiceras i Journal of Labor Economics/Nina Drange och Tarjei Havnes 2018) och No Child Left Behind: Subsidized Child Care and Children’s Long-Run Outcomes (American Economic Journal: Economic Policy Vol. 3, Nr 2/Tarjei Havnes och Magne Mogstad 2011). Artikeln hänvisar också till undersökni­ngen Kotihoidon tuen vaikutus lapsiin som publicerat­s av Löntagarna­s forsknings­institut i maj 2018.

HBL skriver om forskning som knyter an till aktuella samhällsfr­ågor, men de nämnda artiklarna tar inte ställning till vilka konsekvens­erna av forskninge­n borde vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland