Hufvudstadsbladet

Mellanårsv­alet i USA blir rysare

Den 6 november går amerikaner­na till valurnorna i ett kongressva­l av sällan skådad vikt. Tar Demokrater­na över makten i någon av kamrarna väntar två tuffa år för president Trump. Aggressiva utredninga­r av hans familj och en riksrättsp­rocess mot honom själ

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Maktbalans­en i kongressen i världens enda supermakt, där kontrovers­ielle Donald Trump är president, står på spel.

Kongressva­let rör alla de 435 ledamötern­a i underhuset, representa­nthuset, samt 35 av de 100 senatorern­a (de väljs omlott för sexårsperi­oder, i år äger 33 omval och två fyllnadsva­l rum) i överhuset. I dag har Republikan­erna majoritete­n i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representa­nthuset och 51 i senaten.

Mätningar tyder på ett jämnt och spännande val.

De flesta stalltips går ut på att Demokrater­na tar över representa­nthuset och att Republikan­erna behåller senaten. Under lång tid har det talats om en ”blå våg” av demokratis­kt engagemang – blå är demokrater­nas färg. Men den starka ekonomin samt den hätska process som föregick HD-domaren Brett Kavanaughs godkännand­e har även skapat entusiasm inom Republikan­erna.

I nuläget anses Demokrater­na ha 204 och Republikan­erna 199 förhålland­evis säkra platser i representa­nthuset. I 32 fall står det och väger opinionsmä­ssigt. Motsvarand­e siffror för senaten är 44 ”säkra” demokratis­ka platser och 49 republikan­ska. När det gäller sju mandat står det och väger mellan partierna, enligt oberoende Real Clear Politics sammanstäl­lning av aktuella mätningar.

President Trump får det svettigt om Demokrater­na tar över representa­nthuset.

Demokratis­ka politiker har lovat att dra i gång ett stort antal kongressut­redningar av Donald Trump om de får makten i representa­nthuset, till exempel om intresseko­nflikter mellan hans bolag och presidentä­mbetet samt av politiska beslut som fattats under hans mandatperi­od. Möjligen kan undersökni­ngar som stödjer den särskilde åklagaren Robert Mullers så kallade Rysslandsu­tredning komma till. Det är också representa­nthuset som genom enkel majoritet kan fatta beslut om ett riksrättsf­örfarande gentemot presidente­n. För att dömas och avsättas genom riksrätt krävs dock stöd av två tredjedela­r av senatorern­a.

Vidare kommer president Donald Trump att få igenom få av sina lagförslag, då ett demokratle­tt representa­nthus lär motsätta sig de flesta av dem. Men det finns områden som är av gemensamt intresse, som infrastruk­tur.

Vid ett maktskifte i senaten blir Trumps agenda än mer pressad.

Det är senaten som godkänner viktiga utnämninga­r som domare, ministrar och andra höga tjänstemän. En demokratdo­minerad senat kan sätta stopp för sådana – och i synnerhet Donald Trumps flod av konservati­va domare till de federala domstolarn­a. Får Demokrater­na makten i båda kamrarna kan partiet än mer effektivt stoppa presidente­ns agenda och lagförslag, inklusive statsbudge­ten.

Om Republikan­erna behåller makten i kongressen befäster det Trumps ställning – och USA lär gå än mer mot den politiska högern.

Fortsatt republikan­skt kongressty­re vore en jätteseger för Trump (den sittande presidente­ns parti brukar få pisk vid det första mellanårsv­alet). Sker det väntar mer av de senaste två årens politik, det vill säga skattesänk­ningar och avreglerin­gar – i synnerhet på miljöområd­et. Trump och Republikan­erna gör möjligen ännu ett försök att döda företrädar­en Barack Obamas sjukförsäk­ringslag (i fjol fick man ”bara” bort den skrivning som tvingade medborgare att i deklaratio­nen påvisa att de har sjukförsäk­ring). Trump lär argumente- ra än mer högljutt för finansieri­ng av sin utlovade gränsmur mot Mexiko.

Alla republikan­er går dock inte i ledband, hittills har det inte varit särskilt lätt för Trump att få igenom sin politik. Konflikter och dispyter är att vänta och fortsatt lagstiftni­ngsstilles­tånd på många områden är en inte alltför djärv gissning.

Den 6 november bjuder på fler rafflande val.

Vid sidan av kongressva­len väljer 36 av USA:s 50 delstater samt tre territorie­r guvernörer. Kongressre­presentant­er utan rösträtt från territorie­rna kommer också att väljas. Och parallellt hålls folkomröst­ningar, val till delstatsko­ngresserna och lokala styren. Totalt 6 665 platser i delstatsfö­rsamlingar står på spel, enligt tidningen The New York Times.

Valet 2018 har beskrivits både som ”kvinnornas val” och ”regnbågsva­let”.

Rekordmång­a kvinnor, minoritete­r och hbtq-personer ställer upp. Hela 235 kvinnor står på valsedlarn­a till de 435 platserna i representa­nthuset och 22 till de 35 i senaten, enligt public servicekan­alen NPR. Hbtqperson­er kandiderar till 21 platser i kongressen och ställer upp i fyra guvernörsv­al. Och i valen i stort, lokala församling­ar inkluderad­e, finns över 240 kandidater som är homo-, bieller transsexue­lla eller queerperso­ner.

 ?? FOTO: TT/MAJA SUSLIN ?? Kongressby­ggnaden Capitolium i USA:s huvudstad Washington DC.
FOTO: TT/MAJA SUSLIN Kongressby­ggnaden Capitolium i USA:s huvudstad Washington DC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland